S prvim korakom v leto 2019 je OŠ dr. Ljudevita Pivka prevzela delovanje vzgojne skupine, ki se nahaja v Dijaškem domu Ptuj. Vzgojna skupina predstavlja pomemben doprinos k vzgojno izobraževalnemu delu, hkrati pa ponuja varno, spoštljivo in ljubeče okolje, v katerem otroci, mladostniki in mladostnice aktivno in organizirano preživljajo svoj čas. Učijo se najrazličnejših veščin za samostojnejše in odgovornejše življenje, sobivanja z vrstniki in vrstnicami, učnih in delovnih navad, socialnih veščin ter načinov, kako aktivno in kvalitetno preživljati svoj prosti čas.

V šolskem letu 2022/23 bosta v okviru domske vzgoje na OŠ dr. Ljudevita Pivka delovali dve vzgojni skupini. V obeh skupinah bomo otrokom nudili bogato izbiro spodbud za aktivno življenje in za njihov vsestranski razvoj. Poleg klasičnih spodbujevalnih sredstev, kot so pohvale, priznanja in nagrade, se bodo v skupini odvijale še razne življenjske situacije, kot so možnosti svobodnega druženja v skupnem življenju in delu, prijateljevanje, sodelovanje, medsebojna pomoč in strpnost, skupno premagovanje zahtevnejših življenjskih situacij, naporov, tveganj itd.

Obe skupini imata v domu organizirano skupno oskrbo (prehrano, pranje, likanje). Kljub temu pa bomo dajali poudarek na razvijanju samostojnosti in delovnih navad v okviru zmožnosti in sposobnosti posameznega otroka (redno čiščenje, urejanje bivalnih prostorov ter postiljanje postelj). Vsakemu izmed otrok in mladostnikov je potrebno omogočiti ustrezno in njemu prilagojeno obliko obravnave, zato k vsakemu izmed njih pristopamo individualno. Glede na njihove posebne potrebe, posebnosti, želje in zmožnosti prilagajamo zahteve, naloge, obremenitve, ugodnosti, omejitve, vloge ipd. v skladu z načeli individualizacije in fleksibilne diferenciacije.

Otroci bodo v skupini preživljali dve različni obliki prostega časa, in sicer popolnoma prosti čas, ki je namenjen počitku, druženju, družabnim igram, razgovorom z vrstniki, gledanju televizije, uporabi računalnika itd., in organiziran prosti čas, v katerem se bodo mladostniki aktivno vključevali v različne usmerjene zaposlitve v okviru skupine (likovno ustvarjanje, glasbene in športne dejavnosti, kulturno-umetniške dejavnosti, praktične dejavnosti itd.) ter različne interesne dejavnosti, ki bodo potekale v okviru doma in jih izvajajo vzgojitelji iz skupine in drugih skupin.

 

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

KREMŠNITE

Sladke, okusne, slastne. In to ne zagrebške in ne blejske, ampak naše.

 

               

 

HIŠICA ZA VEVERIČKE

Otroci in mladostniki v vzgojni skupini radi poskrbimo za živali. Tokrat smo si zadali prav poseben projekt, s katerim smo se odločili poskrbeti za veveričke, zato smo jim izdelali hišico. Za pomoč pri izdelavi hišice za veveričke smo prosili učitelja Simona, ki je pripravil načrt in nas usmerjal pri izrezovanju posameznih delov hišice. Skupaj z vzgojiteljem Denisom smo nato hišico sestavili in jo prebarvali z zaščitno barvo za les. Ko se je hišica posušila, smo jo odnesli na mesto, kjer veveričke bivajo. Hišico smo nato uspešno namestili na drevo in veveričkam vanjo nastavili hrano, ki jo imajo najraje. Veveričke so se na hišico že navadile in pridno jemljejo hrano, katero jim vsak teden nastavimo.

 

 

PLES ZA NOČ ČAROVNIC

V naših prostorih v dijaškem domu smo si pripravili ples za noč čarovnic. Fantje smo se pripravili na to, da prestrašimo dekleta, vendar smo doživeli veliko presenečenje. V učilnico so priletele čarovnice na metlah. Šele čez čas smo ugotovili, da »leteče« čarovnice niso resnične in da so nam pravo pravcato presenečenje pripravila naša dekleta. Večer smo nadaljevali s pripovedovanjem strašljivih zgodbic, nato pa do odhoda na nočni počitek rajali in plesali ob ritmu naših glasbenih želja.

 

 

KOSTANJEV PIKNIK

Četrtkovo prijetno toplo jesensko popoldne smo izkoristili za že tradicionalni kostanjev piknik. Priprave na piknik smo začeli že čez vikend, ko smo doma vsi pridno nabirali kostanje. Na piknik smo povabili tudi naše razrednike in sorazrednike ter seveda gospo ravnateljico. Njihovega prihoda smo se zelo razveselili. Med tem, ko smo čakali, da se izpod pridnih rok vzgojiteljice Darke spečejo kostanji, smo eni igrali nogomet na šolskem dvorišču, drugi pa smo pripravljali vse, kar je potrebno za dobro pogostitev. Tako se je druženje v prijetnem in sproščenem vzdušju, slastnih kostanjih, čaju in pecivu zavleklo pozno v popoldan.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

PRAZNOVANJE IVANSOVEGA ROJSTNEGA DNEVA

Naš Ivans je praznoval 17. rojstni dan. Pogostil nas je s čokoladno torto in pecivom. Preden smo se posladkali, smo mu voščili za rojstni dan, namenili zvrhan koš lepih želja in mu zapeli pesem. Rojstnodnevna zabava se je nadaljevala ob medsebojnem druženju in poslušanju nam ljubih pesmi.

 

 

DOMSKI KINO

V prostorih 1. skupine v dijaškem domu si ob večerih radi ogledamo kakšen film, serijo ali risanko. Zelo radi gledamo slovenske filme. Tako smo si ogledali zelo zabavno slovensko družinsko komedijo, ki nosi naslov To so gadi.

 

 

GOSPODINJSKI KROŽEK

Gospodinjski krožek je že v polnem teku. Pripravljali smo slivove cmoke iz krompirjevega testa. Slivovi cmoki so bili  slastni.

 

                           

 

JESEN JE PRED VRATI

Na prijetno topel zadnji poletni dan smo se otroci in mladostniki iz vzgojne skupine skupaj z vzgojitelji podali na daljši popoldanski potep. V okviru športne dejavnosti Jesen je pred vrati smo se odpravili do Rance. Pot do tja nas je peljala ob nasipu reke Drave. Na poti smo opazovali spremembe v naravi, videli smo veliko živali. Na naše veliko veselje se nam je na sprehodu pridružila tudi Šiva, zelo prijazna psička od našega vzgojitelja Simona. Ko smo prispeli do Rance smo imeli malico, nato pa sta nas čudovito vzdušje in topel dan zvabila, da prehodimo še kakšen kilometer več. Preden smo se vrnili nazaj proti domu smo se malo spočili in okrepčali v bližnjem baru. Na pohodu smo se imeli zelo lepo.

 

 

 

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2021/2022

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

AKTIVNOSTI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

PIVKOLIN 2020

GALERIJA