PROSLAVA OB DNEVU DRŽAVNOSTI

Na zadnji šolski dan, 22. 6. 2018, smo na naši šoli pripravili proslavo ob dnevu državnosti. Sovica in sonček sta nam skozi lutkovno predstavo pokazala utrinke našega ustvarjanja skozi celotno šolsko leto. Nastopala je naša folklorna in plesna skupina, Orffobongoband, šolski pevski zbor in ostali učenci nižje stopnje. Na koncu smo naši Sloveniji, ki na dan državnosti praznuje 27. rojstni dan še zapeli. Tako smo zaključili šolsko leto in polni novega znanja skočili v dolge poletne počitnice.

Damjana Vršič


DRUŽENJE Z UČENCI OŠ VIDEM

V sredo, 20. 6. 2018, smo bili povabljeni na OŠ Videm. Družili smo se z učenci 4. razredov, ki so nam pripravili predstavo Mojca Pokrajculja. V telovadnici smo igrali različne športne igre, za konec pa skupaj zapeli in zaplesali.

Gorazd Fras


ŠPORTNI DAN PPVI

V torek, 21. 6. 2018, smo uživali v Termah Ptuj.


ZAKLJUČNA PRIREDITEV


MARCOS TAVARES OBISKAL UČENCE OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA

Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka so si na stadionu Ljudski vrt ogledali zadnjo tekmo 1. SNL med NK Mariborom in ND Gorica. Ko se je vzdušje s tekme nekoliko umirilo, je za nov val navdušenja poskrbel kapetan NK Maribora Marcos Magno Morales Tavares. Prijazno se je odzval na vabilo in nas v sredo, 13. 6. 2018, več kot navdušil s svojim obiskom. Vsi učenci in učitelji smo ga pričakali na šolskem dvorišču in ga takoj ob izstopu iz avtomobila pozdravili z bučnim aplavzom. Naši učenci so zanj pripravili spisek vprašanj, na katera je z veseljem odgovoril. Med drugim nam je povedal, da ima lepo ženo in pet otrok. Po intervjuju, ki nam je razkril kar nekaj zanimivosti o njegovem zasebnem in poklicnem življenju, je sledil prijeten glasbeni nastop šolskega Orffobongobanda. G. Tavares je našim najboljšim športnikom podelil priznanja za športne dosežke. Ob koncu obiska nas je razveselil s fotografiranjem in s svojim podpisom. Očaral nas je s svojo srčnostjo in sproščenostjo. Pokazal nam je, da ni le dober nogometaš, temveč tudi dober človek.

Tanja Rugani


GLASBENA DELAVNICA V ŠPAJZI MODROSTI


ŠOLA V NARAVI – SEČA

V ponedeljek, 11. 6. 2018, smo po naporni in vroči vožnji z vlakom prispeli ob 13. uri v dom Burja v Sečo. Sprehodili smo se do solin in pregledali okolico doma. Sledilo je kopanje v bazenu. Po večerji smo se odpravili v Portorož, kjer smo se posladkali in nagradili s sladoledom. Utrujeni smo po padali v postelje v pričakovanju torka.

Po zajtrku smo se peš odpravili na kopanje v Portorož. Preživeli smo kopalno dopoldan. Po kosilu smo imeli učno uro,  kjer smo spoznali značilnosti pridobivanja soli in si ogledali soline. Nato smo se učili pravilnega plavanja v bazenu. Po večerji smo pred nevihto spremljali prelep sončni zahod.

V lepem jutru smo se odpravili na ogled kaktusov. Nekateri smo si jih kupili tudi za domov. Po kopanju v bazenu je sledilo še uživanje v morju. Zvečer smo se odpravili na nočni sprehod, da smo nakupili spominke, ki nas bodo spominjali na dogodivščine s šole v naravi.

Še naš zadnji dan. Zgodaj zjutraj smo si očistili sardelice, si jih spekli in pojedli. Nato smo šli še zadnjič plavat v bazen. Morali smo še pripraviti za odhod nazaj domov, čeprav nam ni bilo, smo komaj čakali, da vlak prispe na Ptuj in vidimo svoje domače. Bilo nam je lepo in nepozabno. Hvala učencem, ker so bili tako pridni.

Dragica Emeršič


ŠOLA V NARAVI – POHORJE

Učenci PPVI 2 in PPVI 6 smo se v sredo, 6. 6. 2018, odpravili v šolo v naravi na Pohorje, v Dom Miloša Zidanška. Že zgodaj smo krenili izpred šole, da smo lahko prvi dan maksimalno izkoristili sredi neokrnjene narave. Ko smo prispeli, smo se razporedili v sobe in se odpravili na pohod po škratovi poti. Nabrali smo kamenje, ga pobarvali in pripravili za markacije, katere nam bodo jutri pomagale pri vrnitvi iz globokega gozda. Pripravili smo tudi taborni ogenj z namenom, da bi si pekli hrenovke. Žal nam ga je dež pogasil, nas pa premočil do kosti. Hitro smo se umili in pripravili na noro zabavo v pižamah.

Kljub dežju se imamo lepo

Za nami je še en dan šole v naravi. Zjutraj smo se zbudili v megleno jutro in megla nam je delala družbo vse do popoldneva, ko je začelo deževati. Po zajtrku nam je kuhar Marjan povedal, da ga je klical škrat Milek in mu sporočil, da je pripravil presenečenje v obliki skritega zaklada za zelo pridne stanovalce, ki bivajo v domu. Presenečenje smo s pomočjo številnih namigov našli v veliki vreči, v kateri so bile sladke penice za peko in hrenovke. Ko smo prišli do kurišča, smo opazili, da nam je pripravil tudi drva in veje za kurjenje. Zakurili smo ogenj in si na žerjavici pripravili pravo pojedino. Po kosilu smo imeli v načrtu plezanje, vendar nas je ponovno presenetil dež. Kljub temu, smo vztrajali in se potrudili v tem športu po svojih najboljših močeh. Ker dež ni ponehal, smo si privoščili pločevinko Coca-cole in si pripravili kino predstavo. Večer smo si popestrili z ustvarjalnimi delavnicami in šovom Pohorje ima talent. Zdaj pa še samo ena »nočka« in pridemo domov.

Tina Rajh


DRUŽENJE S STANOVALCI DOMA UPOKOJENCEV PTUJ

V sredo, 6. 6. 2018, je prišlo 140 stanovalcev Doma upokojencev Ptuj s prostovoljci in zaposlenimi na obisk šole. Z veseljem smo jih sprejeli in učenci so jim pripravili kratek glasbeno – plesno obarvan program. Stanovalci so si z zanimanjem ogledali pritlične prostore šole. Nekateri učenci so se popeljali v njihovi družbi s kočijo v okolici šole. Preživeli smo kratko, a prijetno medgeneracijsko druženje.

Tanja Knehtl


MEDOBČINSKO TEKMOVANJE V PLAVANJU

V torek, 5. 6. 2018, smo se udeležili 21. Medobčinskega tekmovanja OŠ v plavanju za leto 2018, ki je potekalo v Termah Ptuj. Čestitke Lani za osvojeno 2. mesto in Žani za 5. mesto.


PLAVALNI TEČAJ

Učenci 3. razreda so se konec maja udeležili plavalnega tečaja v Termah Ptuj. Na plavalni tečaj smo se odpravili z mestnim avtobusom. Tam nas je sprejel učitelj Edi. Učenci so bili vsaki dan bolj pogumni in boljši plavalci. Najbolj pa so uživali na vožnji po toboganu.

Vesna Horvat


ŠPORTNI DAN V TERMAH PTUJ


DAN ODPRTIH VRAT MO PTUJ

V petek, 1. 6. 2018, je MO Ptuj pripravila dan odprtih vrat za otroke. Udeležili smo se ga tudi trije učenci iz  naše šole. Najprej so se nam predstavili župan in ostali člani mestne občine in nam povedali kaj so njihove naloge v službi. Potem nam je prijazna gospa razkazala mestno hišo in nam povedala zgodovino le te. Na koncu so nam v poročni dvorani zapeli še otroci iz vrtca Tulipan. Obiskali smo tudi Špajzo modrosti, kjer smo se pomerili v kvizu. Bilo je zelo lepo.

Žan, Martin in Angelina


DRŽAVNO TEKMOVANJE  V ATLETIKI ZA OŠPP

V petek, 1. 6. 2018, je v Murski Soboti potekalo državno tekmovanje v atletiki za OŠPP. Udeležilo se ga je 10 učencev in učenk OŠ dr. Ljudevita Pivka, ki so dosegli naslednje odlične rezultate:

 • Anemari Šamperl – 2. mesto v teku na 1000m,
 • Katarina Križanec – 3. mesto v teku na 300m,
 • Andreja Plošinjak – 4. mesto v teku na 60m,
 • Alson Krasniq – 5. mesto v teku na 60m,
 • Eva Ciglar – 6. mesto v teku na 1000m,
 • Kamer Smajl Krasniq – 8. mesto v teku na 1000m,
 • Nina Okretič Tomažič – 10. mesto v metu vortexa,
 • Mitja Krajnc – 11. mesto v teku na 60m,
 • Deja Mlakar – 11. mesto v teku na 1000m,
 • Nejc Golirač – 14. mesto v skoku v daljino.

Štafeta 4x100m v sestavi Alson, Mitja, Andreja in Anemari je dosegla odlično 4. mesto. Ekipno so bili fantje na 11. mestu, dekleta pa na odličnem 3. mestu. Čestitamo!!!!

Tomaž Valenko


KONEC JE!

In vedno rečemo konec je! Pa res je konec! Dokaz za to je končni izlet. A ta izlet ni bil kar tako, to je bil izlet v tujino, na Hrvaško, v zagrebški živalski vrt! V živalskem vrtu smo si kot bi pričakovali seveda ogledali živali. Pa ne takšne, ki jih vidimo, ko se peljemo v šolo, ampak takšne, ki smo jih do sedaj videli samo po televiziji. Ker je bilo zelo vroče, so nas živali lenobno opazovale iz sence. Levinja nam je rahlo pomahala z repom v pozdrav, šimpanz nam je pomežiknil izza stebra. Morski lev pa nam je hotel iz vode poslati moker pozdrav pa mu ni uspelo, saj sta ga ženkica levinja in otročiček levček hitro popeljala v drugi konec bazena. Ob poti v živalskem vrtu se je zvrstilo še veliko živali: različne ptice, medvedi, krokodili, kače…uf in še veliko tega. Kdo bi si vse to zapomnil! Na koncu poti pa smo zagledali nekaj črno belega! Prehod za pešce!!!! O joj, to ni to! To je bila čisto prava resnična zebra iz Afrike! Po napornem delu opravljenem v živalskem vrtu, smo si zaslužili super kosilo in sicer pohani šnicl, pomfri, ajvar, zemf, solato in lučko! Njam! Zabavni stric natakar iz restavracije Maksimir pa je poskrbel, da je s krožnikov izginilo kosilo kot bi mignil. Izlet je bil tako pri koncu. Upali smo le, da nas na mejnem prehodu ponovno ne preseneti kolona avtomobilov, saj smo bili že tako utrujeni, da smo si želeli samo še maminega ali pa tudi atijevega pozdrava. Mogoče tudi majčkenega objemčka!

Pozdrav od učencev iz PPVI

GORIČKO

Učenci od 4. do 9. razreda smo se v četrtek, 31. 5. 2018, udeležili ekskurzije na Goričko.  Najprej smo si ogledali največji grad na Slovenskem ter spoznali legendo o zmaju. Obiskali smo doživljajski park Vulkanijo, kjer nas je krtek Oli vodil po poteh vulkana, ki je nekoč bruhal na Goričkem. Pogledali smo si poučni 3D film o nastanku Zemlje, se sprehodili po vulkanski cevi in se peljali na razburljivem vlakcu. Za tem smo si ogledali še geološki muzej in se s posebnim vlakom zapeljali do bližnjega kamnoloma. Tam smo iskali kamen, ki se imenuje olivin. Po panoramski vožnji smo si kupili spominke in se odpravili do bližnjega gostišča, kjer smo imeli kosilo. Polni novega znanja in lepih vtisov smo se popoldan vrnili na Ptuj.

Damjana Vršič

ZAKLJUČNA EKSKURZIJA V SIKALUZOO

Učenci in učitelji 1., 2. in 3. razreda smo se v četrtek, 31. 5. 2018, odpravili na zaključni izlet v Sikaluzoo v Radencih. Pred tem smo se razgibali in okrepčali v čudoviti naravi ob Negovskem jezeru. V živalskem vrtu smo spoznali in hranili veliko živali. Ker smo v živalskem vrtu preživeli dve uri, ni zmanjkalo časa za igro na njihovih zanimivih igralih. Po obisku živalskega vrta smo se odpeljali v Juršince, kjer smo si privoščili osvežilni sladoled.

Tanja Rugani


TEDEN GOZDOV


OGLED NOGOMETNE TEKME V MARIBORU


25. REGIJSKE IGRE SPECIALNE OLIMPIADE SLOVENIJE

V četrtek, 24. 5. 2018, se je 28 učencev posebnega programa udeležilo 25. Regijskih iger Specialne olimpiade Slovenije mariborsko-pomurske regije. Igre so potekale na mestnem stadionu Drava in v športni dvorani Mladika na Ptuju. Organizator iger, Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr.Marijana Borštnarja Dornava, je pripravil pester otvoritveni program. Predstavili so se člani plesno-dramske skupine Turdion, plesalca standardnih in latinsko ameriških plesov Ana Ekart in Ivan Jarnec ter pevec Isaac Palma. Igre je odprl Dejan Zavec. V tekmovalnem delu so se naši učenci pomerili v teku, skoku v daljino, metu kroglice, metu vortexa in v elementih košarke. Za odlične rezultate so prejeli medalje in priznanja. Po končanih igrah je potekalo druženje in zabava z Dejanom Vunjakom v restavraciji Pan.

Tanja Knehtl


ČEBELICE MOJE PRIJATELJICE

Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka so sodelovali na likovnem natečaju na temo Čebelice moje prijateljice. Na natečaj je prispelo več kot 250 likovnih izdelkov. Nagradili so 5 likovnih del, med nagrajenci je tudi naš učenec. V petek, 18. 5. 2018, je Tilen Hofman za svoje »čebelice« prejel praktično nagrado v okviru Dobrot slovenskih kmetij. Čestitke Tilnu in mentorici Alenki Kosem.


PODROČNE ŠPORTNE IGRE V ATLETIKI ZA OŠPP

V četrtek, 17. 5. 2018, so v Mariboru v organizaciji OŠ Gustava Šiliha potekale področne športne igre v atletiki za OŠPP. Nastopilo je 13 učencev in učenk, ki so odlično zastopali našo šolo. Izstopal je Alson Krasniq, ki je osvojil 4 zlate medalje.

Rezultati:

 • Alson Kraniq – 1. mesto (60m, 300m, skok v višino, štafeta)
 • Andreja Plošinjak – 1. mesto (štafeta), 2. mesto (60m, skok v višino)
 • Katarina Križanec – 1. mesto (300m), 3. mesto (60m)
 • Anemari Šamperl – 1. mesto (1000m, štafeta)
 • Eva Ciglar – 2. mesto (1000m)
 • Deja Mlakar – 5. mesto (1000m)
 • Nina Okretič Tomažič – 4. mesto (met vortexa)
 • Sonita Januzi – 4. mesto (skok v daljino)
 • Mitja Krajnc – 1. mesto (štafeta), 3. mesto (skok v višino)
 • Primož Križanec – 4. mesto (skok v daljino)
 • Patrik Munda – 9. mesto (met vortexa)
 • Kamer Smajl Krasniq – 2. mesto (1000m)
 • Nejc Golirač – 6. mesto (1000m)

Na državno tekmovanje v atletiki za OŠPP se je uvrstilo 11 učencev in učenk.

Tomaž Valenko


GO CAR GO


OTROŠKI MESTNI SVET

Tudi naša šola ima predstavnike v otroškem mestnem svetu. Otroški mestni svetniki so: Nina, Janja, Sara in Žan. Preučili so pripravljeno gradivo in se v ponedeljek, 14. maja 2018 ob 10. uri udeležili prve seje otroškega mestnega sveta. Na seji je bil prisoten tudi  župan MO Ptuj Miran Senčar, ki je zbrane najprej pozdravil, potem pa z zanimanjem poslušal predloge mladih. Sejo je vodila mini županja Zala Vučak. Razpravljali smo o projektu Ptuj – otrokom prijazno Unicefovo mesto. Razprava je tekla tudi o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji, kjer smo ugotovili da nas je najbolj strah prihodnosti. Svetnikom je bil predstavljen tudi projekt Varne točke v Mestni občini Ptuj, kamor se lahko zatečejo otroci po pomoč. Na Ptuju bo tako vzpostavljena mreža sedmih varnih točk po mestu. Pri točki pobude in vprašanja smo se dotaknili uporabe telefonov v šoli in pomanjkanja zabav v mestu. Zmenili smo se, da se bo podal predlog , da se spet uvedejo šolski plesi. Na koncu smo sprejeli sklep, da bo otroški mestni svet zasedal vsake tri mesece. Če imate kakršnekoli predloge, kako izboljšati življenje in zadovoljstvo otrok v mestu, se obrnite na naše predstavnike v otroškem mestnem svetu, ki se bodo potrudili, da bodo vaši predlogi slišani.

Damjana Vršič


ČEBELARSKI KROŽEK – ČEBELARJI V ČEBELNJAKU


KDOR ZASADI VRT, ZASADI LJUBEZEN

Prvo leto smo na zeleni površini, ki smo jo na naši šoli namenili za vrtnarjenje, ustvarili zeliščno spiralno gredo. Ta je postala srčika našega šolskega ekovrta. Zanjo skrbijo mnogi učenci s svojimi mentoricami v okviru delovne vzgoje in izbirnega predmeta Vrtnarjenje. Na prehodu pomladi v poletje se še posebej opojno razrašča med mogočnimi skalami, ki mnogim zdravilnim zeliščem v vseh letnih časih nudijo toplo oporo. Bogato ozelenelo kamnito spiralo smo nadgradili še z ovalno gredo, kjer vzgajamo pegasti badelj in z večjo dvignjeno okroglo gredo, ki smo jo zasadili z bučami. Naš pomladni ponos pa je devet novih gredic organske oblike. Zasnovali smo jih okoli okrogle osnove v obliki cvetnih listov. Gredice smo omejili z nizkimi lesenimi ograjicami in jih zasadili z zelenjavnimi mešanimi posevki. V obdelavo smo jih ponudili vsem razredom na šoli s popotnico, da nas bo skupno vrtičkanje združevalo in nas nagrajevalo v vseh pogledih. Saj kdor zasadi vrt, zasadi ljubezen.

V projekt  Šolski ekovrt, ki deluje pod okriljem ITR, smo vključeni že vrsto let. Za svoja prizadevanja in delo na tem področju smo si pridobili tudi Častni znak. Vsako leto si tako postavimo nove cilje, ki nas vodijo k novim znanjem, spoznanjem in zavedanjem o tem, da smo mi del narave in da je narava del nas. In kakšni so naši načrti za prihodnost? Ob ustvarjalnem vrtnarjenju si za prihodnje šolsko leto v ospredje postavljamo mnoge dejavnosti o ozaveščanju kompostiranja in predvsem o pravilnem kompostiranju. Veseli nas, da smo bili izbrani za eno od gostiteljic delavnice kompostiranja, ki jih organizira ITR. Tako bomo pod strokovnim vodstvom v jeseni postavili nove kompostnike na šolskem ekovrtu in  naredili sistematičen načrt pravilnega kompostiranja. Naš namen je, da ga bomo nato dosledno izvajali prav vsi na šoli. Zavedamo se namreč, da je kompostiranje še več kot recikliranje. Vemo, da je kompostiranje izjemnega pomena za naše zdravje, ohranjanje tal, blaženje podnebnih sprememb in krožno gospodarstvo. In ne! Ne bomo čakali na Supermana, ki bo rešil planet Zemlja. Rešili jo bomo mi sami.

Jasna Veber Zazula


SPOZNAVAJMO DRŽAVE EU

V soboto, 12.5.2018, je v Minoritskem samostanu na Ptuju potekala zaključna prireditev projekta Spoznavajmo države EU. Naša šola je predstavljala Belgijo. Tema letošnjih predstavitev so bili prepoznavni športniki posamezne države. Sodelujoče šole so pripravile zanimive predstavitve in nastope. Janja in Nina sta intervjuvali znanega slovenskega nogometaša Nastja Čeha, ki se je prijazno odzval našemu vabilu k sodelovanju na prireditvi. Nastja je svojo kariero gradil v Belgiji. Med drugim nam je  povedal, da je v Belgiji nogomet zagotovo šport številka ena in da ima zelo lepe spomine na življenje in delo v Belgiji. Za razstavo na stojnici nam je posodil tudi njegove originalne nogometne drese iz svoje kariere. Prireditev se je končala v evroparku, kjer smo sodelujoči spustili v zrak modre balone.

Damjana Vršič, Tanja Rugani


NARAVOSLOVNI DAN 1.-5.RAZRED


LIKOVNI SVET OTROK 2018

OŠ Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj organizira jubilejno 50. razstavo Likovni svet otrok. Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka so sodelovali na likovnem natečaju na temo Dinamika likovnega ritma.  Za likovna dela prejmejo učenci Boštjan Zajšek, Darinka Serdinšek, Laura Roškar, Marko Bohorč, Mitja Šimenko in Sebastjan Levanič bronasto priznanje. Čestitke učencem in mentorici Alenki Kosem.


ŠPORTNI DAN-ATLETIKA


TEK MIRU

V petek, 4. maja 2018, je bil pred mestno hišo na Ptuju sprejem za tekače Teka Miru. Tek se tako imenuje, ker mir ne pomeni samo odsotnost vojne. Mir pomeni prisotnost ljubezni, harmonije, zadovoljstva, veselja in enotnosti. Mir razodeva popolno veličino človeškega življenja. Tek Miru, ki je bil poznan tudi kot Tek Svetovne Harmonije, je globalen štafetni tek, skozi katerega ljudje promovirajo mir, prijateljstvo in harmonijo s tem, da tečejo s plamenico, ki gre iz rok v roke, njeno simbolno sporočilo pa iz srca v srce. Mednarodna skupina tekačev prečka takšne in drugačne meje in tako povezuje šole, različne organizacije, skupnosti in ljudi iz vseh področij življenja. Tek je leta 1987, v duhu ljubezni, harmonije in enotnosti, ustanovil filozof in vizionar miru Širi Činmoj. Od tedaj je v teku sodelovalo več kot 10 milijonov ljudi v več kot 155 državah, ki so pretekli več 600 000 kilometrov. Tekači s sabo nosijo tudi plamenico, ki jo je v rokah držalo več milijonov ljudi. Tekači so se letos ustavili tudi na Ptuju. Na prireditvi so sodelovali tudi naši učenci s plesno točko.

Anton Lah


GO-CAR-GO

Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka in učenci devetega razreda se bomo letos drugič udeležili Srečanja GO-CAR-GO (Bo, kar bo!), ki ga organizira Šolski center Ptuj. Bogate izkušnje iz lanskega leta in radovednost devetošolcev so pripomogli k intenzivni pripravi supermobila. Naš supermobil se imenuje »Talko Ogledalko«. Ime smo izbrali na podlagi alu folije, ki smo jo dobili od podjetja Talum iz Kidričevega, ki si ga bodo učenci z velikim veseljem ogledali 23. maja 2018. Učenci so iskali vire znanja o aluminiju in izvedeli smo, kako aluminij recikliramo. Na problemski način so iskali odgovore o pridobivanju aluminija in njegovem vplivu na okolje. Opravili smo varnostni test ter delovanje varnostnega pasu in ročne zavore. Učenci so preizkušali, merili in iskali primerne rešitve za funkcionalnost vozila. Preučili so postopek montaže, nato pa izmerili, zarisali, zatočkali in izvrtali luknje za pritrditev kabine vozila. Podmazali so tudi vse gibljive dele supermobila. Naš projekt bomo prikazali na srečanju Go-Car-Go, ki bo v torek, 15. 5. 2018, na parkirišču Šolskega centra Ptuj. Naš voznik pa se bo predstavil v spretnostni vožnji s supermobilom »Talko Ogledalko«.

Marjan Leben


ŠOLA V NARAVI-ŽIVLJENJE NA KMETIJI

V aprilu smo učenci in učitelji 1. razreda preživeli dva dni na kmetiji Pungarčič v Zavrču. Naš prvi cilj za to je bil, da učenci prvič prespijo brez staršev ali starih staršev. Ta cilj smo brez večjih težav vsi dosegli. Zraven tega pa smo še zelo uživali pri zobanju češenj, pri igri s pujski, na sprehodu med Haloškimi vinogradi, pri peki kruha………..Skratka imeli smo se več kot odlično, zato bomo naslednje šolsko leto to ponovili.

Tamara Tomašič


ŽIVLJENJE NA GRADU


OTVORITEV KNJIŽNICE S PRILAGOJENIMI DIDAKTIČNIMI PRIPOMOČKI IN UČILI

V sklopu strokovnega centra COMP@S smo 25. 4. 2018 na  OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj otvorili knjižnico s prilagojenimi didaktičnimi pripomočki in učili. Didaktične pripomočke in učila smo zajeli v štiri glavna področja, in sicer zaznavanje, govor in jezik, matematika in motorika. S pomočjo teh didaktičnih pripomočkov lahko otroci razvijajo različne spretnosti in veščine, ki predstavljajo temelj za nadaljnje učenje. V knjižnici imamo tudi pripomočke, s pomočjo katerih lahko učencem omogočimo ustreznejše učno okolje (kinestetične mize, ravnotežne blazine, itd.) Do sedaj je na razpolago cca 200 enot, še vedno pa nabavljamo nove.  Knjižnica je namenjena strokovnim delavcem vrtcev in šol ter vsem staršem. Izposoja je brezplačna.

Vse pripomočke smo zbrali v katalogu, ki je na voljo na spletni strani strokovnega centra COMP@S:  http://compas.splet.arnes.si/didakticni-material-os-ljudevita-pivka-ptuj/

Strokovni delavci šol ter starši si tako lahko predhodno ogledajo kaj je na voljo za izposojo. Za lažjo izbiro pa so v katalogu opredeljeni tudi cilji za posamezni didaktičen material in navodilo. Knjižnica bo v  šolskem letu 2017/2018 obratovala do konca junija, in sicer vsak drugi torek (od 15.00 do 16.00) in vsako četrto sredo v mesecu (od 16.00 do 17.00).

Tanja Nikolovski, koordinatorica projekta COMP@S na OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj

Vesna Horvat, vodja knjižnice prilagojenega didaktičnega materiala in učil COMP@S na OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj

Več: intervju ob otvoritvi knjižnice


ŠPORTNI DAN


PODARJENE KNJIGE

Antikvariat Cunjak enota Ptuj in gospa Mateja Ljubec sta prijazno podarila OŠ dr. Ljudevita Pivka veliko knjig. Učenci so si z veseljem ogledali knjižne novosti, ki so obogatile šolsko knjižnico.

Marjan Leben


NASTOP NA REGIJSKEM SREČANJU OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN RINGA RAJA 2018

V petek, 20. 4. 2018, je otroška folklorna skupina nastopila na regijskem srečanju otroških folklornih skupin v Podgorcih. Učenci so se predstavili z odrsko postavitvijo Svetlo sonce se je skrilo.

Vesna Horvat


ZAPOJMO, ZAIGRAJMO, ZAPLEŠIMO 2018

V četrtek, 19. 4. 2018, smo se z učenci plesne skupine udeležili 28. državne glasbene revije »Zapojmo, zaigrajmo, zaplešimo”, ki jo je organiziral Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje. Srečanje je potekalo v Domu kulture Velenje. Predstavili smo se s plesno pravljico z naslovom Črno-bela slika. Sodelovalo je 15 učencev, ki so s svojimi gibi telesa predstavili fotografije spominov, ki nikoli ne zbledijo. Naša točka je bila sestavljena iz treh slik. V prvem delu smo skupinsko ponazorili z gibom telesa sliko, ki nikoli ne zbledi. V tretjem delu so zapela dekleta pevskega zbora pod vodstvom gospe Klementine Mikec Korpič pesem Spomini, naša plesna asa Matej in Laura pa sta ob glasbi klavirja in petja deklet zaplesala Solo v Črno beli kombinaciji. Nastopili smo  šestnajsti od 27 sodelujočih plesnih predstav. Nekatere smo si ogledali in jih z bučnim aplavzom tudi nagradili. Po končani prireditvi smo se v Restavraciji Gaudeamus okrepčali in odhiteli na zaključno zabavo, ki je potekala v kletni dvorani te restavracije. Domov smo se vrnili polni novih vtisov in zadovoljni, saj smo bili na gledališkem odru kot profesionalni plesalci in pevci. Hvala vsem učencem za prelep nastop.

Dragica Emeršič


PODROČNO TEKMOVANJE V MALEM NOGOMETU

V sredo, 18.4.2018, je v Mariboru na OŠ Gustava Šiliha potekalo področno tekmovanje v malem nogometu. Tekmovanja se je udeležila nogometna ekipa OŠ dr. Ljudevita Pivka in osvojila 3.mesto.

Tomaž Valenko


PRVA LITTLE FREE LIBRARY NA PTUJU

Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj sodelujejo v mednarodnem projektu “LITTLE FREE LIBRARY” – LFL (mala brezplačna knjižnica). Na svetovni mapi LFL je v Sloveniji do sedaj vrisanih le šest takšnih knjižnic, od tega je naša prva na Ptuju in v štajerski regiji. 

Little Free Library je neprofitna organizacija, ki navdihuje ljubezen do  branja, gradi skupnost in spodbuja kreativnost s pospeševanjem sosedskih knjižnih izmenjav po vsem svetu. Skozi majhne brezplačne knjižnice se vsako  leto izmenjuje na milijone knjig, s čimer močno povečamo dostop do knjig za bralce vseh starosti in ozadij. Namen knjižnice “Little Library” je namenjen knjižnim delitvam, s katerim želimo izboljšati bralno motivacijo in poglobiti povezanost skupnosti ter podpreti pismenost. LFL izboljša dostop do knjig in tako tudi pomaga izboljšati nizko stopnjo pismenosti. V ta namen so učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka s pomočjo svojih mentorjev (Tanja Nikolovski, Miro Horvat, Alenka Kosem in Marjan Leben) sami izdelali malo leseno knjižnico in klopco, ki smo jo v sredo, 18. 4. 2018, dali v uporabo širši lokalni skupnosti. LFL se nahaja ob šoli dr. Ljudevita Pivka. V knjižnici si bo vsak lahko izposodil knjigo, ki jo, ko jo prebere, vrne. LFL se “polni” izključno na osnovi doniranih knjig, zato vas, spoštovani starši, delavci šole in občani, v imenu projektne ekipe in učencev OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj prosimo, da nam  donirate kakšno vašo knjigo, ki ste jo že prebrali in je ne boste več pogrešali na vaši knjižni polici. Sprejemamo vse knjige: romane, pravljice, slovarje, enciklopedije, leksikone … Knjige lahko oddate na šoli ali pa kar odložite v knjižnico. Za vsako knjigo vam bomo neizmerno hvaležni. Vnaprej se vam  iskreno zahvaljujemo.

Tanja Nikolovski, vodja projekta LFL na OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj


RAČUNANJE JE IGRA

V soboto, 14.4.2018, je potekalo jubilejno 20. tekmovanje iz znanja matematike za osnovne šole s prilagojenim programom RA=I. Tudi letos je OŠ Poldeta Stražišarja pripravila zanimiv program. Po odpisanih tekmovalnih nalogah smo si v gledališču ogledali predstavo Coprnica Zofka. Na šoli smo si ogledali nastop njihovih učencev, posebno presenečenje pa je bil nastop pevca Denisa Porčiča. Iskrene čestitke našima učencema Boštjanu in Martinu za uspešno sodelovanje na državnem tekmovanju.

Mentorica Tanja Rugani


NARAVOSLOVNI DAN-Čistilna akcija in urejanje šolskega vrta

V soboto, 7. 4. 2018,  smo izvedli  naravoslovni dan. Ob 8.00 so se učenci zbrali pri razrednikih, kjer so jim bili predstavljeni cilji in naloge naravoslovnega dneva. Učitelji so jim predstavili  potek in namen naravoslovnega dneva. Pred začetkom aktivnosti so vzeli vreče in zaščitne rokavice. Razredniki in sorazredniki  so z učenci pričeli čistilno akcijo v okolici šole. Vsak oddelek je izbral relacijo, ki jo je zmogel.  Fantje iz višje stopnje in posebnega programa 4-5 so sodelovali z učitelji pri izgradnji šolskega vrta. Učenci PPVI 2 in PPVI4b so  ob pobiranju smeti razdelili letake v nabiralnike bližnjega blokovskega naselja, v katerih stanovalce  pozivamo, da prispevajo odpadni papir za našo šolo. Zbiralna akcija papirja bo v mesecu maju. Učenci so odgovorno sprejeli zadane naloge in pobrali veliko odpadkov. Polne vreče so bile v dokaz. Skupina na vrtu pa je presegla vsa pričakovanja in z delom zaključila še pred za to predvidenim časom. Zadnjih trideset minut so se s ponosom sprehajali po zelenici in nastavljali sončnim žarkom. Pa kaj, če je bila sobota, za nas pač ni ovir. Kjer je volja, tam je pot.

Marija Arnuš


PLESNA REVIJA POZDRAV POMLADI

V sredo, 4. 4. 2018 je ob 17. uri v Mestnem gledališču Ptuj potekala območna plesna revija, ki jo je organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturno dejavnost, katere smo se udeležili tudi z učenci naše šole, ki obiskujejo ure predmeta izbirne vsebine Ples in izbirni predmet Ples. Predstavili smo se s plesno točko z naslovom Grdi raček, po znani zgodbici, v kateri se raček spremeni v laboda. Učenke so si kostume za nastop izdelale same, s katerimi so dodale gibanje na odru in prikazale vsebino zgodbe in laboda pričarale v vsej njegovi belini in lepoti. Pred nastopom so si dekleta uredile frizure in primerno naličile. Nato so plesalci na odru ob klasični glasbi Mozarta s plesnim izražanjem in govorico telesa  odplesali plesno zgodbo o grdem račku. V plesni predstavi so sodelovali naslednji učenci: Laura Roškar, ki se je na prireditvi predstavila tudi s solo točko z naslovom Laurine skrivnosti, Matej Vinko in Žan Krivec si zaslužita posebno pohvalo za sodelovanje med dekleti, saj sta imela veliko vlogo v skupini, Valerija Kopšič, Aleksandra Serdinšek, Sara Kumer, Janja Mendaš, Anemari Šamperl, Nina Okretič Tomažič, Andreja Plošinjak in Deja Mlakar. Kot mentorica se vsem nastopajočim zahvaljujem za prečudovito odplesano koreografijo. ČESTITAM UČENCI!

Dragica Emeršič


NARAVOSLOVNI DAN, 4. IN 5. RAZRED

V petek, 30.3.2018 smo z učenci 4. in 5. razreda obiskali Ptujski grad in se na njem seznanili z grajskim življenjem. To je bila zanimiva in poučna pustolovščina, ki se je končala še z ogledom Arheološkega najdišča Panorama. Vsi smo se zabavali in neizmerno uživali!

Gorazd Fras


DRŽAVNO PRVENSTVO OŠPP V KOŠARKI

V četrtek, 29. marca 2018, je v Ljubljani potekalo državno prvenstvo OŠPP v košarki. Ekipa naše šole se je uvrstila na to prvenstvo, naši košarkarji so osvojili končno šesto mesto.


REGIJSKE IGRE MATP ORMOŽ

V sredo, 28. marca 2018, smo se udeležili regijskih iger Specialne olimpiade Slovenije – MATP v OŠ Stanka Vraza v Ormožu. V kulturnem programu so se nam s pesmijo in plesom predstavili učenci OŠ gostiteljice. Zbrane športnike in spremljevalce so pozdravili: župan občine Ormož Alojz Sok, župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko, predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal in Mojca Visenjak, ravnateljica OŠ Stanka Vraza. 79 športnikov iz 10 šol oz. zavodov štajersko-pomurske regije se je pomerilo na šestih tekmovalnih postajah. Za ekipi naše šole so tekmovali učenci: Jasmina, Tjaša, Eva, Mitja, Nastja, Lora, Nuša in Luka. V zabavnem programu smo zaplesali ob zvokih harmonikaša in kitarista. Za spretno opravljene naloge so tekmovalci prijeli medalje in priznanja, ki sta jim jih podelila maratonec Ivan Golob in ravnateljica šole.

Tanja Knehtl


SREČANJE S KOŠARKARJI OŠ OLGE MEGLIČ

Na naši šoli že več kot pol leta poteka projekt »Spodbujanje socialne vključenosti otrok  in    mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje«, zato smo se odločili, da v okviru projekta organiziramo tekmo v košarki med učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka in OŠ Olge Meglič. V torek, 27. 3. 2018, sta se ekipi pomirili med sabo v telovadnici naše šole. Na šoli je vladalo veliko zanimanje za tekmo, zato so domači igralci imeli kar bučno podporo sošolcev. Tekma je potekala v lepem športnem vzdušju, kjer rezultat sploh ni bil pomemben. Namen srečanja je bil druženje učencev iz obeh šol.

Anton Lah


CVETLIČNA TORTA

V ponedeljek, 26.3.2018, smo imeli pri pouku gospodinjstva delavnico-Dekoracija torte. Delavnico je vodila naša sodelavka Eva Satler, socialna pedagoginja, ki je zelo spretna pri izdelovanju in okraševanju sladkih dobrot. Delo je potekalo po fazah. V ponedeljek, 19. 3. 2018, smo pri urah gospodinjstva naredili Ticcino maso-Fondant, ki smo jo skrbno varovali ves teden. V petek smo spekli nuttela torto, ki smo jo v ponedeljek okrasili z ročno izdelanimi elementi. Eva nam je skrbno pokazala postopke barvanja, valjanja in rezanja elementov, mi pa smo ji z delom sledili in nastala je prelepa in seveda okusna spomladansko cvetlična torta. Pri izdelovanju so sodelovali učenci 6.,7.,8. in 9. razreda. Bila je zelo poučna dogodivščina. Pri ustvarjanju smo zelo uživali.

Dragica Emeršič


BILI SMO NA SEJMU ALTERMED V CELJU

V okviru Ekošole smo se v nedeljo, 18.3.2018 udeležili 14. sejma Altermed v Celju. Tema Altermeda je bila tudi letos »Odgovorno s hrano«. Odločili smo se, da damo poseben poudarek na samo pridelavo in uporabo hrane. Med urami delovne vzgoje smo tako namenili več časa sajenju rastlin, skrbi za njih in nato njihovo uporabo v različnih jedeh. Rastline smo posadili v odpadno tetrapak in plastično embalažo, ki smo jo razrezali in okrasili z različnimi motivi. Vanjo smo nasuli zemljo in posadili semena pehtrana, vrtne kreše in drobnjaka. Ves čas smo lepo skrbeli in spremljali rast naših sadik. Pridelek smo kasneje uporabili v različnih jedeh. Na sejmu smo se predstavili z našimi pridelki, domačim zeliščnim čajem, pehtranovo potico, pehtranovim biskvitom ter kruhki z namazom iz vrtne kreše in drobnjaka. Stojnico smo okrasili s slikami in pisanimi plakati. Vsi obiskovalci naše stojnice so bili zelo pozitivno presenečeni nad našim delom.

Tina Rajh


SEDEM KORAKOV 2018


UDELEŽILI SMO SE 11. LIKOVNEGA SREČANJA OŠPP V ŽALCU

V četrtek, 15. 3. 2018 je na II. Osnovni šoli Žalec potekalo 11. likovno srečanje osnovnih šol s prilagojenim programom. Našo šolo so zastopali učenci Nuša Rodušek,  Monja Lešnik in Igor Arklinič, vsi trije iz 6. razreda. Tema letošnjega likovnega ustvarjanja je bila domišljijska »Drevo mi je prišepnilo«. Učenci so se lahko izražali v tehniki tempera ali akvarelnih barvah. Po uvodnem motivacijskem delu in doživljajskih aktivnostih pred šolo je okrog 30 učencev iz vseh koncev Slovenije pričelo z ustvarjanjem. Vsak učenec je poleg skupnega naslova dobil listek z napisanim podnaslovom slike. Nuši je drevo prišepnilo kaj se skriva nad oblaki, Monjo so nagovorili cvetovi dreves, Igorju pa je drevo pokazalo najlepšo mavrico, po kateri se je lahko celo sprehajal. V tehniki tempere so naši trije učenci ustvarili domišljijsko sliko z izvirnimi barvnimi potezami. Po kosilu smo sodelovali pri postavitvi razstave in uživali ob kulturnem programu. Mladi ustvarjalci so prejeli zaslužena priznanja. Nastala likovna dela so na ogled v Roblekovi dvorani v Žalcu.

Iskrene čestitke ustvarjalcem Nuši, Monji in Igorju!!!

Alenka Kosem


MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT

V torek, 13.3.2018 je potekal 28. ptujski medobčinski Otroški parlament. Na tem zasedanju nas je predstavljala Deja Mlakar iz 9. razreda. Učenci ugotavljajo, da imamo zelo kvalitetno šolstvo in smo lahko nanj ponosni. Želijo si več praktičnih vsebin in manj teorij. Menijo, da bi morali več delati na medsebojnih odnosih, spoštovanju in bo vsem lažje tudi pri šolskem delu.

Gorazd Fras


PODROČNE ŠPORTNE IGRE V KOŠARKI

V ponedeljek, 12.3.2018, so v telovadnici OŠ dr. Ljudevita Pivka potekale področne športne igre v košarki. Iger sta se udeležili OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj in OŠ Minke Namestnik-Sonje Slovenska Bistrica, ki sta med seboj odigrali zelo zanimivo tekmo pred polnimi tribunami in odličnim navijaškim vzdušjem. Na koncu je z nekoliko več sreče in spretnosti zmagala domača ekipa OŠ dr. Ljudevita Pivka z rezultatom 16:12 in se neposredno uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 29.3.2018 v Ljubljani. Za ekipo OŠ dr. Ljudevita Pivka so igrali Patrik, Alson, Kamer Smajl, Mitja, Primož, Nejc in Aljaž. Čestitamo!!!!

Tomaž Valenko


ŠOLSKO TEKMOVANJE RAČUNANJE JE IGRA

V petek, 9.3.2018, je na OŠ dr. Ljudevita Pivka potekalo šolsko tekmovanje iz znanja matematike za učence prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom. Tekmovanja se je udeležilo 13 naših najboljših matematikov od 4. do 8. razreda. Na državno tekmovanje, ki bo potekalo 14.4.2018 na OŠ Poldeta Stražišarja na Jesenicah, sta se udeležila Boštjan Zajšek (4. r.) in Martin Šimenko (5. r.). Čestitke vsem udeležencem za uvrstitev na šolsko tekmovanje, Boštjanu in Martinu pa tudi za uvrstitev na državno tekmovanje.

Amalija Krajnc in Tanja Rugani


SREČANJE V VARAŽDINU

V četrtek, 8. marca, se je ekipa petih učencev posebnega programa naše šole udeležila prvega prijateljskega srečanja in tekmovanja v premagovanju ovir na poligonu. Srečanje je potekalo v Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar v Varaždinu. Družili smo se z učenci iz Križevca, Koprivnice, Čakovca in z domačini iz Varaždina. Kaja, Aleksandra, Žiga, Tilen in Tadej so se dobro pripravljali in na tekmovanju zasedli drugo mesto.

Več o srečanju na: http://centar-tomislavspoljar.hr/?page_id=9744

Anton Lah in Tanja Knehtl


 

ZIMSKI ŠPORTNI DAN

V petek, 23. februarja smo imeli  zimski športni dan. Odpravili smo se pod grad, kjer snega ni manjkalo. Učenci so se na polno prepustili zimskim radostim in uživali na belih strminah. Med sankanjem in kepanjem smo se ogreli tudi s toplim čajem. Imeli smo krasen zimski dan.

Učenci in učitelji 1.- 5. razreda


PUSTNI TOREK


KULTURNI DAN

V počastitev slovenskega kulturnega praznika smo v sredo, 7. 2. 2018,  na šoli izvedli kulturni dan. Zjutraj je bila v šolski telovadnici proslava v počastitev praznika na čast našemu velikemu pesniku. Po malici so se učenci formirali v skupine in odšli v mesto raziskovat ptujske kulturne ustanove. Spoznavali so  mestno jedro, knjižnico, grad, gledališče in galerijo .  Učenci novinarji so pripravili vprašanja, ki so jih zastavili vodičem po ustanovah.  Večja skupina učencev pa je odšla na OŠ Ljudski vrt, kjer so s točkami  sodelovali na skupni proslavi. Predstavila se je folklorna skupina, recitatorji iz 7. razreda in pevski zbor. Po proslavi so se naši učenci družili z učenci Ljudskega vrta. Ob pogostitvi je stekel sproščen klepet. Našim učencem je bila všeč šola, program v katerem so sodelovali, klepet z učenci,… Polni novih doživetij so se vrnili v šolo, kjer so svoje vtise strnili v kratkih zapisih. S terena so se vrnili tudi učenci, ki so spoznavali naše lepo mesto in njegove znamenitosti.

Marija Arnuš in Klementina Mikec Korpič

Vtisi učencev z obiska na OŠ Ljudski vrt

Mi smo šli na šolo Ljudski vrt. Tam je bilo enkratno. Nastopali smo, se pogovarjali z drugimi učenci. Bili so skoraj vsi tako veliki kot jaz. Bili so lepi, prijazni in kulturni. To je bil zelo lep dan. To bom pogrešal. Tega dne ne bom nikoli pozabil. Bil sem zelo srečen.  Gašper, 7. r

Ko smo prišli v šolo Ljudski vrt, smo se v garderobi preobuli in nato odšli v telovadnico. Sedli smo na klopi. Proslava se je začela, ko smo skupaj zapeli Slovensko himno. Gledali smo nastop učencev iz Ljudskega vrta, ki so pripovedovali o življenju Franceta Prešerna. Nato smo zopet skupaj zapeli pesem Za otroke. Naš razred je nastopil z zgodbo Lepe besede. Imela sem malo treme. Bilo je super. Po proslavi smo se v jedilnici družili z njihovimi učenci. Pili smo čaj in jedli piškote.  Sara, 7. r

Na šoli Ljudski vrt mi je bil všeč bend iz 8. razreda in zgodba o Francetu Prešernu, ki so jo predstavili njihovi učenci. Lepo sem se počutila.  Leontina, 7.r

KULTURNI DAN – 4. in 5. razred

V sredo, 7. 2. 2018, smo se v okviru slovenskega kulturnega praznika odločili, da ta dan preživimo malo drugače. Zjutraj smo na šoli imeli proslavo, potem pa smo se odpravili obiskat nekaj kulturnih ustanov v našem mestu. Učenci 4. in 5. razreda smo se v pravih zimskih razmerah odpravili na ogled gledališča in mestne galerije. Po ogledu gledališča nas je čakalo presenečenje. Predstavnica iz gledališča nas je namreč povabila, da ostanemo in si ogledamo predstavo iCankar, detektivko za mlade. Učenci so bili navdušeni in so povabilo prijazno sprejeli. V predstavi smo vsi uživali in izvedeli veliko o življenju našega pisatelja Ivana Cankarja. Sprehodili smo se še po mestnem jedru in srečali kurente, tudi našega sošolca Dennisa. Ogledali smo si  Florijanov in Orfejev spomenik. Obiskali smo Galerijo mesta Ptuj. Tam smo si ogledali slikarsko razstavo akademskega slikarja Tuga Šušnika. Kulturno obogateni in polni lepih vtisov smo se odpravili proti šoli.

Damjana Vršič


SREČANJE INVALIDSKIH ORGANIZACIJ V KARNEVALSKI DVORANI PTUJ

V torek, 6. februarja smo se učenci in učitelji naše šole udeležili rajanja v karnevalski dvorani. V šolo smo prišli opremljeni z maskami od doma. Spremenili smo se v kurente, gospodične, pokače, miške, muce, kavboje, smrkete in še bi lahko naštevali. Vzdušje v karnevalski dvorani je bilo prijetno. Družili smo se s številnimi drugimi obiskovalci. Nekatere smo prepoznali, pa čeprav so bili v maskah. Mnogi obiskovalci so bili pred leti tudi učenci naše šole. V dvorani so nas pogostili s krofom in vodo. Plesali smo ob prepevanju Dejana Vunjaka, ki nam je bil še posebej všeč. Nastopili in zapeli sta tudi učenki 8. razreda Anemari in Nina.

Učenci in učitelji


Učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka so izdelali pustne maske, ki krasijo okna Upravne enota Ptuj


PRIPRAVE  NA PUST

Vsak čas bodo kurenti pocingljali izza vogalov. Zato smo tudi mi minuli teden pričeli s pripravami na pust. V ponedeljek smo imeli delovni dan, v okviru katerega smo izdelovali različne pustne maske. V kombinirani likovni tehniki smo ustvarjali velike reliefne podobe starodavnih indijancev ter jih opremili še z barvitimi lovilci sanj. Z njimi bomo kmalu okrasili šolsko avlo in hodnike. Pletli smo tudi pisane pustne verige ter izdelali številne maske za okensko krasitev. Z njimi bomo okrasili vsa okna Upravne enote Ptuj. Ne bomo pa seveda pozabili na okna naše šole. Nekateri učenci so se lotili skupinskega dela, pa dela v dvojicah ali individualno. Delo z maskami se pri nas nadaljuje še cel ta teden in sicer pri delovni vzgoji, likovni vzgoji in pri drugih predmetih, kjer se lahko tematsko navežemo na pustno dogajanje. Učenci z veseljem sledijo svoji domišljiji, ki jo pri ustvarjanju pustnih mask prav gotovo ne sme manjkati. Izvirnost lovijo v v oblikovno in barvno dinamiko maske, v zanimive detajle, v pisani vzorčke, v nizanje oblik in barv. Obilo užitkov pri pustnem ustvarjanju želimo še v tem tednu. Kmalu pa bo na vrsti zasluženo pustovanje!

Jasna Veber Zazula


USPEŠNO SODELOVANJE V »PEDAGOŠKI AKCIJI«

V začetku šolskega leta je Zveza delovnih invalidov Slovenije povabila vse osnovne in srednje šole v Sloveniji, da sodelujemo v »pedagoški akciji«, ki je usmerjena k spodbujanju otrok in mladih, da ustvarjajo na temo invalidov in invalidnosti. Akcija je potekala v času Mednarodnega dneva invalidov, ki je 3. decembra. Z likovnimi deli se je akciji pridružila tudi naša šola. Pri urah likovne umetnosti smo razpravljali o okvirnih podanih temah – Turizem in invalidi in – Z invalidom na počitnicah/dopustu. Sledilo je ustvarjanje v različnih likovnih tehnikah. Učencem je bila tematika blizu, zato je nastalo veliko odličnih likovnih del. Najboljša likovna dela so nagradili člani komisije z uvrstitvijo v ZBORNIK PRISPEVKOV skupaj z pesmimi in literarnimi sestavki. V zbornik sta bili vključeni kar dve naši likovni deli. Učenka Anja Okretič jih je navdušila  s sliko v kombinirani tehniki z naslovom »Ples nas združuje«, učenec Tadej Marin pa s sliko v tehniki tempere z naslovom »Z gibalno oviranim učencem v Postojnski jami«. Učenca sta poleg pohvale za aktivno in ustvarjalno delo prejela tudi knjižno nagrado, katere sta se zelo razveselila.

Obema ustvarjalcema ISKRENE ČESTITKE!!!

Likovna pedagoginja, Alenka Kosem


DRŽAVNO TEKMOVANJE V BOJU MED DVEMA OGNJEMA

V četrtek, 11.1.2018, se je ekipa OŠ dr. Ljudevita Pivka udeležila državnega tekmovanja v boju med dvema ognjema za OŠPP in osvojila 6. mesto. Ta dan so učenci in učenke ekipe preživeli na OŠ Glazija v Celju, kjer so se pomerili z najboljšimi šolami v Sloveniji v boju med dvema ognjema.

Tomaž Valenko


ROKOMETNA TEKMA V VELENJU

V okviru projekta »Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje« smo organizirali ogled pripravljalne rokometne tekme med reprezentancama Slovenije in Srbije, ki sta jo ekipi igrali 10. 1. 2018 v Rdeči športni dvorani Velenje. Da pa smo pravi navijači smo dokazali z navijaškim rekvizitom, ki smo ga sami izdelali s pomočjo mentorice Alenke. Po dobri uri vožnje smo prispeli pred Rdečo dvorano in kaj kmalu so nam dovolili vstopiti. Izbrali smo si mesto na tribuni in z nestrpnostjo pričakovali začetek tekme. V dvorani na parketu sta se že ogrevali obe ekipi. Z zanimanjem smo opazovali s kakšnimi vajami se igralci pred tekmo ogrevajo, da se pripravijo na napor, ki sledi na tekmi. Čas je hitro mineval in bližal se je začetek tekme. Med tem časom se je dvorana dodobra napolnila z navijači. Po predstavitvi sodnikov, obeh ekip in odigranih himnah obeh držav je sledil pozdrav igralcev. Tekma v prvem polčasu je bila zelo izenačene in polčas so dobili gostje za gol razlike. V drugem polčasu pa so naši fantje pokazali boljšo igro in tekmo tudi zmagali. Navijači v dvorani smo bili navdušeni. Po končanem srečanju smo se pozdravili in fotografirali z nekaterimi igralci. Prav tako se je z nami fotografiral tudi televizijski športni reporter in sodnika, ki sta sodila to srečanje. Najbolj smo bili veseli fotografiranja z igralcem, ki je bil kapetan na srečanju, Markom Bezjakom, ki je naš rojak saj prihaja iz bližnjega Ormoža.

Anton Lah


MEDVEDEK PADDINGTON 2

V petek, 5.1.2018 so si naši učenci v Mariboru ogledali krasen film o medvedku Paddingtonu. Vstopnice za ogled jim je v decembru podaril Božiček. Medvedkove vesele in žalostne dogodivščine so ves čas spremljali z velikim zanimanjem in empatijo. Ob koncu filma so bili veseli in zadovoljni, ker so Paddingtonovi prijatelji uspeli dokazati, da se je prijaznemu medvedku zgodila velika krivica. Veseli in z mislijo, da se dobro poplača z dobrim, so se odpeljali nazaj v šolo.

Zvonka Drozg


TALENTI 2017

V petek, 22.12.2017, smo na šoli s proslavo obeležili Dan samostojnosti in enotnosti.  Proslavo so pripravili učenci PPVI 1- 6. Sodeloval je tudi šolski pevski zbor. Po proslavi je sledil zabavni šov Pivka ima talent, ki so ga pripravili učenci 9. razreda. Nastopilo je kar 30 učencev, ki so se nam predstavili kot pevci, inštrumentalisti in plesalci. Vsi so bili odlični in jih je občinstvo nagradilo z glasnim aplavzom.  Strokovna komisija je določila finaliste in glavno pohvalo sta dobili Anja in Nina. Na koncu smo si zaželeli lepe praznike in odhiteli novoletnim počitnicam naproti.

Učenci PPVI 6, Katarina, Leonita in Klementina


PRAZNOVANJE DNEVA SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

Zadnji šolski dan pred božično-novoletnimi prazniki smo obeležili s praznovanjem uresničitve tisočletnih sanj o samostojnosti slovenske države. Priredili smo državno proslavo, tokrat v izvedbi oddelkov PPVI. Pri pripravah smo uživali in konstruktivno sodelovali vsi. Dogajanje na odru smo strnili v obliko simboličnega televizijskega programa. Poimenovali smo ga kar TV Pivka Ptuj. Skozi zanimiv program sta nas suvereno popeljala ubrana voditelja Valerija in Danijel. S podano vsebino prireditve smo vsem zbranim okrepili zavedanje, da smo Slovenci res domoljubni narod. To nas že od nekdaj ohranja pri obstoju. Z željo, da tako tudi ostane, smo dosežke slovenskega naroda ujeli v niz poučno-zabavnih nastopov. Fantje so ponosno zaplapolali s slovenskimi zastavami. Občutili smo ritem zvezdnega plesa in plesa v dvoje z Matejem in Lauro. Navdušil nas je naš trio s Žigovo harmoniko, Žanovo baskanto in Kajinim bongom. Nasmejali smo se ob prisrčnih oglasih za nov slovenski jogurt. Uživali smo ob nostalgičnih melodijah pevskega zbora in slovenske himne po Anjino. S Tilnom, Kajo, Žigo in Sebastjanom smo se spomnili uradnih državnih in neuradnih narodnih simbolov. Ponovili smo vso simboliko prihajajočega praznika. Gostili smo okroglo mizo o nastajanju letošnjih Talentov. Naš dolgoletni zunanji sodelavec, terenski novinar Nejc pa je samo za nas potrkal na vrata enega od razredov. V njem smo izvedeli, kaj menijo o naši domovini učenci. Ugotovil je, da se nam za prihodnost slovenskega naroda prav nič ni treba bati. Ob koncu nas je toplo nagovorila tudi ravnateljica šole, gospa Lidija Hameršak Marin. Prireditev pa smo zaokrožili z novoletno vremensko napovedjo, ki sta nam jo posredovali Janja in Sara. Program tega dne pa s tem še zdaleč ni bil končan. Sledili so namreč še težko pričakovani Talenti za leto 2017.

Jasna Veber Zazula


BOŽIČKOVANJE

December je mesec, ki se ga prav gotovo vsi veselimo. Veselje pa je še toliko večje pri otrocih, saj tiste najbolj pridne obiščejo dobri možje. In prav to se je zgodilo 21. 12. 2017, ko nas je v sklopu božičkovanja na šoli obiskal Božiček. V spremstvu tete Zime in škrata Matevža so ga učenci skupaj s starši in učitelji priklicali medse ter polni pričakovanj upali, da so si tudi to leto zaslužili kakšno darilce. Letos jih je Božiček poleg skodelic in čokolad presenetil s prav posebnim darilom. V začetku novega leta se bomo vsi skupaj odpravili v kino, kjer si bomo ogledali risanko Medvedek Paddington 2. Tako so se nasmejanih lic poslovili od Božička z željo, da bodo tudi drugo leto tako pridni in jih bo spet obiskal s polno vrečo daril.

Tina Rajh


PODROČNE ŠPORTNE IGRE V BOJU MED DVEMA OGNJEMA

V petek, 15.12. 2017, so na OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj potekale področne športne igre v boju med dvema. Ob šoli gostiteljici so se tekmovanja udeležili še OŠ Gustava Šiliha Maribor in OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica. Tekmovanje je potekalo v športnem duhu z obilico napetih in zanimivih srečanj. Na koncu se je zmage veselila OŠ Gustava Šiliha Maribor, druga je bila OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj in tretja OŠ Minke Namestnik Sonje.

Tomaž Valenko


PRAVLJIČNA URA NA OŠ LJUDSKI VRT

Na OŠ Ljudski vrt so v petek, 8. 12. 2017, pripravili pravljično uro učenci lutkovne skupine pod mentorstvom učiteljic Karmen Pulko in Jožice Kozel. Na pravljično uro so povabili tudi učence naše šole. V okviru projekta »Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje« so se ure pravljic udeležili učenci prvega in drugega razreda. Na uri pravljic so učenci OŠ Ljudski vrt prikazali pravljico Muca copatarica. Po končani pravljici so otroci v delavnici » šivali« copate. Ljubeznivi domačini so nas pogostili z bonboni, čokoladico in sokom. Predno smo odšli proti šoli smo se še enkrat fotografirali v Pravljični deželi.

Anton Lah


VONJ PO BOŽIČU

Na Miklavžev dan smo na naši šoli pričeli z božično-novoletnimi pripravami. Osrednja dejavnost tega dneva je bilo ustvarjanje božičnih izdelkov. Nastalo je mnogo čudovitih prazničnih pozornosti: različni obeski za krasitev jelke, voščilnice, različni cvetlični in božični aranžmaji, solne kopeli, praznični svinčniki, čarobne škatlice, lesena stojalca in še mnogo drugih drobnih presenečenj. V adventnem času bomo vse nastale izdelke predstavili in jih ponudili na šolski stojnici v ptujskem trgovskem centru. Ta dan smo ustvarili tudi skupno zimsko okensko dekoracijo. Z ročno izdelanimi snežinkami iz lana in papirja smo okrasili vsa zunanja in notranja okna. Šola je sedaj pripravljena na nas, da upočasnimo korak in se predamo tihi čarovniji božično-novoletnega pričakovanja.

Jasna Veber Zazula


PRIŽIG PRAZNIČNIH LUČI

V petek, 1.decembra 2017, je staro mestno jedro zasijalo v praznični podobi. Za okrasitev so uporabili materiale, ki samo lovijo in odsevajo svetlobo. Prireditev je potekala v družbi pravljičnih bitij, snežink, škratov in tete Zime. Združeni pevski zbor ptujskih OŠ, ki je štel okoli 150 pevcev, je zapel dve pesmi pod vodstvom naše zborovodkinje Klementine Mikec Korpič.


»VKLJUČIMO SE« – PRIREDITEV OB MEDNARODNEM DNEVU INVALIDOV

V petek, 1. decembra 2017, je v telovadnici šole potekala prireditev v počastitev mednarodnega dne invalidov. 3. december je za mednarodni dan invalidov oktobra 1992 z resolucijo razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, z namenom, da bi v najširši družbi spodbudila vedno boljše razumevanje problematike povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v življenje. Invalidi predstavljajo najštevilnejšo manjšinsko skupino v svetu in so edina skupina, katere član lahko postane vsak od nas v vsakem trenutku. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije je skoraj 10 % prebivalstva oziroma 650 milijonov ljudi na svetu invalidnih, med temi pa jih je več kot 60 % starih med 15 in 64 let. Invalidnost prizadene povprečno 15–20 % prebivalstva vsake države. V Sloveniji je invalidom zagotovljeno vstopanje v celoten sistem socialnih in drugih pravic, da lahko živijo enako kot drugi.

Med govorniki na prireditvi je bila ravnateljica OŠ dr. Ljudevita Pivka, mag. Lidija Hameršak Marin, podžupan MO Ptuj gospod Marjan Kolarič in predsednica projektnega sveta pri Zvezi delovnih invalidov Slovenije, mag. Andrejka Fatur Videtič. V kulturnem programu so sodelovali: OŠ dr. Ljudevita Pivka, Center za vzgojo in izobraževanje Tomislav Špoljar iz Varaždina, OŠ Olge Meglič Ptuj, Sonček – Društvo za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož, Društvo Sožitje – Medobčinsko društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Ptuj, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ptuj, Društvo gluhih in naglušnih Podravja-podružnica Ptuj, Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije, Medobčinsko društvo invalidov Ptuj. Prireditev je povezovala gospa Nada Kotar.

Anton Lah


33. SLOVENSKI KNJIŽNI SEJEM IN KNJIGOVANJE 2017

V sredo, 22. novembra 2017, smo  z  učenci, ki so vključeni v projekt »Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalno okolje« obiskali 33. slovenski knjižni sejem v Ljubljani. Istočasno smo se udeležili podelitve nagrade, ki so jo učenci osmega razreda prejeli za sodelovanje na natečaju Knjigovanje 2017, na temo Moj najljubši slovenski književni lik. Izdelali so lutko Veverička iz pravljice Svetlane Makarovič Veveriček posebne sorte. Zjutraj smo se zbrali v šoli in se nato odpeljali v Ljubljano pred Cankarjev dom, v katerem je potekal knjižni sejem. Najprej smo si ogledali knjižni sejem. Na sejmu je razstavljalo veliko razstavljavcev, saj so bili razstavni prostori v kar treh nadstropjih Cankarjevega doma. V okviru sejma so potekale razne okrogle mize, predstavitve, lutkovne predstave, pogovori, delavnice, predavanja, gledališke predstave, literarni dogodki idr. Mi smo obiskali literarni dogodek z naslovom Čisto prava zmajska pravljica, ki je potekal v okviru Cicifesta. Dogodek je potekal v dvorani Duše Počkajeve. Na literarnem dogodku je Primož Suhodolčan predstavil svojo knjigo, Goran – legenda o zmaju. Učenci so zelo uživali, saj je avtor knjigo predstavil na zelo duhovit način. Zanimiva je bila tudi predstavitev ilustratorja knjige Mateja de Cecca, saj je otrokom pokazal, kako so nastajale ilustracije. Otroci so skupaj z njim narisali zmaja. Sledila je razglasitev nagrajenih lutk in nagovor predsednice Mladinske sekcije pri Društvu slovenskih  pisateljev Aksinje Kermauner. Po razglasitvi smo se ponovno preselili v dvorano Duše Počkaj, kjer je potekala predstavitev nagrajenih lutk in podelitev nagrad. Učenki naše šole Nina in Deja sta pod vodstvom mentorice Marije Arnuš predstavili našo nagrajeno lutko, Veverička posebne sorte, skozi odigran odlomek. Po prejetju knjižne nagrade smo se vsi udeleženci z nagrajenimi lutkami udeležili zmagovite povorke po sejmu in pokazali svoje lutke na Cici odru. Za konec smo postavili še razstavo nagrajenih lutk.

Anton Lah


11.DRŽAVNE IGRE SOS-MATP

V soboto, 18. novembra 2017, smo se udeležili 11. državnih iger specialne olimpiade Slovenije-MATP v športni dvorani II.gimnazije Maribor. Na igrah je sodelovalo 28 ekip oz. 152 tekmovalcev. Ekipo naše šole je zastopalo sedem tekmovalcev: Jasmina, Nastja, Lora, Eva, Mitja, Luka in Nuša ter spremljevalke Sabina, Tina, Vesna in Tanja. Organizatorica iger, OŠ Gustava Šiliha Maribor, nam je pripravila pester program. Navdušila nas je plesna skupina Tigrice, svoje spretnosti je pokazal Bor Rehak Friš, državni prvak v breakdanceu, za konec nam je zaplesala plesna skupina OŠ Gustava Šiliha. Po pozdravnih govorih, olimpijski himni SOS in zaprisegi se je začelo tekmovanje na šestih tekmovalnih postajah: vožnja s plazilnimi vozički, vlečenje vrvi in kotaljenje gume, zbijanje žog in namizni tenis, nogomet, kegljanje in met na koš. Po zaključku tekmovanja je pravljičarka s pomočjo tekmovalcev uprizorila pravljici Ježeva hišica in Debela repa. Sledila je predstavitev programa Mladi športnik z otroci iz predšolskih oddelkov vrtca. In že smo nestrpno čakali na podelitev medalj in priznanj. Našim tekmovalcem je medalje podelil Luka Lindič, najuspešnejši alpinist leta 2016. Preživeli smo zanimiv, športno obarvan dan.

Tanja Knehtl


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK SMO OBELEŽILI TUDI NA OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA

Tretji petek v novembru, smo v Sloveniji že šestič obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je Vlada RS razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že sedmi po vrsti). Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. Na naši šoli OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj smo pripravili različne aktivnosti, v okviru katerih smo poudarili pomen kmeta kot pridelovalca hrane in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom. Zjutraj je celotna šola najprej pozajtrkovala nato pa zapela v najštevilčnejšem zboru. Skupaj smo zapeli znano pesem Čebelarja avtorja Lojzeta Slaka. Nato pa smo posebno pozornost namenili razumevanju pomena rednega zajtrkovanja, telesne dejavnosti in slovenske hrane, saj s tem razvijamo primeren odnos do hrane in dolgoročno vplivamo na naše zdravje. Otroci so že nestrpno pričakovali med, maslo, mleko, kruh in jabolko lokalne pridelave. Povabili smo čebelarja iz Čebelarskega društva Ptuj gospoda Silvota Božičko. Čebelar je izčrpno predstavila delo čebelarja in življenja čebel. Otroci so izvedeli, kaj je matični mleček, propolis, vosek, satovje, matičnik, paša, roj, panj, čebele delavke, matica, trot in še mnogo drugih pojmov, ki se tako ali drugače navezujejo na čebelarstvo. V drugem delu je čebelar predstavil nekaj pripomočkov, ki jih uporablja pri svojem delu: zaščitno obleko s klobukom, panj, satovje, matičnik. Delo čebel je zelo naporno, saj morajo iz cvetic nabrati dovolj medičine, da napolnijo satnice, iz katerih nato čebelar iztoči med, s katerim se potem sladkamo. Otroci so bili navdušeni nad delom čebelarja in pridnih kranjskih čebel.

Damjan Šimenko


80.OBLETNICA SMRTI DR. LJUDEVITA PIVKA

V sredo 15. novembra 2017 smo na šoli obeležili 80. obletnico smrti dr. Ljudevita Pivka. Na proslavi je ravnateljica mag. Lidija Hameršak Marin predstavila njegovo življenje in delo ter povedala zakaj se šola imenuje po njem. Nato smo si ogledali dokumentarni film o dr. Ljudevitu Pivku, ki smo ga v okviru projekta ustvarili v produkciji šole in režiji Roberta Vogrinca ter bo objavljen na youtubu in domoznanskem portalu kamra, predvajala pa ga bosta tudi PeTV in Televizija Ptuj Videoprodukcija Martin Ivanuša. Učenci so pripravili kulturni program, svečanosti pa so se udeležili še Pivkovi potomci. Vnuka ga. Lada Zei in g. Črtomir Zadravec sta delila spomine na svojega deda in povedala nekaj zanimivih anekdot. Po proslavi smo v avli šole odprli razstavo knjižnih del dr. Ljudevita Pivka, njegovih fotografij in portretov, ki so jih narisali učenci. Večji del razstavljenih knjig je prispevala Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, del zbirke pa so šoli podarili Pivkovi potomci. V šolski knjižnici je oktobra in novembra potekal projekt o dr. Ljudevitu Pivku. Z učenci smo v okviru biblio pedagoških ur prebirali odlomke iz njegovih del, spoznavali njegovo življenjsko pot, delo in zasluge ter reševali učne liste in knjižne uganke o dr. Ljudevitu Pivku.

Spletna povezava za film o dr. Ljudevitu Pivku

Silvester Vogrinec


UČENCI IN DELAVCI ŠOLE SMO SE USPEŠNO EVAKUIRALI

V četrtek, 26. 10. 2017, nas je 3. šolsko uro presenetila EVAKUACIJA, ki se je odvijala na naši šoli dr. Ljudevita Pivka. Na hodniku smo učenci zaslišali zvok sirene in se hitro postavili v kolono, poskrbeli tudi za svoje sošolce in brez vznemirjenja, v zelo kratkem času, odšli na zbirno mesto pred šolo. Izvedli smo jo skupaj z gasilci prostovoljnega gasilskega društva Ptuj. Za to vajo se jim zahvaljujemo in si želimo, da bi nam tudi ob morebitni pravi nesreči priskočili na pomoč.

Damjan Šimenko


ŠOLI PODELJENA SVEČANA LISTINA ZA PROMETNO VARNOST

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) je 24. 10. 2017 v Ljubljani podelila najvišja priznanja 18 posameznikom in organizacijam za dolgoletno delo na področju prometne preventive. OŠ dr. Ljudevita Pivka je prejela svečano listino za dolgoletno, uspešno in prizadevno delo na področju prometne varnosti. Tradicionalnega srečanja se je udeležilo več kot 140 udeležencev iz več kot 110 slovenskih občin in drugih gostov. Udeležence sta nagovorila dr. Peter Gašperšič, minister MZI ter mag. Igor Velov, direktor AVP. Svečano listino je v imenu naše šole prevzela ravnateljica mag. Lidija Hameršak Marin. Pred podelitvijo je bil posvet predstavnikov občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV), ki je namenjen lokalnim skupnostim za lažje in učinkovitejšo organizacijo dela lokalnih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin organizirajo in vodijo preventivne dejavnosti v cestnem prometu na lokalni ravni ter skrbijo za vzgojo udeležencev v cestnem prometu. Kot govornik je na posvetu nastopil tudi g. Franc Kozel, predsednik ptujskega občinskega SPV. Udeleženci posveta so razpravljali o izvedenih preventivnih aktivnostih, prijazni infrastrukturi namenjeni ranljivejšim udeležencem v prometu, analizam in konkretnih ugotovitev presojevalcev varnosti cestne infrastrukture ter predstavili primere dobrih praks.

Silvester Vogrinec


ŠPORTNI DAN – POHOD PO MESTNEM VRHU

V petek, 20. 10. 2017, smo se učenci in učitelji nižje stopnje odpravili na pohod po Mestnem Vrhu. Izbrali smo čudovit dan, zato smo se naužili sonca, uživali v opazovanju spreminjanja narave jeseni, nabirali kostanje in se dobro razgibali na svežem jesenskem zraku.

Tanja Rugani


PROMETNO – VARNOSTNA AKCIJA JUMICAR

V sredo, 18. 10. 2016, smo izvedli prometno-varnostno akcijo Jumicar, ki je projekt preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu. Učenci so bili na poligonu postavljeni v vlogo voznika. Doživljali so cestne razmere, kot jih zaznava voznik v pravem prometu. Spoznali so, kako jih na cesti vidi voznik, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa, da se voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet. Prav tako so se navajali na upoštevanje prometnih znakov, cestnih predpisov in uporabe varnostnega pasu. Akcijo smo izvedli v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in MO Ptuj. Dan je bil za učence koristen in zabaven, saj je bil projekt poučen ter pester prometno-varnosti dogodek.

Silvester Vogrinec


POTUJMO SKUPAJ

V petek, 6.10.2017, so bile iz strani Društva Sožitje Ptuj predvidene delavnice pred mestno hišo Ptuj, vendar so bile zaradi slabega vremena prestavljene v OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Predstavitev dela in aktivnosti so bile v sklopu praznovanja jubilejnih 50 let društva. Potekala sta dva projekta, in sicer projekt Socialne vključenosti – Potujte z nami, kjer so se nam pridružili učenci OŠ Olge Meglič in z nami tudi soustvarjali ter spoznavali naše delo. Kasneje je bila tudi uradna otvoritev slikarske razstave z naslovom Potujmo skupaj na MO Ptuj, v kateri so sodelovali učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj, pod mentorstvom ga. Alenke Kosem  ter uporabniki ZUDV Dornava in Društvo Sožitje Ptuj pod mentorstvom ga. Andreje Reberc Ribarič. Vabljeni k ogledu razstave v razstavišče Magistrat v MO Ptuj vse do konca oktobra.

Romana Bošnik


TRIM STEZA


DOMINKOVA DOMAČIJA

V četrtek, 5. 10. 2017, so imeli učenci od 1. do 5. razreda dan dejavnosti. Ogledali so si Dominkovo domačijo v Gorišnici. Učenci so se seznanili z življenjem nekoč ter si ogledali najstarejšo obnovljeno hišo v Sloveniji.

Vesna Horvat


TEDEN OTROKA


NAŠ ZANIMIV PETEK

V petek, 29.9. 2017, smo se učenci PPVI 6 odpravili v Knjižnico Ivana Potrča. Po poti smo se ustavili, pred Dominikanskim samostanom, kjer je potekal festival kave. Tam smo videli največjo džezvo na svetu, v kateri so skuhali 650 litrov kave. Poskusili smo tudi pravo turško kavo, ki se pije grenka s sladkorno kocko. Malo smo se posladkali s pravimi bosanskimi piškoti, ki jim rečejo lokum. Ogledali smo si tudi Dominikanski samostan in na odru koncertne dvorane zapeli pesem Dan ljubezni. Nato smo odšli še do knjižnice, kjer smo izbirali knjige s kuharskimi recepti. Nekaj smo si jih tudi izposodili in jih moramo vrniti do 20.10. 2017. Polni lepih vtisov smo se vrnili v šolo, kjer nas je čakalo odlično kosilo. Tako smo preživeli čudovit in zanimiv, sončni petek.

Gina, Darinka, Anja, Jan, Tadeja, Aleksandra in učiteljica Klementina


ULICE OTROKOM

V petek, 22. septembra 2017, je bila v okviru evropskega tedna mobilnosti prometno-varnostna akcija Ulice otrokom v organizaciji Mestne občine Ptuj ter Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu. Za en dan so se povsod po Sloveniji v okolici šol in vrtcev zaprle ulice, na katerih bi lahko potekala otroška igra. Ne gre za glavne ceste, ampak za takšne ulice, ki bi jih lahko z dolgoročnimi ukrepi preuredili v območja umirjenega prometa, kjer je hitrost vozil omejena na 5 km/h in imajo šibkejši udeleženci (pešci, otroci, starejši) prednost. Akcije smo se zraven ptujskih osnovnih šol udeležili tudi učenci OŠ Dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Na Ulici 25. maja smo risali prometne znake, vozila, križišča in udeležence v prometu. Učenci višje stopnje so svoje kolesarske spretnosti prikazali z vožnjo po kolesarski poti in na poligonu. Prometno akcijo smo ob sončnem dnevu zaključili z okrepljeno zavestjo o varnosti v cestnem prometu.

Silvester Vogrinec


NARAVOSLOVNI DAN – VIVARIJ

V četrtek, 21. septembra 2017, smo učenci in učitelji PPVI izvedli prvi naravoslovni dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Maribor na Fakulteto za naravoslovje in matematiko, kjer nas je pričakala prijazna gospa Bojana. Pospremila nas je v vivarij, kjer so se nam pridružile še študentke Kaja, Janja in Urška. Izkustveno so nas popeljale v svet živali – tako smo se spoprijateljili s kuščarjema Jerryem in Minco,  kačo Lili, krastačo Pikico in Pikijem, ježkom Vilijem in degujem Čopkom. Všeč so nam bile tudi želve, miške, kameleoni, paličnjaki, zlate ribice, ščurki, črički, kobilice in druge živali, ki so nas opazovale iz svojih bivališč. Polni prijetnih vtisov smo se odpravili nazaj na Ptuj. Spoznali smo, kako zelo je pomemben pravilen odnos do živali, ki si z nami delijo ta planet.  Največ, kar lahko naredimo zase, za ljudi okoli nas in  tudi za naš planet, je, da imamo radi sebe in druge ljudi, živali in naravo.

Zdenka Kokol


EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

V torek 19. 9. so se naši učenci v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka od 16. do 22. 9. 2017, udeležili Dneva odprtih vrat Združenja šoferjev in avtomehanikov Ptuj. Cilj dogodka je bil, da se učenci urijo v varni hoji v prometu ter upoštevajo navodila, prometne znake, pravila; spoznajo varne šolske poti, njihov namen in svojo odgovornost pri hoji v prometu; spoznajo sedež, namen in organizacijo ter dejavnosti Združenja šoferjev in avtomehanikov Ptuj; si ogledajo razstavljena vozila policije, medobčinskega redarstva, avtošole Prednost, njihovo delovanje in namen ter znajo uporabljati odsevne pripomočke za večjo vidljivost in varnost v prometu. Učenci so se udeležili tudi treh delavnic, in sicer predavanja »Varna pot v šolo« v prostorih ZŠAM Ptuj, predstavitve in ogleda prostorov društva, razstavljenih slik, didaktičnega materiala, avtomobilov, predstavitve avtošole Prednost in policije ter predstavitve prometne igre »Cesta ni igrišče!« v športni dvorani Mladika. Vsi udeleženci so prejeli tudi darila, in sicer odsevnike, priročnik »Kolesar sem!,« zvezke in pisala. Kljub dežju je akcija minila v dobrem vzdušju, učenci pa so si pridobili nove informacije in utrdili že znano na področju prometne varnosti.

Silvester Vogrinec


MIRNO MORJE

Otroci s posebnimi potrebami na jadranju – prispevek RTV SLO

7. dan, 22.9.2017

Danes je že petek. Zjutraj smo malo dalj časa spale, saj smo zvečer v Vodicah nakupovale. Ko smo se zbudili, smo pojedli zajtrk. Iz Vodic smo se odpeljali na otok Vrgada, ko smo se peljali proti otoku smo videli delfine. Bilo je enkratno. Pojedli smo kosilo, ki ga je naredila učiteljica Lidija. Vozili smo se z gumijastim čolnom. Čolnu je zmanjkalo bencina, zato smo morali malo veslati. Učiteljica Tamara nam je s čolnom odšla na obalo po sladoled, saj smo bili zasidrani kar daleč od obale.  Ko smo čoln pospravili nazaj na jadrnico, smo se odpravili proti Biogradu, kjer smo še zadnjo noč spali na jadrnici. Vsekakor pa smo se zvečer  odpravili na sprehod po mestu Biograd, kjer smo pojedli burek ter se še zadnjič posladkali s sladoledom. Zvečer smo se uredile v kopalnici in že spakirale nekaj stvari za domov. Odpravili smo se hitro spat, saj nas  je drugi dan čakalo pospravljanje jadrnice in dolga pot nazaj domov. Vsi smo že nestrpno čakali sobote, da se vrnemo nazaj domov in da vidimo naše bližnje.

6. dan, 21.9.2017

Zjutraj smo se morali vstati že ob sedmi uri. Ko smo se zbudili, smo se odpravili na dolgo pot proti Vodicam. V marini smo se vse ekipe Mirnega morja še slikale. Naš skiper Zoran in ravnateljica sta ob izhodu iz marine igrala pesmi na harmoniko in trobento, mi pa smo peli in plesali. Nato pa smo se vsi skupaj odpeljali v zaliv, kjer smo istočasno dvignili zastave, ki smo jih narisali prejšnji dan. Vseh 110 jadrnic se je v zalivu poslovilo, nato pa so jadrnice odpeljale v različne smeri. Peljali smo se 5 ur in 20 minut. Dohiteli smo katamaran, ki je imel glasbo. Ko smo slišali glasbo, smo začeli plesati. Imamo najboljšega skiperja Zorana in Uroša. Bilo je zelo zabavno, ko smo plesali in se slikali. Zvečer smo se odpravili na večerjo v restavracijo, kjer je bil papagaj. Bil je lep in zabaven dan.

5. dan, 20.9.2017

Zjutraj smo se zbudili in smo me punce naredile zajtrk. Ko smo se najedli, smo odšli pospravit sobe, da ne bi dobile slabe ocene. Ko smo izvedele, da smo dobile vse pet, smo bile zelo srečne. Potem smo odšli risat zastave. Ko smo narisali zastavo, smo se odšle preoblekle za slikanje. Nato smo odšli v trgovino, kjer smo nakupili stvari, ki smo jih potrebovali za kosilo in jabolčni štrudl.  Vsi skupaj smo naredili kosilo in spekli jabolčni štrudl. Po kosilu smo si naredile tudi zapestnice na naši jadrnici. Obiskala nas je tudi novinarka RTV SLO, ki nas je spraševala, kako se počutimo na jadranju. Najbolj pogumna je bila Nina, ki je povedala, kako se imamo. Življenje na jadrnici je namreč včasih kar zanimivo, saj je na majhen prostoru 10 ljudi, ki se morajo znati dogovarjati, pogovarjati in prilagajati eden drugemu. Ker imamo s sabo veliko glasbenih instrumentov, smo si tudi zaigrali in zapeli. Zvečer je sledila zaključna prireditev z vsemi prijatelji iz drugih držav, ker se tukaj z njimi poslovimo in nato odplujemo vsak v svojo stran.

4. dan, 19.9.2017

Danes zjutraj smo najprej pojedli zajtrk na jadrnici še v marini Maslinica na otoku Šolta, nato pa smo se odpeljali proti Splitu, kjer smo prišli do marine Kaštela. Najprej smo se razgledali po marini, kjer so bile parkirane jadrnice iz različnih drugih držav. Nato smo se z avtobusom odpeljali do mesta Trogir, kjer smo si pogledali staro mestno jedro, tržnico  ter se sprehodili po ulicah Trogirja. Pojedli smo pico in sladoled. Nato smo se z avtobusom odpravili spet nazaj v marino Kaštela, kjer imamo zasidrano jadrnico. Družili smo se z otroki iz različnih držav ter se skušali sporazumeti angleško ali nemško. Pri tem sta nam  najbolj pomagali Nina in Teja. Vsaka od nas je dobila svojo broško in med otroki iz drugih držav iskala par. Ko smo ga našli, smo to zapisali na papir in ga dali v škatlo. Zvečer so nato iz škatle žrebali pare, ki so dobili nagrade. Dan se je zelo hitro končal in po večerji smo odšli na počitek.

3. dan, 18.9.2017

Iz marine Frapa v Rogoznici smo se odpeljali do otokov Krknjaši. Ko smo prispeli, smo si oblekle kopalke in skočile v morje, ki je bilo dokaj mrzlo. Ko smo se nakopali, smo odšli nazaj v kabine. Peljali smo se z gumijastim čolnom. Ko smo prišli iz čolna, smo si namakale noge v morje. Videle smo ribe, ki so bile zelo suhe. Nato smo na jadrnici pojedli kosilo in se odpeljali v marino Maslinica na otoku Šolta. Vsak dan poteka ocenjevanje sob, zato se trudimo, da so naše sobe čim bolj pospravljene. Čakala nas je predstavitev naše skupine, ki se je poimenovala Poetovia. Dolgo smo izbirale pesem in se na koncu odločile, da smo zapele pesem »Za Slovenijo živim«. Nato je sledil »krst« tistih otrok, ki smo bili na jadranju prvič. Celo popoldan pa so vsi slovenski skiperji pekli palačinke. V marini so bile vse slovenske jadrnice, zato smo se družili z učenci iz OŠ Gustava Šiliha in iz drugih šol. Dan nam je spet zelo hitro minil, saj se vedno nekaj dogaja.

2. dan, 17.9.2017

V nedeljo zjutraj smo pospravili kabine in odšli na zajtrk. Potem smo se odpravili z jadrnico na 5 urno plovbo do marine Frapa v mestu Rogoznica. Na jadrnici je bilo vreme malo deževno in malo sončno. Ko smo prispeli smo imeli kosilo. Po kosilu smo se odpravili v hrib in videli jezero, ki se mu reče Zmajevo oko. Zvečer smo se odpravili v disko, kjer smo plesali. Najbolj veseli pa smo bili, ko smo izvedeli, da je Slovenija zmagala v košarki. Pojedli smo slastne palačinke in odšli veselo spat.

1. dan, 16.9.2017

V soboto smo se odpravili v Biograd na jadrnico. V Biograd smo se odpravili z avtobusom. Ko smo prispeli, smo si odložili prtljago in odšli v trgovino po najnujnejše stvari, ki smo jih še potrebovali na jadrnici. Nato smo se odpravili na jadrnico in pojedli večerjo. Prvič smo bile na jadrnici, najbolj všeč so nam bile sobe oz. majhne kabine. Prav tako pa nam je bila všeč velika jadrnica, saj smo prvič prišle na jadrnico. Odpravili smo se tudi v mesto, ki je zelo turistično in zanimivo. Potem smo prišli nazaj in se odpravili spat.

Učenke: Sara, Anemari, Nina, Andreja, Tea in Deja


PRVI ŠOLSKI DAN

Naša gospa šola je na prvi septembrski dan svoja vrata na široko odprla. Pri sprejemu obiskovalcev ji je tokrat pomagala mala modra sova in nekaj naših učiteljic, ki so se za ta pomemben sprejem prelevile v pet navihanih učenk. Učence in njihove starše je igrica prisrčno nasmejala in sprostila. Z njo smo učencem na didaktičen, prijazen in igriv način želeli predati sporočilo, da jih šola res že nestrpno pričakuje. Obenem pa pričakuje tudi, da jo bomo vsi čuvali in spoštovali. Za konstruktivno medsebojno sodelovanje pa bomo upoštevali tudi šolska pravila. Pet navihanih učenk je tako skupaj s sovo, čistilko in gospo šolo vse naše učence povabilo v novo šolsko leto, ki naj bo ob uspešnem nabiranju znanja tudi veselo in zabavno, predvsem pa polno uspehov. Zapomnili smo si lahko sporočilo igrice, ki sta jo pripravili gospa Marija Arnuš in gospa Klementina Mikec Korpič in sicer, da pri nas ne štejejo le veliki uspehi. Pri nas je pomembno, da damo vse od sebe. Nič ne pomenijo veliki skoki v prazno. Pomembnejši so majhni koraki v polno. Tudi naša gospa ravnateljica je učencem, staršem in učiteljem izrazila toplo dobrodošlico v novo šolsko leto in jih povabila, da v svojih matičnih razredih pričnejo snovati načrt za nove in uspešne šolske dogodivščine.

Jasna Veber Zazula