TERAPEVTSKI PSI NA ŠOLI V ŠOLSKEM LETU 2018/19

V šolskem letu 2018/19 so našo šolo obiskovali kužki iz Zavoda PET. Mnogo raziskav kaže, da pes kot ”živ element” v šoli pozitivno vpliva na vsa področja razvoja. Vključevanje psa spodbuja k izboljšanju socialnih veščin in krepi samopodobo.  Vodnice psov, Smiljana z Orijem, Vanda z Lu in Alenka s Kolijem, so z našimi učenci izvajale aktivnosti s pomočjo psa (AAA). Učenci so tako spoznali, kako pravilno pristopimo do psa, mu damo priboljšek in kako skrbimo za psa. Spoznali so, kako se obnašamo, če srečamo psa brez vodnika. Vodnice kužkov so pripravile zanimive naloge v katerih so se lahko naši učenci preizkusili. Naši kužki pa so pokazali tudi nekaj trikcev, ki jih znajo. Nekaj učencev, je kužke peljalo tudi na ”sprehod”.

Alenka Mlakar, vodnica terapevtskega psa KolijaDELAVNICE S TERAPEVTSKIMI PSI

V ponedeljek, 19. decembra 2016, je šolski prag prestopilo pet posebnih kužkov. Posebnih zato, ker gre za terapevtske pse iz zavoda PET. Lu, Ori, Jona, Lu  in Vilma so se s svojimi vodnicami Vando, Smiljano, Tadejo, Živo in Tanjo družili z učenci nižje stopnje in posebnega programa. V pravljični delavnici so prebrali knjigi Arne na potepu ter Najlepše darilo. V mali telovadnici so se razgibali ob psički Lu, ki jim je pokazala svoje spretnosti. V učnem stanovanju so učenci iz testa izrezali in spekli pasje priboljške. Učenci so spoznali kako se pravilno približati psu, kako ga negovati in skrbeti zanj.

Tanja Knehtl


Na šoli so se v šolskem letu 2015/16 izvajale Kinološke urice s terapevtsko psičko Vilmo enkrat tedensko, vsako sredo prvo šolsko uro. Pri Kinoloških uricah se izvajajo aktivnosti s pomočjo psa (AAA – Animal Assisted Activity), kar je po definiciji posredovanje, ki zagotavlja možnosti za motivacijske, izobraževalne, rekreacijske in/ ali terapevtske koristi s katerimi izboljšamo kakovost življenja. Aktivnosti izvajava vodnica Tanja Kaučevič in psička Vilma. Izobraževanje za terapevtski par sva opravili pri Zavodu PET (Zavod za terapijo s pomočjo psa). S pomočjo aktivnosti pozitivno vplivamo na razvoj različnih spretnosti na področju grobe in fine motorike, razvijamo pozornost in spominske funkcije, vzpodbujamo govorni razvoj, razvoj empatije in strpnosti  ter pomagamo pri izboljšanju socialnih odnosov. Učimo se kako pravilno pristopiti psu, kaj je odgovorno lastništvo psa ali katere druge domače živali, kako prepoznati opozorilne znake pri psu ter kako pravilno reagirati.

Tanja Kaučevič