EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Evropski teden mobilnosti je potekal od 16. do 22. septembra 2024, in sicer pod sloganom »Udoben javni prostor – za vse.«

Od kod letošnji slogan? Kakovostno urejen javni prostor prinaša v vsako skupnost številne koristi. Kjerkoli so prebivalci, njihovi načini opravljanja vsakodnevnih in drugih poti ter njim pomembne dejavnosti enakovredno obravnavani, je kakovost življenja boljša: več je socialne pravičnosti, večja je varnost, manj je hrupa in onesnaženosti zraka.

V petek, 22. septembra, smo skupaj s ptujskimi osnovnimi šolami izvedli prometno-varnostno akcijo Ulice otrokom. Učenci so bili razdeljeni v tri skupine. Ena skupina je na dvorišču šole likovno ustvarjala na temo varnega prometa, in sicer so učenci s kredami risali prometne znake, križišča, prehode za pešce, kolesa, avtomobile in druga vozila. Druga skupina je kolesarila po poligonu za šolo, tretja skupina pa po kolesarski poti.

Šola si s svojimi aktivnostmi v okviru prometne vzgoje, Evropskega tedna mobilnosti in z drugimi prometno-varnostnimi akcijami, prizadeva za doseganje ciljev trajne mobilnosti, ki pomeni zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse deležnike prometa, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, prispeva k čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

Silvester Vogrinec