PROMETNO – VARNOSTNA AKCIJA JUMICAR

V ponedeljek, 15. 10. 2018, smo izvedli prometno-varnostno akcijo Jumicar, ki je projekt preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu. Učenci so bili na poligonu postavljeni v vlogo voznika. Doživljali so cestne razmere, kot jih zaznava voznik v pravem prometu. Spoznali so, kako jih na cesti vidi voznik, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa, da se voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet. Prav tako so se navajali na upoštevanje prometnih znakov, cestnih predpisov in uporabe varnostnega pasu. Akcijo smo izvedli v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in MO Ptuj. Dan je bil za učence koristen in zabaven, saj je bil projekt poučen ter pester prometno-varnosti dogodek.

Silvester Vogrinec


Oj, Triglav, moj dom, kako si krasan
kako me izvabljaš iz nizkih ravan
v poletni vročini na strme vrhe,
da tam si spočije v samoti srce…

Tako je pred več kot 120 leti razmišljal Jakob Aljaž, ambasador slovenskega planinstva, ki je neizmerno ljubil gore. O gorah smo razmišljali tudi na naši šoli proti koncu šolskega leta. Razmišljali smo kako gore približati tudi našim učencem, katerih pogled velikokrat ne seže veliko dalje od obrobja Haloz in Slovenskih goric. Vsi, ki obiskujemo gore vemo, da planinstvo ni samo izlet, ampak se je potrebno nanj pripraviti, tako psihično kot tudi fizično. Potrebujemo veliko znanja, ki ga je potrebno »pretopiti« v prakso, dobro orientacijo v naravi  z upoštevanjem vseh varnostnih vidikov, še posebej ko obiščemo visokogorje. Za pohode je potrebna tudi dobra telesna pripravljenost, saj se le tako izognemo neprijetnim občutkom utrujenosti in posledično poškodbam. Seveda pa je za pohode potrebna tudi dobra oprema, še posebej obutev. Vse to smo predstavili učencem, kateri so se vključili v planinski krožek. Seveda je navdušenje malce splahnelo, ko so videli cene izletov. Pa nič zato, iskrico smo prižgali in menimo, da se bo razplamtela in da bo vedno več učencev spoznalo dobre strani tega krožka, mentorici pa se bova potrudili, da bova čim manj finančno obremenili starše. Na  Planinskem društvu Ptuj so nas bili veseli in so se potrudili po najboljših močeh. 13. 10. 2018 smo se pridružili večletni praksi mladinskega odseka PD Ptuj in se udeležili prvega izleta na Lisco, skupaj z učenci večinskih šol. Čakal nas je res čudoviti sončen dan s temperaturami okrog 20 stopinj. Bilo nas je veliko, kar trije avtobusi. Hitro smo navezali stike in dobili nove prijatelje. Odpeljali smo se proti Zidanem mostu in naprej proti vasi Breg. Bilo je zgodaj in smo na avtobusu malo zadremali, a nas je Jurkova pot hitro prebudila.  Hrib na katerega smo se pričeli vzpenjati se nam je v začetku zdel kar strm, a nas je malica energetsko dvignila, da smo strumno korakali naprej. V vasi Razbor se je pot le nekoliko zravnala, a ne za dolgo. Že v vasi Lisce se je pričela spet vzpenjati po travniku navzgor. Nudila pa nam je že lep razgled na okoliške vasice, kjer je življenje še tako pristno z ovcami na pašnikih.  Pot nas je vodila skozi gozd in spet je bil dobrodošel postanek pri cerkvici sv. Jošta. Manjši počitek in hitro navkreber proti Tončkovemu domu. Sicer malo utrujeni smo bili nagrajeni s čudovitim razgledom na Zasavsko dolino. Na vrhu smo se seveda spet okrepčali, dali »štempelček »v knjižico in si ogledali slovenski meteorološki center. Po krajšem postanku smo pot nadaljevali proti vzhodu in prečkali celoten greben Lisce. Na sedlu smo se obrnili proti severu ter se spustili proti naselju Polana. Verjamete ali ne, dol je šlo veliko lažje. Pot do doma je hitro minila, zadovoljni, da tudi mi zmoremo, smo se proti večeru vrnili na Ptuj. Na planinskih pohodih je vedno veliko dobre volje in vsi tisti, ki imate radi smeh in naravo se nam pridružite.

Mentorici Planinskega krožka: Damjana in Milena


KEKČEVA JUŽNA

V petek, 5. 10. 2018, smo si z učenci Posebnega programa vzgoje in izobraževanja pričarali dan, kakršnega so imeli nekoč pastirji. Vsak oddelek je izdelal ter okrasil svojega zmaja. Z izdelanimi zmaji ter malico v »culi« smo se odpravili na Ptujsko panoramo. Tam smo v naravi pomalicali ter spuščali zmaje. Kljub brezvetrju so zmaji leteli visoko, visoko. Ob prihodu nazaj v šolo smo se posladkali še s slastnimi pečenimi kostanji in sladkim jabolčnim sokom, katerega so pripravili naši učenci.

Janja Trunk


TEDEN OTROKA NA OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA

Na OŠ smo obeležili teden otroka s temo prosti čas z različnimi aktivnostmi. V ponedeljek, 1. 10. 2018, smo imeli KINO DAN. Ogledali smo si film Moja žirafa in spoznali, da imamo lahko več kot enega prijatelja.  Po kinu smo lep sončen dan izkoristili za raziskovanje lokacij za aktivno preživljanje prostega časa. Preizkusili smo fitnes na prostem, obiskali knjižnico, Špajzo modrosti, CID, se sprehodili do Rance in Panorame ter se sproščeno igrali v Mestnem parku. Uživali smo kot že dolgo ne in ugotavljali, da je veliko zabavnejših načinov preživljanja prostega časa kot igranje računalniških igric. V torek je gospa ravnateljica otvorila igralno ploščad pred šolo, kjer smo zarisali nekaj iger. Zaigrali smo ristanc in čisto pravi živi Človek ne jezi se. Učenci so bili navdušeni, da bodo v prihodnje lahko uporabljali igralno ploščad za sprostitev in igro. V telovadnici nam je naš knjižničar Silvester Vogrinec, mojster borilnih veščin iz Akademije za borilne veščine predstavil tri borilne športe: karate, aikido in samurajsko mečevanje. Učenci so se lahko naučili nekaj osnov borilnih veščin in spoznali, da so borilni športi namenjeni treniranju in tekmovanju.

V četrtek, 4. 10. 2018, smo imeli v telovadnici športne igre med učenci in učitelji. Pomerili smo se v različnih igrah, športno navijali in se imeli zelo dobro. Igre so bile v večini izenačene, zato je bilo navijanje zelo glasno. V petek smo teden otroka sklenili s peko kostanjev na dvorišču. Kostanje so prinesli učenci. Poskusili smo tudi sveži jabolčni sok, ki je bil iztisnjen iz jabolk, ki so jih natrgali naši učenci in sok naredili s pomočjo Biotehniške šole Ptuj.

Damjana Vršič


ŠPORTNI DAN – ATLETIKA

V sredo, 3. 10. 2018, so učenci imeli športni dan – atletika. Tekmovali so v atletskih disciplinah 60m, 300m, skok v daljino in met vortexa. Učenci posebnega programa so tekmovali v teku na 50m, metu žogice in skoku v daljino z mesta in z zaletom. V idealnih vremenskih pogojih so uspešno tekmovali na mestnem stadionu na Ptuju in se zadovoljni in tudi malo utrujeni vrnili v šolo, kjer jih je že čakalo kosilo, da so se lahko okrepčali pred preostankom dneva.

Tomaž Valenko


ZA DEŽJEM POSIJE SONCE

V to so verjeli učenci izbirnega predmeta Kmetijska dela, ko so se ozirali v nebo, saj je bilo za ponedeljek, 24. 9. 2018, določeno, da gredo trgat jabolka v Krčevino pri Vurberku. Vreme pa ni bilo na naši strani … K sebi sta nas namreč povabila gospod Kužnik Vladimir in gospa Zupančič Milena. Šoli sta prijazno ponudila, da si naberemo jabolka v njunem sadovnjaku. Sonce je pokukalo in mi smo se polni pričakovanj po drugačnem delu, novem doživetju, s kombijem odpeljali na cilj. Učenci so pridno polnili zaboje in te znosili po strmem bregu do kombija. Po opravljenem delu sta nas  pogostila s kolački in dobrim jurkinim sokom ter učencem podarila še Zlato knjigo Grimmovih pravljic in teleskop. Odpeljali smo okrog 300 kg jabolk. Začasno smo jih shranili v šolski kuhinji in jih naslednji dan prebrali. Ponudili smo jih vsem učencem. Pri pouku so jih učenci olupili in narezali, da so v šolski kuhinji skuhali kompot za vse. Po skupinah pa pripravljajo kompote, jabolčne zavitke, pite, najbolj pa teknejo sveže. Nekaj jabolk bodo učenci posušili in pripravili krhlje ter hrustljave jabolčne čipse. Da bi preprečili gnitje, smo za pomoč poprosili Biotehniško šolo. V šolski dom na Grajenščaku smo 1. 10. 2018 odpeljali nekaj jabolk. Zmleli so jih in stisnili sok, naši učenci pa so si ogledali, kaj vse se pri njih dogaja. Sprehodili smo se skozi šolski sadovnjak, kjer so dijaki pridno obirali jabolka. Napolnili so nam 52 steklenic sladkega jabolčnega soka, ki so ga učenci pokušali v petek na kostanjevem pikniku pri šoli.

Zahvaljujemo se gospodu Kužniku in gospe Zupančič za podarjena jabolka ter gospodu Mirku Lovrecu iz Biotehniške šole, ki nam je omogočil, da se lahko sladkamo s sokom.

Marija Arnuš


VARNE TOČKE

Na delovno soboto, 29. 9. 2018, so potekale delavnice o nasilju, ustrahovanju in ukrepanju v primeru neželenega vedenja. Učenci so ob gledanju kratkih odlomkov o nasilju, izsiljevanju in ustrahovanju ter poslušanju zgodbic dobili iztočnice o katerih so se pogovarjali in razpravljali z učitelji ter iskali konkretne rešitve v primeru neprijetnih dogodkov. Po končanih delavnicah so se učenci odpravili na ogled varnih točk, katere so označene na zemljevidu, ki smo ga prejeli od Mestne občine Ptuj. Varne točke – Več v zloženki

Janja Trunk


PIKIN FESTIVAL

V petek, 28. 9. 2018, so se učenci 1., 2. in 3. razreda udeležili Pikinega festivala v Velenju. Na festivalu smo videli in doživeli marsikaj zanimivega in novega. Vključili smo se v ustvarjalne delavnice, kjer smo si izdelali razne živali, ogledali smo si Pikino hišo vilo Čira-Čara ter se popeljali s pravo gusarsko ladjo. Srečali smo različne živali, preizkusili smo se v delanju milnih mehurčkov ter se športno udejstvovali na poligonu. Preživeli smo čudoviti dan v družbi Pike Nogavičke.

Vesna Horvat


ŠPORTNI DAN NA TRIM STEZI

28. 9. 2018 smo izvedli športni dan na trim stezi v Ljudskem vrtu. Zjutraj smo učitelji predstavili učencem potek športnega dne in se pogovorili o primernem obnašanju v naravi in v prometu. Po malici smo se odpravili v Ljudski vrt. Razdelili smo se po razredih in šli po markirani poti v gozdičku. Izvajali smo različne fizične aktivnosti na točkah, kjer so postavljene table z navodili. S temi aktivnostmi se izboljšujejo motorične sposobnosti, razvija se ravnotežje, koordinacija gibanja in seveda orientacija. Po opravljenih nalogah smo šli v park, kjer smo se razgibavali na različnih igralih ali pa se sproščali s posedanjem na klopcah. Uživali smo v lepem sončnem vremenu.

Darinka Rojko Pičerko


EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Od 16. do 22. septembra 2018 je potekala prometno – varnostna akcija »evropski teden mobilnosti,« ki se jo je udeležila tudi naša šola. Akcija se je odvijala pod parolo »Združuj in učinkovito potuj«, vključevala pa je milijone ljudi po vsej Evropi, ki želijo biti mobilni in učinkoviti na pametnejši način. V sredo, 19. 9. 2018, se je naš 4. razred udeležil dneva odprtih vrat Združenja šoferjev in avtomehanikov Ptuj. Ogledali smo si sedež društva, razstavljene slike, didaktični material, avtomobile, motorje, predstavitev avtošole Prednost in policije, poslušali predavanje »varnost v prometu« ter si ogledali igro »prometna vila.«  V petek, 21. 9. 2018, smo v okviru akcije »ulice otrokom« risali prometne znake, križišča, vozila po Ulici 25. maja, kolesarili na poligonu ter po kolesarski stezi. Opoldne smo se s skupino šolskih kolesarjev zbrali pred mestno občino ter organizirano kolesarili do Rance. Dan je bil sončen in topel, zato je akcija minila v dobrem vzdušju. Učenci so v tednu mobilnosti pridobili nove informacije ter utrdili že znano na področju prometne varnosti.

Silvester Vogrinec


KOMPOSTIRANJE JE VEČ KOT RECIKLIRANJE

Naša prihodnost je odvisna tudi od nas samih in zato preveč pomembna, da bi jo prepustili naključju. V okviru dejavnosti na našem šolskem ekovrtu zato radi razmišljamo o prihodnosti in sprejemamo dobre odločitve za naš boljši jutri. Naši cilji na šolskem ekovrtu  za to šolsko leto so zato usmerjeni k znanjem, spoznanjem in zavedanjem o tem, da je kompostiranje še več kot recikliranje. V ta namen smo se prijavili v istoimenski projekt in tako je naša šola bila v septembru že gostiteljica izobraževanja za mentorje šolskega ekovrta iz vse ptujske regije. Inštitut za trajnostni razvoj je pri nas izvedel strokovno delavnico kompostiranja, ki jo je vodila slovenska permakulturna strokovnjakinja Jožica Fabjan. Teoretičnega dela so se udeležili mentorji šolskih ekovrtov iz naše šole in okoliških osnovnih šol. Pri praktičnem delu pa so se nam pridružile tudi skupine učiteljev in učencev naše šole. Ta dan smo dobili v dar dva lesena kompostnika, ki smo ju s skupnimi močmi ustrezno sestavili in prvega tudi že napolnili s pripravljenim materialom, ki smo ga od prvega šolskega dneva dalje ločeno zbirali. Po fazah smo kompostnik izmenično polnili s svežimi organskimi snovmi (sveže zelenje z vrta, trava, živi organski odpadki iz kuhinje…) in s suhimi organskimi snovmi (veje, zemlja, hlevski gnoj, slama, suho listje…). Dodajali pa smo tudi manjše količine nekaterih neorganskih snovi (lesni pepel…), ki dodatno obogatijo nastali humus. Vrtni kompost je najboljši pomočnik pri ustvarjanju zdravih, rodovitnih tal. Naša prva lastna kompostna zemlja pa bo kmalu naš velik ponos in še večji doprinos naravi. Vemo namreč, da kolikor naravi vzamemo, ji moramo tudi vrniti. In če ves ta proces izvajamo v življenjskem krogu na lastnem vrtu, po najkrajši poti delujemo najbolj energetsko, učinkovito in prijazno do narave ter do našega planeta. Kompostniki torej že stojijo. Mentorice šolskega ekovrta sedaj skupaj z učenci že pripravljamo sistematičen načrt pravilnega in doslednega kompostiranja. Drugi kompostnik  vsak dan počasi polnimo z živim odpadom, ki ga sproti pridelamo v šoli. Naša želja in namen je, da bi se pravilnega in doslednega kompostiranja naučili prav vsi na šoli. Zavedamo se namreč, da je kompostiranje izjemnega pomena za naše zdravje, ohranjanje tal, blaženje podnebnih sprememb in krožno gospodarstvo.

Jasna Veber Zazula


MIRNO MORJE

V torek smo odpluli proti Kašteli pri Splitu, kjer smo se zbrali vsi udeleženci tega jadranja. Tam smo se zadržali dva dneva, katera smo izkoristili za udeležbo na delavnicah, izdelali smo zastavo, se udeležili večernih zabav, spoznavali nove prijatelje in našli tudi simpatije. V četrtek smo se poslovili v veličastnem sprevodu vseh udeleženih jadrnic. Pot smo nadaljevali proti Vodicam, kjer smo si v restavraciji Santa Marija privoščili pice. Maskoti te restavracije sta dve veliki ari, s katerima smo se fotografirali. Po sprehodu po mestu in nakupu spominkov smo se posladkali še s slastnimi sadnimi kupami. Naslednji dan smo odjadrali na Kornate, na otok Opat, kjer smo se kopali, odpravili pa smo se tudi na vrh otoka, s katerega je bil krasen pogled na okoliške otoke in neskončno morje. S poslednjim skokom v morje nekje med Kornati in Biogradom smo polni vtisov in spominov zaključili nepozabno jadranje.

V soboto zjutraj se je posadka šestih učencev z učiteljicama odpravila na Mirno morje. Ko smo prispeli v Biogradsko marino, smo se nastanili na našo jadrnico ter se nato odpravili na pot. Prvo noč smo prespali pri otoku Žminjak, kjer smo dolgo v noč uživali v opazovanju lune in nežnem šumenju morja. Naslednji dan smo odpluli na otok Kaprije, se najprej posladkali s sladoledom nato pa poskakali v morje. Valovi so nas vodili v Rogoznico, kjer smo se srečali z vsemi ekipami, ki so udeleženi na Mirnem morju. Zvečer so organizatorji so poskrbeli za divjo disko zabavo. Naslednje jutro smo odpluli v zaliv, kjer smo se skopali v kristalno čisti vodi ter se nato odpravili na otok Šolto. Zvečer smo se na prireditvi predstavile vse slovenske ekipe. Po prireditvi smo se najprej posladkali z odličnimi palačinkam nato pa se sprehodili po mestu ter uživali v pravljičnem sončnem zahodu.

Tina Rajh


ŠPORTNI DAN V PTUJSKIH TERMAH

V petek, 14. 9. 2018, smo izvedli športni dan v ptujskih Termah. Z mestnim avtobusom smo se učenci višje stopnje in učitelji spremljevalci odpeljali v toplice. Tam smo se preoblekli v koplake in poslušali navodila učitelja plavanja, gospoda Edija Hvalca. Najprej sta učitelja Edi in Tomaž preizkusila plavalne veščine učencev v notranjih bazenih. Učenci so dali vse od sebe in zaplavali po svojih najboljših močeh. Nekaj učencev je bilo izjemno uspešnih. Njihovi rezultati so bili odlični. Ko se je vreme otoplilo, smo šli vsi skupaj plavat in uživat v zunanje bazene. Vreme je bilo zelo prijetno in vpijali smo zadnje poletne sončne žarke. Naše druženje v toplicah je hitro minilo in morali smo se vrniti nazaj v šolo.

Darinka Rojko Pičerko


PRVI ŠOLSKI DAN

Na prvi šolski dan je kar 102 naša učenca presenetil navihani fantič Juri Muri iz Afrike. Tako kot vsak dan doslej, se je tudi danes namenil v pisani svet novim dogodivščinam naproti. A hitro je ugotovil, da se je znašel v čisto pravi šoli, polni radovednih učencev. Zamislil se je. Torej je tudi zanj napočil čas, da prvič v življenju prestopi šolska vrata? Razveselil se je tega dejstva. Nasmejalo se mu je ob misli, da bo končno dobil prave sošolce in sošolke, da se bo začel učiti iz knjig in pisati v zvezke. A naletel je na velikansko težavo. Umazan je, raztrgan in kar je najhuje, nima šolskih potrebščin. Za pomoč je prosil svoje prijateljice, afriške živali, ki so mu vedno stale ob strani. Kot bi mignil, so mu modre prijateljice s skupnimi močmi priskrbele vse potrebno. Juri Muri se je tako na svoj prvi šolski dan naučil kar nekaj pomembnih lekcij: da je lepo imeti dobre prijatelje, da je dobro biti iznajdljiv in da nas medsebojno sodelovanje vodi k uspehu. Čist, urejen, nasmejan in s polno šolsko torbo zanimivih potrebščin, se je fantek Juri sedaj pomešal med nove prijatelje prvošolčke in že ga ni bilo več moč prepoznati. Gospa ravnateljica pa je medtem vse učence, starše in učitelje prijazno pozdravila v novo šolsko leto, ter jih seznanila z vsemi pomembnimi podatki za dober začetek. S svojim nagovorom se ji je pridružil še gospod župan MO Ptuj in gospod Franc Kozel, vsak s pomembnimi nasveti za našo skupno varnost in za kakovostno preživljanje časa v šoli in izven nje. Tudi vsi zaposleni na OŠ Ljudevita Pivka Ptuj želimo našim učencem dobrega počutja skozi celotno šolsko leto. Naj nas vse skupaj vodi medsebojno spoštovanje, prijazno povezovanje in neusahljiva volja do učenja in raziskovanja življenja.

Jasna Veber Zazula