Projekt Mirno morje se je razvil iz zamisli Christiana Winklerja iz Spodnje Avstrije, ki je otroke iz vojnih območij bivše Jugoslavije združil na isti jadrnici, da bi se znebili predsodkov in se naučili strpnosti. Danes se projekt Mirno morje prišteva k najuspešnejšim socialno-pedagoškim mirovniškim projektom v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okoljih in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju.

Razlogi in cilji projekta Mirno morje so pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih izkušenj in znanj. Zaradi skupnega bivanja na jadrnici otroci in mladostniki razvijajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje, prevzemajo odgovornost zase in za druge, učijo se timskega delovanja, socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladovanja strahu, skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.


MIRNO MORJE 2021

V soboto smo se odpravili na dolgo pot do Kaštela pri Splitu. V marini smo se vkrcali na jadrnico z imenom Podkamenica. V nedeljo smo po zajtrku odjadrali do otoka Šolte, kjer smo se kopali in preživeli lep popoldan. Noč smo preživeli v čudovitem zalivu Rogač na otoku Šolta. Imamo lepo, sončno vreme ter ugoden veter za jadranje.
Pošiljamo vam morske pozdrave.

Ponedeljkovo jutro smo pričeli aktivno, in sicer s plavanjem ob sedmi uri zjutraj. Po zajtrku smo jadrali proti zalivu Tiha na otoku Hvaru. Tam smo preživeli popoldan in uživali v kristalno čisti vodi. Zvečer smo se sprehodili po mestu Stari Grad, kjer smo tudi prenočili. Za jutri pa se že veselimo novih dogodivščin.

Ste že videli cvetačno meduzo? Mi smo jo spoznali v torek zjutraj. S Hvara smo nato odpluli proti otoku Brač. V zalivu smo ob kopanju in ob dobrem kosilu preživeli lepo popoldne. S plovbo smo nadaljevali do kraja Milna. Za večerjo smo si pripravili palačinke in se nato sprehodili ob obali.

V sredo smo zapustili otok Brač in odpluli do zaliva Stipanska. Tam smo se kopali in vozili z gumenjakom na vesla. Popoldan smo odpluli do Kaštele. Plovba je bila zelo razburljiva. Odpluli smo skoraj v brezvetrju, kmalu je jakost vetra narasla in nastali so veliki valovi. Morje je bilo polno belih ovčic. Doživeli smo zanimivo izkušnjo.
Zvečer nas je v marini čakal krst. Pozejdonu, bogu morja, smo obljubili, da bomo skrbeli, da bo morje vedno čisto in da bomo dobri jadralci. S tem smo opravili navtični krst.
Po naši stari tradiciji smo pripravili jabolčni zavitek. Mmmmm, kako je bil dober.

V četrtek dopoldan smo odpluli proti Splitu. Ogledali smo si znamenitosti mesta, se sprehodili po rivi in si privoščili sladoled. Opravili smo tudi “obvezen” nakup spominkov. Nato smo se odpravili proti otoku Čiovo, kjer smo se kopali. Najbolj hrabri med nami pa smo zbrali pogum in del plovbe uživali na vleki z vrvjo za jadrnico. Zaradi ugodnega vetra smo razpeli jadro in odjadrali proti marini.
Cel teden smo se pridno učili navtičnih veščin, zato smo se zvečer nagradili s pico. Večer smo zaključili z zabavo v pižamah.

Prišel je dan odhoda. V petek smo zaključili smo z jadranjem, pospravili svoje stvari in se poslovili od naše jadrnice, ki je bila naš dom teden dni. Naučili in spoznali smo mnogo novih stvari ter izkusili življenje na jadrnici. Hvaležni smo, da smo lahko to doživeli. Hvala našemu skiperju Zoranu za vse!
Ekipa OŠ dr. Ljudevita Pivka Mirno morje 2021: Lena, Daša, Lea, Katja, Tjaša, Nina, učiteljici Tanja in Vesna ter skiper Zoran


Mirno morje v šolskem letu 2021/2022 so omogočili:

Naj se vam iskreno zahvalimo, da ste nam z donacijo omogočili nepozabno doživetje!


ARHIV:

 https://www.youtube.com/watch?v=XeeDWJnn6qk

MIRNO MORJE