KOSTANJEV PIKNIK Z DRUŠTVOM SOŽITJE PTUJ

Teden otroka smo zaključili s kostanjevim piknikom v prijetni družbi Društva Sožitje Ptuj.


LIKOVNA DELAVNICA V ŠPAJZI MODROSTI

V četrtek, 10. 10. 2019, sta se dve skupini naših učencev udeležili likovne delavnice pod vodstvom akademske slikarke Saše Bezjak v prostorih Špajze modrosti. Ustvarjali so s plastelinom na temo Tedna otroka – Moje pravice. Druženje je bilo imenitno, učenci pa so uživali.


NA UNESCOVEM TEKU MLADIH

V sredo, 9. 10. 2019, se je za ptujskim srednješolskim centrom odvijal Unescov tek mladih, ki ga organizira Gimnazija Ptuj. Teka in druženja z mladimi iz cele Slovenije smo se z veseljem udeležili, pripravili pa smo tudi taktilno delavnico z naslovom Svet v temi.


DELAVNICA PRAVILNEGA LOČEVANJA ODPADKOV

V torek, 8. 10. 2019, nas je na šoli obiskala gospa Rosana Tarodi z Javnih služb Ptuj. Povedala in pokazala nam je, kako odpadke pravilno ločujemo, da lahko večino embalaže ponovno uporabimo oziroma recikliramo. Ugotovili smo, da veliko smeti že znamo odvreči v ustrezne zabojnike, nekaj stvari pa smo se tudi na novo naučili: vsa plastika ne sodi v zabojnik za plastično embalažo (npr. plastične igrače), v zabojnik za biološke odpadke pa ne smemo metati mesa in kosti, predvsem pa vanj ne sodijo plastične vrečke.


OGLED PTUJSKE GRAJSKE TISKARNE

V ponedeljek, 7. 10. 2019, smo se z učenci 8. in 9. razreda odpravili raziskovat Ptuj in njegovo tiskarsko zgodovino. Pod ptujskim gradom so namreč prenovili Oskarjevo hišo in v njej odprli Ptujsko grajsko tiskarno. Gospod Rado Škrjanec iz društva Kastali, ki oživlja kulturo tiskarstva, nam je predstavil zgodovino tiskanja pri nas. Pokazal nam je svinčene črke in matrice, nato pa še napravo za tiskanje, ki smo jo v nadaljevanju tudi preizkusili. Le-to je Ptujčanom podarila Manufaktura mojstra Janeza z Bleda. Pri predstavitvi so imeli možnost aktivno sodelovati tudi učenci. Vsak si je lahko natisnil Trubarjevo podobo z zgodovinskimi klišeji in svinčenimi črkami na unikaten, ročno izdelan papir iz bombaža.


DELOVNI DAN NA KMETIJI BOLCAR

V sredo, 25. septembra 2019, smo učence 8. in 9. razreda peljali na ptujsko kmetijo leta za leto 2019. Pri družini Bolcar smo izvedli delovni dan, katerega cilji so bili spoznavanje dela na zelenjadarsko usmerjeni kmetiji, pridobivanje spretnosti in veščin za delo na kmetiji, spoznavanje pomena pridelovanja zdrave hrane in vključevanje v lokalno okolje.

Gospod Branko Bolcar nam je predstavil kmetijo, na kateri se ukvarjajo z integrirano pridelavo solate, paradižnika, zelja, fižola, paprike in druge zelenjave. Vse pridelano prodajajo v svoji trgovini nasproti ptujske Qlandie. Ta dan so ravno ribali zelje in ga pripravljali na kisanje. Nas je gospod Branko peljal v rastlinjak, v katerem je bilo na sadikah paradižnika še veliko zelenih sadežev. Naša naloga je bila potrgati zdrave paradižnike, sadike pa izruvati iz zemlje. V dveh urah smo napolnili kar nekaj zabojčkov in se tudi malo utrudili. Za prijaznost in gostoljubje, da so nas Bolcarjevi bili pripravljeni sprejeti, smo se jim zahvalili s simbolično pozornostjo in ročnim delom naših učencev.


ŠPORTNI DAN – ATLETIKA


DAN ODPRTIH VRAT ZŠAM

“Po vaseh in po dolinah, sredi mest in sploh povsod, vijejo se bele ceste, ki prepolne so otrok. Ko hitijo v vrtec, v šolo, ko domov se jim mudi, pazi, pazi, vsak voznik na te drobcene ljudi.”

Smolarjeva Na cesti nikdar nisi sam nas opomni na najpomembnejšo nalogo šoferjev in voznikov ter vseh udeležencev v prometu. Opomni nas, da na cesti nismo sami. V največji nevarnosti so otroci, ki so majhni, navihani, polni misli in sanj, ki jih spremljajo na poteh v šolo in domov.

Ker si želimo, da bi naši učenci postali odgovorni udeleženci v prometu, smo se tudi letos udeležili dneva odprtih vrat ZAŠM. Kot pešci smo se odpravili iz šole v spremstvu gospe Kristine, ki nas je z nasmehom in bonboni vodila do Ormoške ceste v prostore Združenja šoferjev in avtomehanikov. V predavalnici smo ponovili prometne predpise in priporočila, ki veljajo za mlajše udeležence v prometu. Ker bomo prihodnje leto postali kolesarji, nas je zanimalo predvsem, na kaj moramo biti pozorni, ko se v promet vključujemo s kolesom. Vsi smo se zelo razveselili darilc, ki so nam jih pripravili na Združenju. Največje darilo pa je bilo srečanje s policistoma, ki sta zelo prijazno predstavila svoj poklic, se z nami pohecala in nam pokazala policijski kombi, motor in se z nami še fotografirala. Tako smo se še enkrat prepričali, da se policistov ne smemo bati, saj skrbijo za varnost v prometu in tako tudi za nas, pešce.

Po pogostitvi smo se v športni dvorani Mladika srečali še s Prometno vilo. Z njo smo na zabaven način ponovili vse, kar smo že vedeli in kar smo se novega naučili. Zelo prepričljivo nam je prikazala, kakšne so lahko posledice nepremišljenega ravnanja v prometu. Želimo si, da bi se v prometu vedno vedli odgovorno in pametno. Želimo si, da bi vidni pešci postali dobri kolesarji in preudarni vozniki motornih vozil.

Bodimo dober zgled in ne pozabimo:

Da prijazna bodo jutra, da bo varen vsak nov dan, vedno se zavedajmo: Na cesti nikdar nisi sam. Skupaj bomo vsi pazili, vse to v naših je močeh, pa se slišal na poteh bo vedno le otroški smeh.

Nada Pernek


MIRNO MORJE 2019

V četrtek, 19. septembra, je naša jadrnica odplula iz Kaštele do Milne na otoku Brač. Največje doživetje, ki jo je ekipa doživela, je bila plovba v formaciji več kot 100 jadrnic. Vreme je bilo malo vetrovno in bolj hladno, tako da se ta dan niso kopali. So pa zato uživali v jadranju. Na kratko so se ustavili tudi v Splitu, zvečer pa so si v Milni privoščili odlično večerjo.

Fantje in učiteljici vam sporočajo: “Lep sončen in malo vetroven pozdrav vsem!

V sredo, 18. septembra, je ekipa naše šole sodelovala na zanimivih delavnicah. Občudovali so trike čarovnika, izdelali pa so si tudi svojo zastavo. Popoldne so izkoristili za kopanje. Zvečer pa je bila skupna zaključna prireditev.

V torek, 17. septembra, so se naši pomorščaki zjutraj iz Maslenice peš odpravili na kratek sprehod do prekrasnega zaliva z eno napako – bil je poln ježkov. Jadranje proti Kaštelam so si popestrili s postankom in kopanjem, voda je seveda povzročila tudi lakoto. Zvečer po prihodu v formaciji v Kaštele pa so si privoščili piknik na obali.

V ponedeljek, 16. septembra, je naša ekipa zjutraj najprej skočila na vrh nad Rogoznico. Ob poti jih je privabil traktor. Zvečer so se predstavili na Maslenici in trikrat zavpili Hip hip hura za Mirno morje! Na koncu so vse ekipe iz Slovenije, Nemčije in ekipa iz Kaštele skupaj zažurali ter se posladkali s palačinkami. Ne smemo pa pozabiti na krst vseh ekip – bog morja Pozejdon je dobro opravil to nalogo.

V nedeljo, 15. septembra, je bil dan za prvo kopanje in preizkušanje plavalnih sposobnosti, za spoznavanje in vožnjo z jadrnico, fantje pa so komaj čakali tudi na skoke v morje. Zvečer so uživali v disku – prijetno utrujeni so dogajanje tokrat le opazovali.

V soboto, 14. septembra, so naši učenci varno prispeli na morje. Skupaj z učitelji pošiljajo pozdrave in sporočajo, da uživajo.


ŠPORTNI DAN

V soboto, 7. 9. 2019, smo izvedli športni dan kar v šolski telovadnici. Poglejte, kako pestro je bilo.


PRVI ŠOLSKI DAN