PRIREDITEV OB ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA IN DNEVU DRŽAVNOSTI

Zadnji dan pouka smo se zbrali v šolski telovadnici z namenom, da se poveselimo ob zaključku uspešnega šolskega leta in se hkrati spomnimo, da naša prekrasna domovina, republika Slovenija, v teh dneh slavi 26. rojstni dan. V kulturnem programu so nastopajoči učenci peli, recitirali, plesali, igrali in tudi malo čarali. Ponovno, kot že večkrat doslej, so pokazali svoje raznolike talente. Zahvalili smo se jim z bučnim aplavzom. Ob koncu prireditve nas je nagovorila še pomočnica ravnateljice,  ga. Borica Munda. Med drugim se je vsem v šoli zahvalila za celoleten trud in nam zaželela prekrasne počitnice. Kot je zdaj že običaj smo končali naše druženje ob prijetni glasbi in vsi skupaj  še veselo zaplesali.

Zvonka Drozg


PIKAPOLONICA IN PIKICE

V šoli smo brali glasbeno pravljico Pikapolonica in pikice. Napisal jo je Janez Bitenc. Bila nam je zelo všeč. Izdelali smo si lutke in pripravili gledališče. Pridno smo vadili, da smo lahko nastopili pred svojimi prijatelji.

Učenci 3. razreda


Moj dan na praksi v kavarni

Jaz sem Rajko Bučar. Že tretjo leto opravljam prakso pri gospe Tatjani v kavarni BO caffe. Pomagam streči pijačo. Goste, ki pridejo grem vprašat kaj želijo piti, nato pa povem Tatjani, ki vse pripravi. Jaz pa potem odnesem na mizo. Potem, ko grejo pa mizo tudi pospravim in počistim pepelnike. Zjutraj tudi pomagam pri pripravi terase. Na stole zložim blazine. Dostikrat postrežem kapučino in kavo. Paziti moram, ko grem s pladnjem in pijačo preko ceste. Dobil sem nekaj napitnine. Tatjana je bila vesela, da znam streči pijačo. Zahvalil sem se ji, da je tako prijazna do mene. Rad hodim na prakso.

Praksa v cvetličarni

Jaz sem Andrej, obiskujem 6. stopnjo na OŠ dr. Ljudevita Pivka. Opravljam prakso v cvetličarni Roža na Ptuju. Brigita me je veselo sprejela. Dobil se nov delovni brezrokavnik. Na prakso  hodim vsako sredo in se zelo veselim. Pomagam z različnimi deli. Gospa Brigita me je naučila čistiti vrtnice, nagelje in še druge rože. Ovijal sem tudi pladnje za darila. Veliko sem se naučil. Brigita  je bila zelo prijazna. Me je veliko novega naučila in povedala. To je bila moja zadnja praksa v cvetličarni Roža, ker zaključujem s šolanjem. Tega nikoli ne bom pozabil. Sem  se imel lepo. Najlepša hvala gospe Brigiti, ki me je veliko naučila. Zelo dobro se spozna na rože, prsti ji hitro letijo in ima zlate roke. Vesel sem, da sem imel možnost hoditi na prakso v cvetličarno.

Andrej Gjorek

Praksa na  mestni občini

Moje ime je Valerija. Letos opravljam delovno prakso na občini na Ptuju. Prvi dan sva z učiteljico počakali pri vratarju. Sprejela me je gospa Darinka, ki je moja mentorica. Prvi dan sem spoznala delavce, potem pa sem se lotila dela. Prinesla sem pošto, fotokopirala sem dokumente, arhivirala sem časopise, žigosala sem liste. Naslednjič sem pa spoznala gospoda župana, s katerim sem se tudi slikala. Všeč  mi je in vesela sem, da lahko opravljam delovno prakso. Hvala vam, da ste me sprejeli na prakso. Zelo mi je bilo super ker ste me sprejeli na prakso vsi delavci, še posebej župan Milan Senčar Lepo je bilo z vami, zelo sem se zabavala.

Valerija Kopšič

Moja praksa v frizerskem salonu pri frizerki

Moje ime je Gina, obiskujem 6. stopnjo na OŠ dr. Ljudevita Pivka. Že drugo leto opravljam prakso v frizerskem salonu ELNETT. Prvič, ko sem prišla na prakso k frizerki sem se predstavila in ona se je meni. Delam z gospo Tatjano. To delo mi je zelo všeč. Pomagam ji pri opravilih. Čistim navijalke, to pomeni, da odstranim papirčke, jih operem in zložim na brisačo. Očistim tudi krtače in glavnike. Vsakokrat očistim tudi vozičke. Obešam mokre brisače na sušilnik. Vmes imam malico in gospa Tatjana mi časti vročo čokolado. Vedno ji kaj narišem ali izdelam. Ona pa meni podari čokolado in napitnino. Za zaključek prakse pa bo mi naredila frizuro- Porezala me bo, naredila blond pramene in potem še nakodrala lase. Jaz bom njej naredila okvir s školjkami. Dobro sva se razumele, včasih sva se pohecale in nasmejale do ušes. Zelo mi je bilo fajn z vami.

Gina Bezjak


DRUŽENJE Z OŠ STANKA VRAZA ORMOŽ

Učenci 1., 2. in 3. razreda smo se v torek, 20. 6. 2017, odpravili z vlakom v Ormož, kjer smo se družili z učenci OŠ Stanka Vraza. Potovanje z vlakom je bilo zelo zanimivo in novo za nekatere učence. Pod vodstvom gospe Maje smo si skupaj ogledali ormoški park ter izdelali pahljačo. Nato smo se skupaj igrali v parku in posladkali s sladoledom. Čas je hitro minil, zato smo se morali odpraviti proti železniški postaji. Preživeli smo res krasen dan, za kar se lepo zahvaljujemo učiteljem in učencem iz Ormoža.

Vesna Horvat


Z GLASBO IN PLESOM SMO SE PREDSTAVILI NA FESTIVALU LENT

V soboto 17. 6. 2017 nas je Marko Soršak Soki, bobnar skupine Elvis Jackson, ki nam je doniral glasbene inštrumente, povabil na Festival mladih umetnosti v Art kamp Festivala Lent v Maribor, na zaključek svojega projekta 20 za 20. Z veseljem smo se odzvali na njegovo povabilo. Ob dveh popoldan smo s kombijem krenili v Maribor, v Mestni park, kjer nas je Soki sprejel pri odru Triglav. Ko smo prispeli, smo najprej pojedli malico, nato smo si na oder pripravili glasbene inštrumente in naredili tonsko vajo. Skupaj s Sokijem smo naredili veselo skupinsko fotografijo. Ob štirih smo nastopali. Sodelovalo je 19 učencev naše šole. Za začetek so zarapale Anemari, Nina in Tea, nato so se predstavili še Orffobongoband, pevka Maja, plesna skupina z Window, z Jurijem Murijem iz Afrike in odlični plesni trio Matej, Manuela in Laura. Bilo je kar nekaj gledalcev, ki so nas spodbujali z aplavzom. Organizatorji so nas prijazno pogostili z jabolkami, sadnimi čokoladicami in osvežilnim domačim bezgovim sokom. Sobotni popoldan je bil res posebno doživetje. Vreme je bilo lepo, le malo je pihal veter, ki je na nas trosil smrekove iglice. A bilo je fajn, da smo lahko nastopali zunaj v parku med drevesi.

Rajko Bučar in Jasna Veber Zazula


ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Pa smo le dočakali čas, ko nas sončni žarki iz dneva v dan bolj razvajajo in narava nas navdušuje s svojo čudovitostjo. Bo že držala misel Toneta Pavčka »nekaj je v zraku«, kajne?! Nekaj pa je bilo v zraku tudi v četrtek, 15. junija, ko smo na šoli imeli zaključno prireditev. Od nas so se poslovili učenci 9. razredov in trije učenci posebnega programa. Na prireditvi so se učenci 8. razreda borili za ključ, ki so ga dobili šele takrat, ko so uspešno prestali vse izzive, katere so za njih pripravili devetošolci. Gost na prireditvi, g. Drago Ljubec – Felnar, je ravnateljici predal bon v vrednosti 1.754 € za projekt Mirno morje. Še zadnjič v tem šolskem letu so se predstavili učenci naše šole s svojimi točkami, pa tudi učiteljski band, katerim se je posebej za to prireditev pridružil tudi oče enega od naših učencev. Učiteljski band je poskrbel, da so učenci in obiskovalci ob koncu prireditve lahko zaplesali in zapeli ob vsem dobro znanih ljudskih pesmih.

Tina Rajh


DOBIL SEM KOKOŠNJAK

Lani je gospod Maksimiljan  naši šoli podaril ptičjo hišico in hotel za živali. Takrat sem jaz njemu podaril v zahvalo leseno gobico in piščalko, ki sem ju izdelal sam. Prejšnji teden pa me je gospod Maksimiljan presenetil in mi podari leseni kokošnjak. Sam ga je izdelal in prinesel na našo šolo. Iz avta smo nosili deske in ga pomagali sestaviti. Pomagal je še Rajko. Gospod mi je zaupal pormašino, da sem privijačil vse vijake. Bil sem zelo vesel, da sem lahko pomagal in da sem dobil kokošnjak. Pustil sem ga pred šolo, da si ga lahko vsi ogledajo. Kmalu pa ga bom odpeljal domov in noter naselil golobe in papagaje.

Andrej Gjorek


EKSKURZIJA V VELENJE

V torek, 13.6.2017 smo se učenci in učitelji naše šole odpravili na težko pričakovano ekskurzijo v Velenje. Najprej smo si ogledali Muzej premogovništva Velenja. Oblekli smo si rudarske obleke, na glavo nadeli zaščitne čelade in v žep pospravili prave rudarske malice. Z dvigalom smo se v spremstvu vodiča odpeljali 150 metrov pod zemljo. Tam smo si v zapuščenih rovih rudnika ogledali 18 raznolikih scen iz življenja rudarjev in ogledali dva poučna filmčka. Doživeli smo tudi simulacijo rudarske nesreče, ki nam je pošteno stresla tla pod nogami. Po rudarski malici smo se z vlakcem  in dvigalom spet vrnili na površje, kjer smo si ogledali še preostali del muzeja. Pot smo nadaljevali na Velenjsko jezero, ki je nastalo kot posledica izkopavanja premoga pod zemljo. Namočili smo si noge, privoščili sladoled in uživali na čisto pravi plaži.  Po sproščenih trenutkih smo se polni lepih vtisov vrnili na Ptuj.

Damjana Vršič


PLAVALNI TEČAJ

Učenci 3. razreda so se konec maja udeležili plavalnega tečaja v Termah Ptuj. Veselili so se ga že celo šolsko leto. Na plavalni tečaj smo se odpravili s kombijem. Tam nas je sprejela učiteljica Barbara. Učenci so bili vsaki dan bolj pogumni in boljši plavalci. Najbolj pa so uživali, ko so se na koncu ure lahko spustili po toboganu. Čas v toplicah nam je prehitro minil.

Vesna Horvat


MEDOBČINSKO TEKMOVANJE OŠ V PLAVANJU

V torek, 6.junija, so se Lena, Jernej in Rok udeležili 20.medobčinskega tekmovanja OŠ v plavanju v Termah Ptuj. Osvojili so četrto, drugo in tretje mesto v svojih kategorijah. Čestitke!


V ŠPAJZI MODROSTI SMO Z GLASBO ŠIRILI PRIJATELJSTVO

V začetku junija smo se v ptujski Špajzi modrosti po glasbeno nasmehnili poletju. Orffobongobandovci smo pripravili za različne goste glasbeno delavnico. Prišla je zelo pisana publika, od čisto malih otrok do upokojencev in vseh, ki pašejo vmes. Pridružili so se nam tudi uporabniki društva Sonček in nekaj nemških turistov. Vse skupaj nas je v eno povezala ljubezen do glasbe. Najprej smo se predstavili z nizom naših izvirnih priredb, nato pa smo medse povabili vse goste. Razdelili smo jim glasbene inštrumente in skupno muziciranje se je pričelo. Uživali smo, ko smo prepevali in igrali mnoge slovenske ljudske pesmi. Pobliže smo se ustavili pri priljubljeni pesmici Izidor ovčice pasel, ki je v prijeten ambient Špajze modrosti zvabil še nekaj dodatnih gostov. Glasbeno delavnico smo zaključili v vzdušju povezovalnosti in prijateljstva. Z gosti delavnice pa smo si obljubili, da se zagotovo še kje kdaj srečamo in skupaj ponovno zapojemo in zaigramo.

Jasna Veber Zazula


DRŽAVNO TEKMOVANJE V ATLETIKI ZA OŠPP


DAN ODPRTIH VRAT ZD PTUJ

V ponedeljek, 29.5.2017, so učenci nižje stopnje nastopali na dnevu odprtih vrat Zdravstvenega doma Ptuj. Mišek Filip in njegova slaba vest sta za otroke iz vrtca Ptuj in skupino starostnikov iz Doma upokojencev Ptuj odigrala kratko igro o pomenu zdrave prehrane in rednem umivanju zob. Pevski zbor, pod vodstvom Klementine Korpič Mikec, je zapel nekaj pesmic. Zborčku so se s petjem in ploskanjem pridružili tudi drugi otroci. Za konec pa je Žiga na frajtonarico zaigral še nekaj poskočnih melodij in razveselil predvsem starejše občinstvo. Še z večjim veseljem so učenci zapustili Zdravstveni dom in obljubili, da bodo še naprej pridno umivali zobke in jedli raznoliko in zdravo prehrano.

Nada Pernek


SREČANJE UČITELJEV PARTNERSKIH ŠOL V OKVIRU PROJEKTA »ARTEMOTION XPRESS IN EUROPE«

V času od 22. do 26. maja 2017 smo gostili 20 učiteljev  iz partnerskih šol iz Španije, Nemčije, Romunije, Poljske in Grčije v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ akcije. Udeleženci so skupaj z učenci sodelovali v različnih delavnicah. Tako so se naučili narediti potico, izdelali so si razglednico Ptuja, spoznali so naše ljudske pesmi in plese, iz das mase so si izdelali ploščice za dobrodošlico, se naučili zapeti in zaigrati ljudsko pesem Izidor ovčice pase, si izdelali obesek za ključe »čustvenčka«, se sproščali ob učinkih joge. Predstavili smo jim logografsko metodo branja, aktivnosti s psom in Halliwick metodo učenja plavanja. Na terapevtskem jahanju so se družili v sproščenem okolju in se zavrteli ob slovenskih narodnih pesmih najmlajše skupine Štajerskih frajtonarjev. Obiskali so Ptujski grad, pokramljali z županom MO Ptuj, si ogledali Zavod dr. Marijana Borštnarja Dornava, se z gondolo popeljali na Pohorje, občudovali Postojnsko jamo in Ljubljano.

V petek, 26. maja, smo se zbrali v telovadnici na zaključni prireditvi.  Naše prireditve sta se  udeležila tudi vodja oddelka za kulturo na veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije v Ljubljani g. Peter Lange in namestnik veleposlanika Grčije v Ljubljani, g. Stamatios Messinis.  Partnerske učitelje, učence, starše, goste in zaposlene so pozdravili: ravnateljica, mag. Lidija Hameršak Marin, vodja oddelka za kulturo na veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije g. Peter Lange in koordinatorica projekta Erasmus+ naše šole Tanja Nikolovski. Vsem zbranim so učenci in učitelji skozi glasbo, ples, petje in igranje predstavili našo Slovenijo. Učenec Andrej se je predstavnikoma iz veleposlaništva Zvezne republike Nemčije in veleposlaništva Grčije posebej zahvalil za obisk z lastnim izdelkom-lesenim gobanom.

Udeleženci iz partnerskih šol so bili navdušeni nad našo lepo, svetlo in sodobno opremljeno novo šolo. Uživali so v družbi prijaznih, srčnih in dobrodušnih učencev ter gostoljubnih delavcev šole. Občudovali  so našo zeleno in raznoliko Slovenijo.

Tanja Knehtl, v imenu Erasmus+ projektnega tima OŠ dr. Ljudevita Pivka


MEDNARODNI GLASBENI FESTIVAL PRIDNE NOTE

V četrtek, 25. 5. 2017 se je naš Orffobongoband predstavil na mednarodnem festivalu Pridne note. Namen tega glasbenega projekta, ki ga vsako leto organizira Dom Antona Skale Maribor, v katerem bivajo otroci in mladostniki z različnimi motnjami v razvoju, je bila inkluzija – vključevanje in povezovanje, spoznavanje ter sprejemanje drugačnosti. Nastopali smo v mariborskem Europarku. Sodelovalo je enajst udeležencev iz različnih šol in zavodov iz Slovenije in tujine. Prireditev je potekala od 10. do 12. ure. Kot vedno, smo tudi tokrat suvereno nastopili iz odigrali svoj repertoar. Dobili smo veliko pohval. Ogledali smo si tudi nastope vseh naših glasbenih prijateljev in vrstnikov ter se udeležili delavnice pod odrom. Na koncu so nas organizatorji počastili še z osvežilnimi sadnimi sladolednimi lučkami, nato pa smo se z lepimi vtisi odpravili nazaj domov na Ptuj.

Jasna Veber Zazula


SPECIALNA OLIMPIADA


ŠOLA V NARAVI PPVI IN 6.RAZRED, DEBELI RTIČ

Učenci 6. razreda smo se s kombijem podali na pot čez Slovenijo. Po prihodu na Debeli rtič smo zložili vsebino kovčkov v omaro. Že takoj smo v delovnem zvezku na zemljevidu označili pot. V delovni zvezek smo zapisovali podatke, ki smo jih videli in slišali ob dnevnih aktivnostih. Teh pa ni bilo malo. Opazovali smo rastline v Primorskem svetu, obalni pas, živali in rastline v bibavičnem pasu, iskali smo školjke. Na daljšem pohodu smo si ogledali širšo okolico Debelega rtiča. Pogled nam je segal vse do sosednje države Italije. Z obale smo prepoznavali primorska mesta po njihovih značilnostih (Koper, Izola, Piran). Vsak dan pa je bilo posebno doživetje plavanje v bazenu z morsko vodo. Tudi v morju smo namakali noge, pogumni so za kratek čas zaplavali v ta pravem morju. Veliko smo se smejali, pogovarjali in se družili z učenci PPVI. Ob večerih smo plesali na terasi. Vsako jutro smo se malo razgibavali v parku ob hotelu. V četrtek smo  z ladjo Splendid odpluli v mesto Piran. Plovba je trajala več kot eno uro. Med plovbo smo čisto od blizu videli zelo veliko tovorno ladjo, ki je čakala na pristanek v Koprskem pristanišču. V Piranu je bilo lepo. Ob pristanku sta nas »pozdravila« zeleni in rdeči svetilnik. Že takoj pa se je pogled ustavil na starih hišah, obzidju nad mestom, Tartinijevem  spomeniku.  Nestrpno smo čakali na ogled Akvarija. Koliko različnih morskih živali smo videli. Pridno smo jih beležili v zvezek. Največja atrakcija je bil navadni morski pes. Po ogledu smo kupili spominke in se odpravili še na sprehod po ozkih piranskih ulicah do slaščičarne, kjer smo se odpočili in se posladkali še s sladoledom. Sledila je plovba nazaj in urejanje podatkov v delovnem zvezku. Učili smo se pisati razglednico in smo staršem poslali sončne in slane pozdrave. Dnevi so hitro zbežali, mi pa bi še kar ostali. A smo se zelo razveselili staršev, ki so nas počakali ob vrnitvi.

Učiteljica in učenci 6. razreda

Četrti dan, 18.5.2017

Zjutraj smo se vstali in si zobe ter obraz oprali. Nato smo fino pozajtrkovali in si super načrt skovali. Smo se odločili, da se bomo kar z ladjo peljali in Piran spoznali. V Piranu smo najboljši sladoled lizali in si nakit kupovali. Vmes smo še na bazenu veselo v vodo skakali in na obali ducat školjk nabrali. Zvečer disko smo si naredili in kot se spodobi zadnji večer proslavili.

Žan , PPVI 4 in Jasna

…na poti v Piran smo srečali….

Tretji dan, 17.5.2017

Zjutraj smo se najprej najedli. Potem smo se šli kopat v bazen. Po plavanju smo dobili zemljevid s petimi nalogami. Te naloge smo uspešno rešili. Tekali smo okrog stožcev, odgovarjali na vprašanja, reševali uganke, peli navijaške pesmi in našli skriti zaklad. Kasneje smo šli iskat školjke in kamenje. Šli smo na kosilo. Vsi smo se šli kopat v bazen. Odšli smo še na plažo se kopat, sončit in lenarit. Po večerji smo odšli na sprehod med vinograde. Večer smo zaključili s plesom.

Žiga, Nejc in Tilen, PPVI 3-4

Drugi dan, 16.5.2017

Današnji dan naše šole v naravi je minil zelo hitro. Počutimo se že čisto morsko. Po zajtrku smo šli na plažo. Nekateri so se kopali, drugi pa smo se namakali do kolen in nabirali školjke. Ogledali smo si celotni park, po katerem nas je vodila vrtnarka. Pokazala nam je rastline, ki rastejo le pri njih na morju. Pa še mucka Timija smo božali. Popoldan smo šli na bazen. Po malici nas je na obali obiskala ravnateljica. Ena skupina se je odpravila na pohod med vinogradi. Sedaj pa se pripravljamo na disko.

Učenci PPVI 6

Prvi dan, 15.5.2017

Zjutraj smo nestrpno počakali avtobus in kombi. Zložili smo prtljago in krenili dogodivščinam naproti. Med potjo smo se dvakrat ustavili in prispeli na cilj ob 11.30. Svoje stvari smo zložili v omare, po kosilu smo odskakljali na plažo. Preizkusili smo, če je voda mokra in slana. Pogumni smo zaplavali v morje. Bili smo navdušeni. Po dobri večerji nas čaka ples. Res je super!

Janja in Sara, 6.razred


8.SREČANJE GO-CAR-GO

V torek, 16.5.2017, smo se udeležili 8. srečanja  GO-CAR-GO  (bo kar bo), ki je potekalo na parkirišču Šolskega centra Ptuj. Letos je naša šola sodelovala prvič in napetost učencev je bila nekoliko večja. Pozitivne izkušnje, ki so jih pridobili učenci tekom tekmovanja je bilo druženje, izmenjava izkušenj in debata o izvedbi ekstramobila. Za pristop na tekmovanje so morali učenci poskrbeti za varno in tehnično brezhibno vozilo. Izvedli sta se dve tehnični disciplini, slalom in veleslalom. Vse o srečanju si lahko pogledate na spletni strani GO CAR GO. Naš moto je bil izdelati avtomobil iz ekološko prijaznih gradiv in uporaba recikliranega materiala.

Ogled ekstramobilov je v Qlandiji Ptuj do petka, 19.5.2017.

Marjan Leben


PODROČNO TEKMOVANJE V ATLETIKI ZA OŠPP


RAZSTAVA PoTUJ TRAJNOSTNO

V sredo 10. maja smo se pred Mestno hišo udeležili razstave izdelkov »Varno na kolesu« in aktivnosti v okviru »Celostne prometne strategije za mesto občino Ptuj.« V uradnem delu so zbrane nagovorili podžupan Marjan Kolarič, Franc Kozel, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v prometu MO Ptuj in Bojan Žibert, predstavnik družbe Butan plin in nosilec programa Varno na kolesu. Namen akcije je bil predstavitev izdelkov sodelujočih šol in ptujskega vrtca iz razpisa »Varno na kolesu,« promocija aktivnega življenjskega sloga, povezovanje šol na lokalni ravni ter opozarjanje na potrebo po zagotavljanju večje varnosti kolesarjev in drugih ranljivih skupin udeležencev v prometu. Po ogledu razstave, ki je bila na voljo na petih lokacijah v starem mestnem jedru in otvoritvi, so sledile prometne aktivnosti pred mestno hišo na poligonu in trgu. Učenci so si lahko ogledali predstavitev dela Policije, pri čemer je največ pozornosti požel policijski motor, na katerem so se lahko tudi slikali. Na fiksnih kolesih so učenci preizkusili svoje zmogljivosti v hitrostni vožnji, na poligonu pa v spretnosti vožnji. Akcija je minila v aktivnem in delovnem vzdušju.

Silvester Vogrinec


ZA ŽIVLJENJE SE UČIMO


SPOZNAVAMO DRŽAVE »EU«

9. maja praznujemo dan Evrope. Turistično društvo Ptuj v ta namen že kar nekaj let zapored, skupaj s šolami, ki so nekoč spadale k ptujski občini, prireja dogodek: Spoznavamo države »EU«. Letošnja tema dogodka, ki se je odvijal v soboto, 6. maja, je bila: Najlepše pravljice držav članic. Sončno sobotno dopoldne smo preživeli v mestnem središču ob spoznavanju pravljic in pravljičnih likov držav članic EU.

OŠ dr. Ljudevita Pivka že vsa leta sodelovanja predstavlja Belgijo.  V knjigi Jane Unuk, Svetovne pravljice, smo našli belgijsko pravljico Mala mravljica, ki nas je navdušila in smo jo zato izbrali za rdečo nit razstave in nastopa. Plesni nastop so pripravile punce  od 4. do 9. razreda na pesem Huda mravljica, ki je pravo nasprotje mali mravljici iz belgijske pravljice. Mala mravljica je nežna, poštena, a tudi žalostna. Ker ima take karakterne značilnosti, jo imajo vse živali in stvari rade in so z njo ob nesreči sočutne in z njo žalujejo. Huda mravljica iz slovenske pesmice je povsem drugačna: huda, požrešna, strašna. Plesni koraki in gibi so nas popeljali preko glasbe do spoznanja, da nas tako obnašanje ne osreči.

Stojnice osnovnih šol sta obiskala tudi komisarka za promet v Bruslju, mag. Violeta Bulc, in evropski poslanec dr. Igor Šoltes. Prireditev se je zaključila z dvigom zastav v evroparku.

Nada Pernek


ŠPORTNI DAN


DRŽAVNO TEKMOVANJE »RAČUNANJE JE IGRA«

Računanje je igra je tekmovanje iz znanja matematike za učence prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom. Tekmujejo učenke in učenci od 4. do 8. razreda. Naloge se nanašajo na učne načrte in dodatna znanja in so podkrepljene z reševanjem problemov, navezujejo pa se na tematiko drugih učnih predmetov posameznega razreda.

Kot smo že obveščali so štirje učenci naše šole dosegli zadovoljiv rezultat na šolskem tekmovanju za udeležbo na državnem tekmovanju. Končno smo dočakali soboto, 22- tega aprila. Dea, Martin in Gašper s spremljevalko Tanjo so se zgodaj zjutraj odpravili na OŠ Polde Stražišar Jesenice, ki je vedno vztrajen organizator tega tekmovanja in si za to zasluži vso priznanje. Tekmovanje je letos potekalo na tej šoli že devetnajstič in je vsako leto dobro sprejeto, udeleži pa se ga večina slovenskih šol. Spremlja ga pester kulturni program. Udeleženci tekmovanja povedo, da so bile naloge zelo zahtevne in težke. Pogumno in vztrajno so jih reševali. Dosegli so pohvalne in zadovoljive rezultate, saj osmo mesto, ki sta ga dosegla fanta in deseto mesto naše tekmovalke ni kar tako.  Veselimo se lahko, da toliko znamo in da smo se tekmovanja lahko udeležili ter preživeli lep dan. Čestitamo vsem trem tekmovalcem!

Amalija Krajnc


EKO DAN

Kako zelo je pomemben pravilen odnos do našega planeta z vidika ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, varčevanja s pitno vodo, omejevanjem izpustov toplogrednih plinov, varčevanja z energijo, odgovornega ravnanja z gozdovi in z živalmi, ki si z nami delijo ta planet. Ne pozabimo še na odgovorno ravnanje z našimi mislimi, ki ravno tako prepletajo naš planet in ga soustvarjajo. Največ, kar lahko naredimo zase, za ljudi okoli vas in za naš planet, je, da imate radi sebe in druge, živali in naravo. In konec koncev tudi naš prelepi planet.

V ta namen smo v okviru Dneva zemlje 26.4.2017 izvedli delovni dan. Očistili smo okolico šole, kasneje pa izdelovali igre in igrače iz odpadnega materiala. Zelo zanimive in izvirne izdelke smo razstavili v avli šole.

Aleksandra Škoflek


Postali smo LASTNIK LIPE in s tem podporniki akcije sajenja avtohtonih medovitih rastlin

Čebelarska zveza Slovenije si že vseskozi prizadeva, da se naša krajina bogati in zasaja z avtohtonimi rastlinami, predvsem tistimi, ki so tudi medovite. Tako je v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in podjetjem Semenarna Ljubljana pripravila sadike drevesa lip, ki so jih nato razdelili v vsako slovensko šolo, tudi v našo šolo dr. Ljudevita Pivka Ptuj.

V petek, 14. aprila, smo skupaj z čebelarjem, Janezom Vrtičem, članom Čebelarskega društva Ptuj ter učenci posadili lipo na šolskem dvorišču. Veseli smo, da lahko sodelujemo pri tako pomembnem dejanju, kot je ohranjanje naše slovenske identitete zelene države, naravne in čiste krajine in pomoči naši kranjski sivki. Ponosni smo, da tudi mi pomagamo skrbeti za čebelo kot glavno opraševalko, od katere je odvisna pridelava hrane in izkažemo skrb za čisto in naravno okolje.

Hvala Čebelarskemu društvu Ptuj, Čebelarski zvezi Slovenije ter Zavodu za gozdove Slovenije.

Damjan Šimenko


ORFFOMANIJA 2017

K odlično izpeljani prireditvi državnega srečanja orffovih in drugih ansambelskih skupin, ki je potekala v sredo, 19. aprila 2017 na OŠ Kašelj v Ljubljani, smo prispevali pomemben del tudi Orffobongoband iz OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj, ki ga vodita Klementina Mikec Korpič in Jasna Veber Zazula. Strokovna komisija v sestavi svetovalke za glasbo iz ZRSŠ dr. Inge Breznik, profesorja tolkal iz GŠ Škofja Loka Jake Strajnarja, urednika Uredništva za glasbo na Radiu SLO gospoda Rudija Pančurja in glasbenega urednika na Radiu SLO Mateja Jevniška, je o našem nastopu povedala, da smo lepo izvedli svoj program, da naša skupina deluje zelo povezano, enotno in prepričljivo v svoji muzikalnosti. Ocenili so, da so naše priredbe primerne, prilagojene sposobnosti in spretnosti otrok, da smo vanje učinkovito vključili gradacijo s primernim vključevanjem glasbil in solistov ter ustvarili primerne glasbene medigre. Posebej so pohvalili našo pevko, solistko Nino, ki je s svojim čudovitim glasom obogatila inštrumentalno celoto, seveda pa tudi vse člane skupine. Orffobongoband je strokovna komisija med 39 sodelujočimi označila za eno od štirinajstih skupin, ki so na letošnji Orffomaniji še posebej izstopale v odličnosti svoje predstavitve. Bravo naši  Orffobongobandovci!

Nejcu Emeršiču, Andreju Gjoreku, Rajku Bučarju, Danijelu Rosu, Žanu Krivcu, Žigi Lovrecu, Nejcu Grobelšku, Kaji Zavec in Nini Okretič Tomažič iskrene čestitke ob tako uspešni predstavitvi na državnem nivoju!

Jasna Veber Zazula

Več fotografij na: http://slorff.weebly.com/orffomanija-blog/orffomanija-2017

O vtisih iz Orffomanije 2017 pa je spregovoril tudi eden od učencev, član Orffobongobanda:

Zjutraj sem prišel v šolo in prišel je tudi kombi, ki ga je prepeljal gospod Sadek. Vzeli smo glasbene inštrumente in jih odložili v kombi. Tam sta nas počakali učiteljici Jasna in Klementina. Učiteljica Klementina je sedela pri šoferju, učiteljica Jasna pa poleg mene. Jedla sva sladkarije in se pogovarjala. Ko smo prišli v Ljubljano, v osnovno šolo Kašelj, smo vzeli glasbene inštrumente in jih odložili v garderobo, nato pa smo jih odnesli v krog v telovadnici. Ogledali smo si ostale nastopajoče. Nato smo bili na vrsti mi. Zaigrali smo Zvezdico in Odo radosti. Ko smo vsi nastopili, smo šli na malico. Jedli smo sendviče in pili cedevito. Vzeli smo glasbene inštrumente in jih odnesli v kombi. Odpeljali smo se proti Ptuju. Z učiteljico Jasno sva se pogovarjala in jedla sladkarije. Sladkarije sem okoli ponujal tudi drugim. Ker smo dobro odigrali, sta učiteljici Jasna in Klementina častili kapučino in krofe v Trojanah. Ko smo prišli nazaj v šolo, smo vzeli glasbene inštrumente, jih pospravili v glasbeno učilnico in šli na kosilo. Po kosilu smo imeli še plesne vaje Juri Muri iz Afrike. Nato sem prišel domov. Delal sem norije.

Žiga Lovrec


DOBRODELNA PRIREDITEV DRUŠTVA DOWNOV SINDROM SLOVENIJA

OŠ dr. Ljudevita Pivka nam je prijazno odstopila telovadnico za dobrodelno prireditev ob 20. letnici delovanja Društva Downov sindrom Slovenije.  Z obiskom sta nas počastila tudi župan MO Ptuj, gospod Miran Senčar in ustanovna članica in dolgoletna predsednica društva,  gospa dr. prof. Alenka Šelih. Pokroviteljstvo prireditve je prevzel predsednik republike, gospod Borut Pahor. Namen prireditve je bil  približati osebe z downovim sindromom okolici in opozoriti na to, da so tukaj, med nami. Sporočiti smo jim želeli, da nam bogatijo naša življenja s svojo srčnostjo, prijaznostjo, veseljem, dobroto, neobremenjenostjo in nedolžno navihano nagajivostjo. Želeli smo jim povedati, da jih imamo radi.

Najbolj smo se razveselili nastopa naših otrok, učencev OŠ. dr Ljudevita Pivka, ki so pod mentorstvom učiteljic gospe Jasne Veber Zazula, gospe Dragice Emeršič in gospe Tanje Ješovnik, pripravili plesno točko Juri Muri v Afriki. Nastopajoči učenci Matej, Anej, Žiga, Nejc, Luka, Žan, Katarina in Lora so nam čudovito pričarali potovanje Jurija v Afriko. Nadaljevali smo z gledališko predstavo KD Skorba, ki sta jo odigrala Nejc Lazar in Tilen Abraham.

Prepričana sem, da smo domov vsi odšli z mislijo, da smo naredili nekaj dobrega. Vsem nastopajočim in vsem, ki ste nam pomagali pri izvedbi dobrodelne prireditve in tudi vsem, ki ste darovali sredstva, se iz srca zahvaljujem.

Silvestra Emeršič


PODROČNE ŠPORTNE IGRE V MALEM NOGOMETU

V četrtek, 13.4.2017, so se učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka udeležili področnih športnih iger v malem nogometu v Mariboru.


REGIJSKE IGRE SOS-MATP

V soboto, 8.aprila 2017, smo se udeležili regijskih iger specialne olimpiade Slovenije-MATP v športni dvorani v Slovenski Bistrici. Ekipo naše šole je zastopalo šest tekmovalcev: Nastja, Lora, Eva, Mitja, Luka in Nuša ter spremljevalke Tina, Vesna in Tanja. OŠ Minke Namestnik-Sonje, organizatorica iger, nam je pripravila pester program. Že takoj po otvoritvi iger smo se razgibali ob nastopu glasbene skupine Skater. Navdušil nas je nastop plesne skupine OŠ gostiteljice. Po pozdravnih govorih, olimpijski himni SOS in zaprisegi se je začelo tekmovanje na šestih tekmovalnih postajah: vožnja s plazilnimi vozički, zbijanje žog in namizni tenis, nogomet, plazenje in kotaljenje, met na koš in kegljanje. V zabavnem programu smo uživali ob norčijah in cirkuških spretnostih bratov Malek. In že smo nestrpno čakali na podelitev medalj in priznanj. Tekmovalcem je medalje podelila Urška Žolnir, judoistka in dobitnica olimpijskih medalj. Preživeli smo lep, športno-zabavno obarvan dan.

Tanja Knehtl


REVIJA FOLKLORNIH SKUPIN


DAN ODPRTIH VRAT


GLASBENO PRESENEČENJE

V petek, 24. 03. 2017 se je na naši šoli dogajalo nekaj posebnega. Simpatičen voditeljski par, devetošolca Matjaž in Maja sta nas popeljala v polurno glasbeno-plesno poslastico, ki so jo učenci pripravili za pisano zbrano publiko, med katero sta bila tudi podžupan Mestne občine Ptuj gospod Gorazd Orešek in pa skrivnosten glasbeni gost. Ob začetku prireditve nas je nagovorila gospa ravnateljica Lidija Hameršak Marin, nato pa se je voditeljica Maja prelevila v pevko, ki je prebila led s prelepo zapeto pesmijo z naslovom Pesem. Naša vedno čudovita folklorna skupina je zaplesala Špegltanc, Orffo-bongoband je premierno zaigral Odo radosti ter poskrbel še za kanček nostalgije s staro dobro Golico, mali pevski zbor je zapel pesmico Sveti sveti zvezdica, ta veliki pa Koliko cest. Na koncu so nam zaplesali na skladbo Window skupine Elvis Jackson še naši plesalci posebnega programa, ki si ustvarjalno brusijo pete na izbirnem predmetu Ples. Vsi nastopajoči so presenetili zbrano publiko vsak s svojim koščkom glasbeno-plesne tortice. Vsaka torta pa ima na vrhu še smetano in mamljivo sladko jagodo. Ta jagoda je bil ta dan skrivnostni gost, glasbenik Marko Soršak Soki, bobnar skupine Elvis Jackson. Ta velikodušni gospod v okviru dobrodelnega projekta 20 za 20 deli šolam širom Slovenije glasbene inštrumente. Naša šola je bila že 41. po vrsti, ki jo je Soki obiskal. In seveda ni prišel k nam praznih rok. Našo lepo zbirko glasbil je obogatil s kompletom bobnov in z električno kitaro z ojačevalcem, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Ta inštrumenta so si učenci želeli že nekaj časa in ko je prišel trenutek razkritja, so iskreno pokazali svoje navdušenje. Da so donirani inštrumenti prišli ravno v naše roke, pa se imamo zahvaliti tudi dijakom gimnazije Ptuj in klubu ptujskih študentov, katerih predstavniki so se prav tako udeležili naše prireditve. Veseli smo bili prav vseh gostov, ki so se zbrali v naši telovadnici. Vsekakor pa smo bili najbolj veseli podarjenih glasbenih inštrumentov, na katere so učenci že takoj poizkusili zaigrati. Obljubimo, da jih bomo pridno uporabljali in se kmalu pokazali z njimi na kakšnem od prihodnjih nastopov.

Jasna Veber Zazula


PRIZNANJE ŠOLSKEMU GLASILU ČRIČKI

V sredo, 22.marca, je bilo naše šolsko glasilo Črički nagrajeno na Roševih dnevih Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti kot najboljše šolsko literarno glasilo in publikacija. Priznanje je nagrada za prizadevno delo, trud in domiselnost.

Utemeljitev: ” V glasilu, ki je izšlo že štiriinštiridesetič, prevladujejo stvarni spisi o življenju in o premagovanju težav. Otroci, ki so vključeni v prilagojeni izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom ter v posebni program vzgoje in izobraževanja, neposredno in iskreno pišejo o svojem dojemanju sveta, najstniki pa tudi o pasteh mladostništva. Fantastično je v ozadju njihove ustvarjalnosti, v ospredju pa realni vsakdan. Besedila dopolnjujejo izvirne risbe in fotografije, mnogo besedil je predstavljenih v ličnih rokopisih, devetošolci pa se od šole poslavljajo z ex librisi.”

Nagrado smo prejeli kot edina OŠ s prilagojenim programom v Sloveniji v družbi s štirimi osnovnimi šolami. Zato smo še toliko bolj ponosni. Iskrene čestitke vsem in vsakemu posebej, ki je doprinesel kanček k mozaiku v naših Čričkih!

ravnateljica, mag. Lidija Hameršak Marin


UDELEŽILI SMO SE 10. LIKOVNEGA SREČANJA OŠPP V TOLMINU

V četrtek, 16. 3. 2017 je na Osnovni šoli Franceta Bevka v Tolminu potekalo 10. likovno srečanje osnovnih šol s prilagojenim programom. Našo šolo sta zastopali učenki Tea Čančar in Nina Okretič Tomažič. Tema letošnjega likovnega ustvarjanja je bila »Razglednica iz Tolmina«. Učenci so se lahko izražali v zanimivi grafični tehniki suhe igle. Po uvodnem motivacijskem delu in kratkem sprehodu po starem delu Tolmina je 18 učencev pričelo z ustvarjanjem. Tea in Nina sta se odločili za upodobitev kovanega okenskega detajla v obliki srca. Motiv sta z tanko iglo vgravirali v matrico in kasneje odtisnili v tehniki globokega tiska. Nastali sta dve nežni grafiki z motivom srca, videnega na Tolminskem oknu. Po zasluženem kosilu smo si ogledali razstavo nastalih likovnih del, razglasitev najboljših učencev ter s podelitvijo priznanj zaključili nepozabno druženje v čudovitem Tolminu.

Iskrene čestitke ustvarjalkama, Teji in Nini!!!

Alenka Kosem


MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT  

Dne 15. marca smo izvedli 27. medobčinski Otroški parlament. Potekal je v ptujski mestni hiši v veliki sejni sobi. Začetek medobčinskega Otroškega parlamenta je bil ob 10. uri, trajalo je do 12.30 ure. Na Otroškem parlamentu smo se zbrali učenci, mentorji in gosti.

Bili smo razdeljeni po skupinah a, b, c in č. Jaz sem bila v skupini b. V skupini nas je bilo 5 učencev. V skupini smo imeli temo, ali lahko sami oblikujemo  prihodnost. Z nami so bili tudi gostje, in sicer učenka Kaja Petrovič, gospa Nada Polajžer, gospod Slavko Podbrežnik Dobnik ter  gospod župan g. Miran Senčar.

Najbolj mi je bil super predlog, ki ga je povedala učenka Zala: pač, da bi se med seboj šole zmenile in da bi si hodile več srednjih šol ogledat, ker nekatere šole sploh tega ne izvajajo. In potem se ne morejo učenci odločiti, v katero srednjo šolo bi se vpisali.

V skupini je bilo zelo super, med seboj smo se zelo dobro razumeli in smo super sodelovali. Če bi imela še eno možnost, bi še šla enkrat, ker je bilo res nepozabno.

Valentina Vajskopf, 9. razred


ŠOLSKO TEKMOVANJE »RAČUNANJE JE IGRA«

V drugi polovici meseca januarja je izšel razpis tekmovanja, na katerega smo se z veseljem prijavili. Odločili smo se, da bomo vadili in se potrudili za čimboljše rezultate. V nekaterih razredih je bilo potrebno učence bolj vzpodbuditi in motivirati za sodelovanje, v drugih je bilo navdušenje in pripravljenost za delo takojšnje. Še posebej moram izpostaviti učence 8. razreda, saj je v tem razredu bila pripravljenost za sodelovanje takojšnja brez vsakega dodatnega spodbujanja in prigovarjanja.

Šolsko tekmovanje smo izvedli v petek 10. marca prvo učno uro. Učence četrtega in petega razreda je usmerjala in vodila učiteljica Damjana, učence šestega, sedmega in osmega razreda pa učiteljica Amalija. Naloge so bile težke, vendar so jih učenci vztrajno in pogumno reševali. Rezultati so razvidni iz priložene preglednice.

RAZRED UČENEC MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE ODSTOTEK
4.r 1 43 18 41,9
4.r 2 43 36 83,7
5.r 1 41 23 56,1
5.r 2 41 19 46,3
5.r 3 41 18 43,9
6.r 1 39 22 56,4
6.r 2 39 30 76,9
6.r 3 39 14 35,9
6.r 4 39 19 48,7
7.r 1 42 22 52,4
7.r 2 42 28 66,7
7.r 3 42 31 73,8
7.r 4 42 27 64,3
7.r 5 42 15 35,7
8.r 1 40 30 75,0
8.r 2 40 7 17,5
8.r 3 40 24 60,0
8.r 4 40 13 32,5
8.r 5 40 9 22,5

Štirje učenci, iz četrtega, šestega, sedmega in osmega razreda so rešili naloge šolskega tekmovanja tako dobro, da se bodo udeležili tudi državnega tekmovanja na Jesenicah, ki bo v soboto, 22. aprila. Do takrat bodo pridno vadili, mi pa bomo stiskali pesti za naše zmagovalce :  Martina, Gašperja, Primoža in Dejo.

Amalija Krajnc


ALTERMED

V okviru ekošole se je naša šola v petek, 10.3.2017 udeležila 13. sejma Altermed v Celju. Tema letošnjega Altermeda je bila »Odgovorno s hrano«. Odločili smo se, da v okviru te teme damo poudarek na sezonski in lokalno pridelani hrani. S tem, ko jemo lokalno in sezonsko poskrbimo za tri pomembne dejavnike: skrb za svoje zdravje, skrb za naše okolje in domače gospodarstvo. Raziskovanje smo posvetili jabolkom, hrenu in zelju. Naučili smo se pripraviti domači jabolčni kis, zelje smo naravno skisali, iz hrena smo naredili hrenovo limonado. Vse kar so se učenci naučili smo razstavili in prikazali na sejmu. Največ zanimanja je požela hrenova limonada, ki jo je poskusil in strokovno pohvalil celo šef, gostilna išče šefa, Bine Volčič.

Recept za hrenovo limonado, jabolčni kis in kislo zelje

Sandra Škoflek in Tanja Ješovnik


II. ŠOLSKI ŠAHOVSKI TURNIR

V sredo 8. marca 2017 smo na šoli odigrali drugi šahovski turnir, in sicer v hitropoteznem šahu (na šahovsko uro) po izločitvenem sistemu. Zaključili smo tudi tekmovanje v standardnem šahu po liga sistemu (vsak z vsakim), ki smo ga igrali od meseca novembra. Udeležilo se ga je 12 dečkov in 5 deklic.

Silvester Vogrinec


ŠPORTNI DAN


PUSTNI TOREK


PUSTNO RAJANJE VESELIH MAŠKAR


BODI UMETNIK – 10. Mednarodni kulturno-likovni dogodek »Igraj se z mano«

V okviru Mednarodnega festivalskega leta »Igraj se z mano«, ki s svojimi aktivnostmi spodbuja socialno integracijo in inkluzijo med otroci, mladostniki, odraslimi osebami s posebnimi potrebami in večinsko populacijo vseh generacij, je zasnovan tudi Bodi umetnik – 10. mednarodni likovni natečaj »Igraj se z mano«. Na tokratni natečaj se je prijavilo 342 šol, vrtcev, zavodov in drugih izobraževalnih ustanov iz Slovenije in tujine. Prispelo je 6131 likovnih del. Naša šola je sodelovala z osmimi likovnimi deli učencev. Posebej uspešna sta bila učenca Valerija Kopšič in Tadej Marin, saj sta bila njuna izdelka izbrana za razstavo. Za nagrado sta se udeležila otvoritvenega dogodka, ki je potekal 14. 2. 2017 v Cankarjevem domu v Ljubljani.   Povabljeni učenci so izbrana likovna dela kar sami prilepili na razstavne panoje. Ves dopoldan so učenci preživljali na igriv in zabaven način. Kot vsako leto se je tudi tokrat zabavi pridružil in jo popestril reper Zlatko. Ob koncu dopoldanskega programa so za povabljene pripravili še muzikal v enem dejanju »Pogum« v produkciji OŠ Gustava Šiliha Maribor v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Iskrene čestitke vsem razstavljavcem!

Alenka Kosem


SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Prva asociacija, ki nam pride na misel ob mesecu februarju, je slovenski kulturni praznik. Prešernov dan. Dan kulture. Dan, ko lahko brezplačno vstopamo v hrame kulture ter raziskujemo po slovenski in svetovni kulturni zgodovini. Koliko pa res poznamo našega največjega pesnika? Pogosto kdo reče, da je Prešeren svoje najboljše pesmi pisal opit. S proslavo ob kulturnem prazniku, smo se učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka, želeli spomniti ravno njegovega življenja in pomembnih prelomnic v njegovem življenju. Skozi igrane prizore smo se želeli spomniti njegovih otroških let, bratov in sester. Njegovo šolanje v Ribnici ga je zaznamovalo z velikim domotožjem. Starši so poslali Franceta k stricu duhovniku, saj bi se prvi sin moral posvetiti duhovnemu življenju. Vendar je France Prešeren, vpisan v zlato knjigo odličnjakov, postal odvetnik. Doktor fig, ki je otrokom delil fige, je bil nesrečno zaljubljen v Primičevo Julijo, ki ji je posvetil Sonetni venec, svojo najboljšo pesnitev, s katero je slovenski jezik postal ravno tako velik in mogočen kot nemški. V duhu časa, v katerem živimo, smo se poklonili našemu največjemu pesniku s cenzurirano kitico Zdravljice, našo himno:

Živé naj vsi naródi,

ki hrepené dočakat’ dan,

da, koder sonce hodi,

prepir iz svéta bo pregnan,

da rojak

prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!

Nada Pernek


PUSTNA ZGODBA

V pustno zgodbo smo letos vstopili že v januarju, ko smo na naši šoli izvedli prvi pustni delovni dan. Pustne maske smo izdelovali iz različnih likovnih materialov, kombinirali pa smo jih z mnogimi reciklažnimi materiali, ki smo jih učenci in učitelji prinesli od doma. Pri ustvarjanju so učenci uporabili veliko mero domišljije, zato so nastale zares čudovite izvirne maske. Med njimi zagotovo kraljuje kurentova podoba, kakor se na ptujskem tudi spodobi. A en kurent ni enak drugemu – učenci so poskrbeli za bogato raznolikost v upodabljanju. Dela so se lotili tako, da so najprej oblikovali stabilna ogrodja za različno velike samostoječe maske. Nato so jih izpopolnili z mnogimi zanimivimi detajli iz reciklažnih materialov ter vse skupaj skaširali v stabilno osnovo. Sledila je krasitev s pisanimi vzorčki, z nizanjem oblik in barv ter z vključevanjem kontrastne barvne dinamike. Pletli smo tudi pustne barvne verige in izdelovali manjše maske iz papirja za okrasitev oken in sten. Poslikali smo tkanino večjih formatov v like tradicionalnih pustnih mask. Letos imamo posebno nalogo in sicer, da z maskami poleg svoje šole okrasimo tudi Mestno občino Ptuj. Dela smo se zato lotili sistematično in z vso resnostjo. Izdelovanje mask smo razširili tudi na vse nadaljnje dneve do svečnice. Ustvarjalno delo smo vključili v vsebine predmetov likovne umetnosti, kreativnih znanj in delovne vzgoje. Učenci so se tako v tem predpustnem času lahko natančno seznanili s pustnim izročilom, osmislili so pomen in vrednost ročno izdelanih pustnih mask in bili deležni veliko družabnega ustvarjanega razpoloženja.

Z veseljem vas vabimo, da si ogledate Mestno občino Ptuj, ki je letos zablestela v pustni preobleki mladih kreatorjev iz OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj.

Jasna Veber Zazula


UČENCI OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA NA 27. OBČINSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU

V četrtek, 26. januarja 2017, je Društvo prijateljev mladine Ptuj organiziralo že 27. zasedanje ptujskega občinskega Otroškega parlamenta. Letošnja tema Otroškega parlamenta je Otroci in načrtovanje prihodnosti. Srečanje predstavnikov ptujskih mestnih šol je potekalo v prostorih Centra interesnih dejavnosti Ptuj, z naše šole pa sta se ga udeležila Deja iz 8. razreda in Žan iz oddelka posebnega programa. Odlično sta predstavila delo našega šolskega parlamenta, še posebej pa delovno prakso, ki na šoli poteka že tretje leto zapored. Mladi ptujski parlamentarci so kot težavo še posebej izpostavili slabo izbiro srednjih šol, na katere se lahko vpišejo, ter nerazumevanje staršev, ki velikokrat nimajo posluha za želje svojih otrok.

Vojka Havlas


GO-CAR-GO

V šolskem letu 2016/17 smo pristopili k projektu Go-Car-Go, ki ga organizira Šolski center Ptuj. Namen projekta je, da učenci aktivno sodelujejo pri reševanju konkretnih problemov, ki je tudi usmerjen v poklicno orientacijo osnovnošolcev. Projekt Go-Car-Go (Bo Kar Bo) bo našim učencem prinesel nove izkušnje, saj se bodo lotili reševanja problema celostno. Aktivnosti bomo prikazali na srečanju v  maju, ki ga organizira Šolski center Ptuj.  Predstavitev vozila in  v drugem delu z ekstramobilom  se bomo dokazali tudi v spretnostni vožnji. Podvozje vozila smo pričeli urejati, podmamazali smo vse gibljive dele.  Med celoletno izdelavo tekmovalnega ekstramobila bodo učenci razmišljali tudi o ekoloških, ekonomsko-socialnih in drugih vplivih na okolje. Več si lahko preberete na spletni strani organizatorja.

http://www.scptuj.si/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=139

Marjan Leben


DRŽAVNO TEKMOVANJE V BOJU MED DVEMA OGNJEMA ZA OŠPP


RAKETA V GARAŽI – Srečanje s pisateljico Janjo Vidmar

Bilo je v petek, 6. 1. 2017. K nam je prišla Janja Vidmar, ki je s sabo pripeljala še dva delavca iz Taluma. Povedali nam so, kaj vse je iz aluminija, s kom po svetu sodelujejo in šli smo se kviz. Jaz in Maja sva bili proti Daniju in Alsonu. Za nagrado smo dobili USB ključek in bonbone za posladkati.

Deja, 8. razred

Iz Taluma so prinesli veliko stvari iz aluminija. Gledali smo videoposnetke. Bilo mi je všeč, veliko sem se naučila.

Andreja, 8. razred 


FELNAR ZA PROJEKT MIRNO MORJE

Še so dobri ljudje na svetu….. Hvala g. Drago Ljubec – Felnar, hvala ga. Anita in hvala vsem vam, ki ste s svojo donacijo podprli akcijo “FELNAR za projekt MIRNO MORJE”.
Kaj je projekt Mirno morje?
OŠ dr. Ljudevita Pivka bo že tretje leto zapored popeljala otroke iz socialno ogroženih družin na mednarodni projekt Mirno morje-7 dni življenja in jadranja ter druženja z otroki iz ostalih držav po Jadranskem morju (od Biograda do Splita). V teh dneh otroci doživijo veliko, veliko nepozabnih trenutkov in dobijo ogromno življenjskih izkušenj! Projekt je zelo velik finančni zalogaj za šolo zato nam bo ta donacija 1.754 € v veliko pomoč pri izvedbi!

Ker pa je čas novih začetkov, novih želja in obdarovanj, si seveda v šoli želimo v prihodnje še več tako dobrodušnih akcij, saj bi radi v prihodnjih letih popeljali čim več otrok na jadranje!

Še enkrat HVALA VAM!!! Pa srečno in zadovoljno leto 2017!

V imenu otrok OŠ dr. Ljudevita Pivka, Tamara Tomašič, prof. def., vodja projekta Mirno morje


OŠ DR. LJUDEVITA PIVKA PTUJ IMA TALENT

Zadnje šolske urice pred novoletnimi prazniki smo si na naši šoli zamesili pravo novoletno dogodivščino Talentov. Prijazni in simpatični voditeljici Maja in Valentina sta nas kot pravi profesionalki popeljali v svet Talentov, ki sta jih odkrili na hodnikih naše šole. Kar 30 učencev se je prijavilo, da pokažejo, kaj vse znajo. Plesali so, peli, igrali na inštrumente ter predstavili celo izviren skeč. Štiričlanska strokovna žirija v sestavi učiteljic ga. Dragice, ga. Klementine in ga. Jasne ter informatorke ga. Jelke, je bila več kot navdušena nad vrsto novoodkritih talentov. Podelila je kar tri zlate gumbe najboljšim izvajalcem: prvega za prepričljiv rap Nini in Anemari, drugega Nejcu za energičen plesno-pevski spektakel in tretjega Lauri in Alsonu za njuno bombastično plesno-pevsko interpretacijo. Ker pa so se prav vsi nastopajoči super odrezali, smo vsem podelili lepe praktične nagrade. Vrhunec Talentov pa smo doživeli v obliki obiska skrivnostnega gosta. Obiskal nas je namreč Isaak Palma, drugo uvrščeni na finalni oddaji Slovenija ima talent. S svojim angelskim glasom nam je zapel nekaj živahnih skladb, ki so na noge dvignile vse učence in učitelje. Svoj nastop je zaokrožil še s svojo finalno skladbo, eno izmed najlepših prazničnih melodij – Alelujo. Z njo nas je za nekaj trenutkov popeljal v pravo praznično čutenje iskrene radosti. Naj se radost, ki jo opeva ta pesem prenese v nadaljnji praznični čas in dalje v novo leto 2017. Hvala vsem učencem za pogumne, zabavne in izvirne nastope. Predvsem pa hvala simpatičnemu pevcu Isaaku Palma, da nas je tako prijetno presenetil in nas očaral s svojim čudovitim glasom in srčnostjo, ki so jo naši učenci seveda takoj začutili.

Jasna Veber Zazula


PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

V petek, 23. decembra 2016, smo s proslavo obeležili prihajajoči praznik dan samostojnosti in enotnosti. V njej so se od vasi do vasi podali trije koledniki, ki so mimoidočim prinašali dobre želje, v vsakem kraju pa so spoznavali lepote naše domovine in pomembne, predvsem pa zavedne Slovence. Nazadnje so se koledniki ustavili na Ptuju, kjer se je rodil dr. Ljudevit Pivko, po katerem se imenuje tudi naša šola. Pivko je že pred 100 leti pisal knjige za vse, ki vzgajajo »domoljubje v slovenski mladini in v sebi«, zato na njega v proslavi nismo pozabili. Z recitacijami so se suvereno predstavili učenci 6. in 7. razreda – Sara, Primož in Rok. Zazibali smo se ob pesmih v izvedbi  šolskega zbora in Orffo bongo banda, zaplesali pa so tudi učenci starejše folklorne skupine. Za lep zaključek sta poskrbeli učenki 7. razreda Anemari in Nina, ki sta ubrano zapeli pesem Za Slovenijo živim. Poslovili smo se s Sveto nočjo, saj smo vsi nestrpno pričakovali praznike, ki so že trkali na vrata.

Vojka Havlas

Proslave se je udeležila predstavnica družbe Petrol ga. Lidija Mencingar, ki je ravnateljici šole predala donacijo v vrednosti 200 €, ki bo namenjena šolskemu skladu.


BOŽIČKOVANJE

V četrtek, 22. 12. 2016, je bil za učence zelo pomemben dogodek. Ob 16. uri jih je v šolski telovadnici obiskal Božiček in dva »nadobudna« škrata, ki sta bila redna gosta še v prostorih stare šole. Tokrat sta prišla obiskat učence v novo šolo in jim zaželet vse dobro. Na samo prireditev so se učenci pripravljali v mesecu decembru. Skupina učencev sedmega, osmega in devetega razreda je pripravila lutkovno igrico z naslovom Zvezde iščejo škrata. Lutkovno igrico je z ubranim  petjem in igranjem dopolnjeval še pevski zbor in Orffova skupina. Škratoma so se predstavili tudi učenci prve triade posebnega programa in učenci prve triade prilagojenega programa. Ubrano petje,  igranje ter prijazne besede so ustvarile čarobno vzdušje, ki ga je dopolnil še obisk Božička. Učence je obdaril in jim voščil mnogo pozitivnih doživetij in uspeha v novem letu 2017.

Mističnost dogodka pa so s svojim obiskom dopolnili še starši.  Otrokom so žarele oči, ko so nastopali tudi njim. Poslovili smo se s pogostitvijo v jedilnici. Učenci so se zelo potrudili pri peki piškotov in jih z največjim veseljem ponudili staršem.

Vse lepo, vse dobro vsem v prazničnih dneh in v letu 2017.

Marija Arnuš


DELAVNICE S TERAPEVTSKIMI PSI

V ponedeljek, 19. decembra, je šolski prag prestopilo pet posebnih kužkov. Posebnih zato, ker gre za terapevtske pse iz zavoda PET. Lu, Ori, Jona, Lu  in Vilma so se s svojimi vodnicami Vando, Smiljano, Tadejo, Živo in Tanjo družili z učenci nižje stopnje in posebnega programa. V pravljični delavnici so prebrali knjigi Arne na potepu ter Najlepše darilo. V mali telovadnici so se razgibali ob psički Lu, ki jim je pokazala svoje spretnosti. V učnem stanovanju so učenci iz testa izrezali in spekli pasje priboljške. Učenci so spoznali kako se pravilno približati psu, kako ga negovati in skrbeti zanj.  (Več fotografij najdete pod “Dejavnosti”)

Tanja Knehtl


SKRITI PTUJ IN MESTNO DRSALIŠČE

Kratki decembrski dnevi napovedujejo prihod Božiča in konec leta. Povsod že diši po cimetu in peki piškotov in drugih slaščic. Čakamo le še na sneg, da bodo prazniki tudi beli in tako še bolj navdušujoči. Tudi v šoli bi radi zaključili koledarsko leto aktivno in sproščeno. V petek, 16. decembra smo tako obiskali drsališče v mestnem jedru in užili prve prave zimske radosti. Čeravno je drsališče brez ledu smo uživali ter se trudili ostati na nogah, predvsem pa brez poškodb. Ker pa radi odkrivamo skrivnosti in božični čas je skrivnostni čas, smo se po slabi uri drsanja podali še na skrivnostno avanturo pod Ptujski grad. Rahla toplota enajstih stopinj nas je objela in pospremila v skrivni rov. Spet smo se spomnili zgodovinskega pomena našega starega mesta in spoznali marsikaj novega. Najbolj nas je navdušila tipna pot, ki nas je spomnila kako pomemben je vid za naše vsakdanje življenje.

Nada Pernek


TRAVNIK ČAROBNE LEPOTE

V četrtek, 15.12.2016 je v šoli gostovalo ptujsko gledališče in ogledali smo si čudovito predstavo Travnik čarobne lepote. Skupaj z učenci smo uživali ob spremljanju pripovedi o deklici, ki je zelo rada plesala, a so se ji vrstniki posmehovali. To jo je zelo žalostilo. Najboljši prijatelj medvedek je našel zdravilo za njeno ranjeno dušo. Povabil jo je v čarobni svet, kjer je deklica s pomočjo pravljičnih bitij spet pridobila samozaupanje. Ponovno je plesala in uživala v tem, kar ji je bilo najljubše. Učenci so z zanimanjem sledili predstavi. Najmlajši so skupaj z deklico ob koncu predstave tudi zapeli in zaplesali. Predstava je bila res lepo darilo učencem v prazničnem decembru.

Zvonka Drozg


SKUPAJ ZMOREMO

2. decembra 2016 smo v telovadnici naše šole pripravili prireditev s sloganom »Skupaj zmoremo« v počastitev mednarodnega dneva invalidov. Skupno smo združili moči vse organizacije, ki delujemo v Mestni občini Ptuj pod okriljem sveta za invalide. V uvodnem nagovoru so nas nagovorili ravnateljica šole mag. Lidija Hameršak Marin, župan Mestne občine Ptuj gospod Miran Senčar ter predsednica Sveta za invalide pri Mestni občini Ptuj gospa Zdenka Ornik.                                                               

V nadaljevanju so se predstavili učenci in učenke naše šole, klub bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Ptuj, dramska skupina KAPnik, učenci OŠ Olge Meglič, uporabniki Varstveno delovnega centra Sožitje Ptuj s folklorno skupino, medobčinsko društvo slepih in slabovidnih, varstveno delovni center Sonček in medobčinsko društvo invalidov Ptuj. Prireditev je povezovala gospa Nada Kotar. Ves čas prireditve je bila prisotna tudi tolmačka za znakovni jezik za gluhe in naglušne člane.                       

V avli šole je bila pripravljena razstava, na kateri so se predstavila tako društva kot organizacije ter obiskovalcem pokazala, kaj se vse dogaja in kaj vse izdelujemo skupaj z našimi učenci, varovanci, mladostniki. Vsi nastopajoči so navdušili obiskovalce, ki so z zanimanjem spremljali nastope. Dokazali smo, da skupaj zmoremo povezati vse, ki delamo z osebami  s posebnimi potrebami. Upamo, da nam bo naslednje leto uspelo ponovno združiti moči in počastiti svetovni dan invalidov.

mag. Lidija Hameršak Marin, ravnateljica


PRAZNIČNI IZDELKI

V ponedeljek, 28. 11. 2016, smo na naši šoli izvedli tehnični dan na temo praznični izdelki. V uvodu so razredniki učence seznanili z sporočilom božično-novoletnega časa. Sledilo je ustvarjanje raznovrstnih božično novoletnih okraskov in predmetov iz različnih naravnih, odpadnih in tudi umetnih materialov. Nastajali so tudi dekorativni elementi za zimsko okrasitev šolskih prostorov. Preživeli smo pester in ustvarjalen dopoldan v katerem je že zadišalo po bližajočih praznikih. Vse izdelane drobne pozornosti bomo v tem adventnem času predstavili in ponudili na šolski stojnici.

Alenka Kosem PREDSTAVA JESENSKA PRAVLJICA

Učenci PPVI 6 smo se skupaj z učiteljico odločili, da se jesenskemu času posvetimo na malce drugačen način in nato svoje znanje predstavimo najmlajšim učencem naše šole. Prelistali smo revije, pobrskali po internetu, iz spomina priklicali vse, kar smo se prejšnja leta v šoli naučili o jeseni ter se zagreto lotili dela. Nastala je čudovita predstava Jesenska pravljica. Najprej smo jesen predstavili skozi uganke, nato smo zaigrali zgodbico o drevesu Javorju in njegovih listkih, na koncu pa smo še zapeli eno jesensko. V sredo smo na predstavo povabili učence in učiteljice 1., 2. in 3. stopnje PPVI, v petek pa 1., 2. in 3. razred. Imeli smo se čudovito.

Učenci PPVI 6 in učiteljica Tanja Ješovnik


SVETOVNI DAN SPOMINA NA ŽRTVE PROMETNIH NESREČ TUDI NA NAŠI ŠOLI

Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka na Ptuju se je v letošnjem šolskem letu preselila na dolgo in težko pričakovano novo lokacijo. Projektu ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč smo se z veseljem odzvali, saj smo okolico, katere del smo od letošnjega septembra, želeli opozoriti nase. Zadali smo si cilj, da udeležence prometa v neposredni okolici nove šole spomnimo, da so na cesti tudi učenci s posebnimi potrebami, slabovidni in gibalno ovirani otroci. Pripravili smo risbe in plakate, kolaže in stoječe panoje, iz črne koprene so učenci ob pomoči učiteljice zašili majice ter dodali napise, z volno pa izvezli stop znake. Vključili smo vse učence, tako tiste iz šolskega, kot tiste iz posebnega programa, saj vsak po svoje zmorejo najrazličnejše stvari. Nastal je kolaž izdelkov, ki smo jih v petek, 18. novembra 2016, razstavili na ograji ob cesti pred šolsko zgradbo. Z veseljem smo opazovali mimoidoče, ki so se ob naši »razstavi« ustavili, in upamo, da so se jih naše prošnje dotaknile. V petek zvečer se je skupina naših učencev s plesno točko udeležila tudi občinske prireditve “Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč”. Tudi to je bil naš prispevek k zavedanju družbe, da smo mi vsi (odrasli in otroci, pešci in vozniki) del prometa in da moramo eden drugega spoštovati.

Vojka Havlas


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 18.11.2016 smo na šoli izvedli tradicionalni slovenski zajtrk. V ta namen smo se vsi učenci in učitelji zbrali v jedilnici šole. Kot vsako leto smo zajtrkovali: mleko, maslo, med, kruh, jabolko. Namen tradicionalnega slovenskega zajtrka je spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe in podpora slovenskim predelovalcem hrane. Zajtrka sta se udeležila tudi g. Gorazd Žmavc –  minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in dr. Aleksandra Pivec. Ravnateljica nam je predstavila analizo ankete o zdravi prehrani naših učencev. Ta dan je učence obiskal tudi čebelar, ki je povedal mnogo zanimivega o čebelah.

Sandra Škoflek


7. DRŽAVNE VODNE IGRE SOS-MATP

V soboto, 12. novembra, smo se udeležili 7. državnih vodnih iger Specialne olimpiade Slovenije MATP, ki so potekale v ZUDV Dornava. Na igrah je sodelovalo 12 ekip iz vse Slovenije. Na otvoritvi se je predstavila skupina Belkanto s himno Specialne olimiade. Našo šolo sta zastopala Nastja in Luka, ki sta tekmovala v izvajanju različnih vodnih aktivnosti. Vodne igre so vsebovale elemente brcanja, ciljanja, škropljenja, potapljanja, samostojnega gibanja v vodi, orientacije pod vodo, nadzorovanega izdiha, plavanja. V spremljevalnem programu smo izdelovali ribice v ustvarjalni delavnici, rezali sadje za pripravo smotijev ter se sproščali ob masaži. Vsi tekmovalci so prejeli priznanje in medaljo ter se družili ob plesu.

Tanja Knehtl


NASTOP FOLKLORNIH SKUPIN

Folklorni skupini OŠ dr. Ljudevita Pivka sta konec meseca oktobra in novembra nastopili v Narodnem domu, in sicer Otroška folklorna skupina na zaključku Mihčevega festivala ter Mladinska folklorna skupina na Žveglinem sejmu. Zraven se je pridružil tudi naš harmonikar Žiga.

 Vesna Horvat


DRUŽENJE S PRIJATELJI IZ DRUŠTVA SOŽITJE

Z učenci 6.stopnje posebnega programa smo se skupaj odločili, da bomo v goste povabili znance iz Društva Sožitje Ptuj. V okviru našega programa imamo načrtovane različne vsebine, ki predvidevajo tudi učenje načrtovanja aktivnega preživljanje prostega časa, priprave na obisk, pogostitev, predstavitev svojega okolja, ipd. Učenci  so aktivno sodelovali pri samem načrtovanju, zbiranju idej, pripravah na okraševanje razreda, peki sladkih dobrot. Tema srečanja je bila bližajoča noč čarovnic, zato smo temu primerno okrasili razred, spekli mafine z duhci, čarovniške – kokosove poljubčke ter mandarine spremenili v grozne buče. Pripravili smo se tudi za delavnico, kjer smo izdelovali lanternice s servietno tehniko. Še pred vsem tem pa so učenci obiskovalcem samostojno predstavili našo novo šolo. Imeli smo se lepo in počasi že načrtujemo nova srečanja z novimi izzivi.

Učenci PPVI 6 in učiteljica Tanja Ješovnik

Kaj so pa učenci napisali o našem prvem srečanju?

Srečanje s prijatelji iz Sožitja

Da smo se odločili povabiti prijatelje iz Sožitja. V petek 21.10.2016 ob 9.00 uri. Prvo smo okrasili učilnico, izdelali buče, izdelati netopirje, na vrvico dali storže, iz balona smo naredili duhca. Naredili smo vabilo in ga poslali našim prijateljem iz Sožitja. Spekli smo dva peciva mafine čokoladne in kokosovi poljubčke. Naredili smo iz mandarine strašljive buče. Nestrpno smo jih pričakovali. Naše prijatelje smo peljali po šoli. Pokazali smo telovadnico, avlo, omarice, jedilnico, učilnice, dvigalo, računalniška učilnica, zbornica, pisarna, snoezelen soba, delavna terapija, glasbeno učilnico, tehniško učilnico, knjižnico, kabinet. Pili smo kapučino, čaj, kakav, jedli smo mandarine. Andrej je igral na harmoniko. Servetna tehnika, iz buče lanterne.

PPVI 6 Andrej, Rajko, Gina, Katarina, Tadeja, Darinka, Anja in Tanja

Dobili smo obisk iz Sožitja

Skupaj smo se pogovarjali z učiteljico, da bomo naredili delavnico. Povabili bomo prijatelje iz Sožitja. Skupaj smo napisali vabilo in ga poslali po pošti. Naredili smo delavnice za noč čarovnic. Sprejeli smo jih v avli. Peljali smo jih v učno stanovanje. Ogledali smo si telovadnico, jedilnico, računalniško učilnico, knjižnico, tehniška učilnica, likovno učilnica. Že prej smo učenci PPVI 6 spekli pecivo. Imeli smo čajanko. Skuhali smo kapučino in čaj. Sladkali smo se s keksi in mafini. Zaigral sem na harmoniko. Skupaj smo izdelovali svečnike –buče s servietno tehniko.  Andrej

Srečanje s prijatelji iz Sožitja

V petek smo povabili  prijatelje iz Sožitja. Poskrbeli smo, da smo prijatelje pogostili s kapučinom in čajem. Spekli smo kekse za prijatelje, so bili  veseli  da smo jih tako pogostili z keksi. Imeli smo delavnico na temo noč čarovnic. Veseli smo da so prišli.  Rajko


DRUŽILI SMO SE Z JUNAKI ZIME

Torek, 18.oktober nam bo mnogim ostal v lepem spominu. Ob 6. uri zjutraj smo se zbrali pred šolo in se odpravili na dolgo pot proti Planici. Vzdušje na avtobusu je bilo kljub zgodnji uri zelo veselo, saj smo vedeli, da nas na drugem koncu naše lepe deželice čakajo vrhunski zimski športniki. Ob prihodu v Planico smo se toplo oblekli in se odpravili v dvorano polno snega. Tam so se naši učenci preizkušali v prilagojeni obliki smučarskih skokov, teka na smučeh, krosa po snegu in biatlonu. Prav tako je ob prihodu v dvorano vsak učenec prijel vrečo, v kateri je bila kapa, sok, pisalo in album Junaki zime. Slednjega so se otroci še posebej razveselili. Izkoristili so priložnost druženja s športniki tudi tako, da so si pridobili njihove avtograme ter se z njimi slikali. Triurno druženje je minilo prehitro. Po končanih aktivnostih na snegu smo se odpravili na kosilo in proti domu, naši športniki pa so šli pridno trenirat, da se bomo lahko tudi to sezono veselili ob njihovih uspehih.

Tina Rajh


PROMETNO – VARNOSTNA AKCIJA JUMICAR

V petek, 14. 10. 2016 smo izvedli prometno-varnostno akcijo Jumicar, ki je program preventivne vzgoje otrok v cestnem prometu. Učenci so bili na poligonu postavljeni v vlogo voznika. Doživljali so cestne razmere, kot jih zaznava voznik v pravem prometu. Spoznali so, kako jih na cesti vidi voznik, kako težko je vozilo pravočasno ustaviti, kako pomemben je varnostni pas, predvsem pa, da se voznik kljub previdnosti včasih ne more pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet. Prav tako so se navajali na upoštevanje prometnih znakov, cestnih predpisov in uporabe varnostnega pasu. Akcijo smo izvedli v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in MO Ptuj. Dan je bil za učence koristen in zabaven, saj je bil projekt poučen ter pester prometno-varnosti dogodek.

Silvester Vogrinec


29. SREČANJE SPECIALNIH IN REHABILITACIJSKIH  PEDAGOGOV SLOVENIJE

V petek, 7. 10. 2016 je bila OŠ dr. Ljudevita Pivka organizatorka 29. srečanja specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije. Dogodka se je  udeležilo preko 80 udeležencev iz celotne Slovenije. Srečanje se je začelo s kulturnim programom ter nagovorom ravnateljice mag. Lidije Hameršak Marin. Zbrane je pozdravil tudi župan Mesne občine Ptuj gospod Miran Senčar. V imenu društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije je prisotne  nagovoril tudi predsednik društva mag. Marko Strle. Sledila je podelitev priznanj za najboljša otroška in mladinska glasila zavodov za usposabljanje za leto 2016 ter priznanj Antona Skale za najvidnejše dosežke na področju dela z osebami s posebnimi potrebami. Nagrajenih je bilo 9 glasil iz različnih zavodov in šol:

1.       Naše Življenje, CIRIUS Kamnik

2.       Torba, CKSG Portorož

3.       Grajske novice, Prevzgojni dom Radeče

4.       Naše Življenje, CIRIUS Kamnik

5.       Torba, CKSG Portorož

6.       Grajske novice, Prevzgojni dom Radeče

7.       Pod gradom, Center Janeza Levca, OŠ Levstikov trg

8.       Lastovke, Dom Antona Skale, Maribor

9.       Pikapolonica, OŠ Minke Namestnik – Sonje, Slovenska Bistrica

Priznanje  Antona Skale za leto 2016 je prejela dr. Irena Ceglar iz VDC Tončke Hočevar.

Po končanem uradnem delu so si gostje ogledali nove prostore OŠ dr. Ljudevita Pivka, nato pa so se sprehodili še po starih mestnih ulicah Ptuja. Udeleženci so s seboj ponesli veliko pozitivnih vtisov o šoli ter o samem mestu, v katerega se bodo  zagotovo še radi vračali.

Lidija Hameršak Marin


ČUDOVIT DAN NA KMETIJI

V sončnem, a hladnem jesenskem  jutru smo se učenci Posebnega programa OŠ dr. Ljudevita Pivka odpravili na pot. Naš cilj je bila kmetija Pri Baronu, na Planici nad Framom. Ko smo prispeli na Pohorje nas je najprej pozdravil velik kuža Boni, nato pa še gospodar, gospod Uranjek. Bonija smo se sprva malo ustrašili, ker je res velik, zelo kosmat in ima ogromne šape, vendar smo hitro spoznali, da se želi z nami le igrati. Gospodar Boris nas je popeljal po kmetiji; ogledali smo si lično urejeno hišo, gospodarsko poslopje s traktorji in priključki ter hlev. Ooo kako nam je bilo lepo pri živalih. Videli smo krave s telički, ki se lahko prosto sprehajajo iz hleva na travnik, pujse, ki so komaj čakali, da smo jim prinesli korenje, z zrnjem in travo smo nahranili ogromno kokošk, rac in gosk.  Videli smo vietnamsko pujso Moli, ki je hudo gledala in krulila. Počesali smo ponija Lizo, še prej pa smo ji dali košček kruha. Zajčki pa so bili plašni, vendar smo jih tudi lahko božali.  Najbolj pogumni so lahko pestovali tudi kokoško. Ogledali smo si še zeliščni vrt, kjer raste rož’ca za vsako težavo. Mnogo zelišč smo že poznali, nekatera pa so bila za nas povsem nova. Zelo zanimiv pa je bil permakulturni vrt s spiralno gredo, dvignjenimi in gomilastimi gredami ter pravcatim hotelom za žuželke. Dobro smo si vse ogledali, saj bomo tudi pri naši šoli vzpostavili takšen trajen in celosten vrt.

Tanja Ješovnik


STOJI UČILNA ZIDANA

V četrtek, 29. 9. 2016, je napočil dan in naša nova učilna zidana je bila uradno predana  svojemu namenu.

Skupina učiteljev in strokovnih delavcev je pripravila vse potrebno, pomagali so tudi ostali delavci šole. Časa ni bilo ravno na pretek, a smo se vsi zelo potrudili, da je na sami prireditvi potekalo vse, kot je treba. V pripravi so po svojih zmožnostih aktivno sodelovali tudi učenci, kar je razumljivo, saj je namenjena prav njim.  Na dan otvoritve se je zbrala množica ljudi, staršev in učencev, prišli pa so tudi ravnatelji, župani, predstavniki kabineta predsednika države in iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Še posebej smo se razveselili varuhinje človekovih pravic, gospe Vlaste Nussdorfer. Vse nas je preveval poseben občutek, saj se je o gradnji šole govorilo skoraj trideset let. Vsa prizadevanja staršev in vodstev šole so obrodila sadove, ki jih bodo lahko uživale zdajšnje generacije in mnoge, ki bodo še prišle.

Verjamemo, da bodo zidovi novega hrama učenosti pripovedovali lepe zgodbe. V zgodbe pa smo vpleteni delavci šole, učenci in starši. Prav ta trikotnik je zelo pomemben v procesu vzgoje in izobraževanja. Dogovori, pogovori, sodelovanje, sprejemanje, razumevanje, iskanje skupnih poti bodo učencem risali zadovoljstvo in nasmeh na obraze, tako kot je to prikazal Tilen v likovni upodobitvi nove šole. Zahvaljujemo se profesoricam in dijakinjam Biotehniške šole Ptuj, ki so nam z zelo lepo aranžiranimi darili za goste dopolnili za nas pomemben dogodek.

Pa srečno, nova šola, in srečno vsem v njej.  

Marija Arnuš

Pismo ministrice dr. Maje Makovec Brenčič


TRIM STEZA


ULICE OTROKOM

V četrtek 22. septembra 2016 je bila v okviru evropskega tedna mobilnosti prometno-varnostna akcija Ulice otrokom v organizaciji Mestne občine Ptuj ter Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu. Za en dan so se povsod po Sloveniji v okolici šol in vrtcev zaprle ulice, na katerih bi lahko potekala otroška igra. Ne gre za glavne ceste, ampak za takšne ulice, ki bi jih lahko z dolgoročnimi ukrepi preuredili v območja umirjenega prometa, kjer je hitrost vozil omejena na 5 km/h in imajo šibkejši udeleženci (pešci, otroci, starejši) prednost. Akcije smo se zraven ptujskih osnovnih šol udeležili tudi učenci OŠ Dr. Ljudevita Pivka Ptuj. Na Ulici 25. maja smo risali prometne znake, vozila, križišča in udeležence v prometu. Učenci višje stopnje so svoje kolesarske spretnosti prikazali z vožnjo po kolesarski poti in na poligonu. Prometno akcijo smo ob sončnem dnevu zaključili z okrepljeno zavestjo o varnosti v cestnem prometu.

Silvester Vogrinec


IZ GLINE SMO ZGRADILI MINIATURNO MESTO PTUJ

Začelo se je zares. Mesec september je letos res nekaj posebnega. Bliža se namreč čas uradne otvoritve naše šole, za katero pripravljajo del programa tudi naši učenci skupaj s svojimi učitelji. Prav zato je na naši novi šoli pouk vsak dan bolj zanimiv. Je nekoliko bolj ustvarjalno obarvan in prepleten z različnimi umetniškimi dejavnostmi – s plesom, petjem, igranjem na inštrumente ter z različnimi likovnimi delavnicami. V torek, 20. 09. 2016 smo kar celoten dan odeli v likovno-ustvarjalno preobleko. Izvedli smo dan dejavnosti – kiparsko delavnico. V njej so vsi učenci šole iz gline oblikovali miniaturne hiške. Vsak je naredil svojo in vsi skupaj smo zgradili celoto – miniaturno mesto Ptuj. Takšno, kot ga vidijo naši učenci. Med likovnim delom smo organizirali tudi različne sproščujoče dejavnosti za učence, tako da je bil dan za vse prijeten. Vljudno vas vabimo, da si ogledate razstavo nastalih miniaturnih hišk v avli šole, prav kmalu pa bodo hiške dobile nove lastnike – podarili jih bomo namreč dalje.

Jasna Veber Zazula


MIRNO MORJE

Danes je ponedeljek. Trenutno smo na poti iz marine Frapa Rogoznica proti marini Maslinica na otoku Šolta. Vreme nam kar služi. Pihlja rahel veter v naša jadra in nas potiska proti jugu Jadranskega morja. Veseli smo, da nam kljub slabi vremenski napovedi skozi oblake kuka sonček. Na jadernici smo preživeli že dve noči in dva dni. Spoznali smo nove prijatelje in prijateljice. V diskoteki smo ga žurali. Vsi smo se že  preizkusili v krmarjenju. Veliko se smejemo, zabavamo, plešemo, pojemo….Skratka imamo se odlično!!!!

Tako. Za nami je že več kot polovica našega jadranja. Na Šolti smo se imeli prav lepo. Predstavili smo vsak svojo skupino, plesali smo in se posladkali s palačinkami. Prav tako smo našli en skriti zalivček, kjer smo se kopali in uživali na sončku. Pa tudi coca-colo smo si privoščili. Po kopanju smo se odpravili proti marini Kaštela pri Splitu. Zvečer smo pripluli na cilj, kjer smo se pridružili našim prijateljem iz Avstrije, Nemčije….. Preizkusili smo svoje umetniške talente in narisali zastavo – simbol naše ekipe. Zvečer pa piknik na plaži! Ju hu hu!!!

Pa je že petek. Po zanimivem in pestrem dogajanju v Kašteli se peljemo proti Biogradu. V Kašteli smo plesali, peli, izdelovali značke, bobnali…. skratka spoznali smo veliko prijateljev in prijateljic. Noč, ki je pa za nami smo prespali v Vodicah. Še preden smo utrujeni legli v posteljo smo pojedli slastno pizzo v gostilni Santa Maria. Tako kot lansko leto nam je tudi to leto delala družbo papiga po imenu Rio. Na poti iz picerije smo se ustavili na tržnici. Kupili smo si vsak nekaj za spomin na morje. Danes zjutraj smo vstali in takoj po zajtrku odpluli proti Tribunju. Ogledali smo si prekrasno malo mesto in polizali slasten sladoled. Zdaj pa proti Olibu, kjer se bomo kopali.


NASTOP FOLKLORNE SKUPINE

V četrtek, 8. 9. 2016, je nas v sklopu Folklornih kimavčevih večerov obiskala folklorna skupina KUD “Ekrem Mujkić” Sarajevo iz Bosne in Hercegovine. S petjem in plesi so nam prikazali dediščino osrednje Bosne.

Vesna Horvat


PRVI SEPTEMBER 2016 – NOV ZAČETEK 

Letošnji prvi september nam bo ostal v spominu kot dan, ko so učenci in starši z velikim pričakovanjem prvič vstopili v novo šolo. Sončna telovadnica je sprejela približno 250 nasmejanih obrazov, pozdravila pa jih je ravnateljica Lidija Hameršak Marin. Za prijetno vzdušje so poskrbeli učenec Žiga s harmoniko, bivši učenec Nejc s kitaro ter učiteljski hišni band, poimenovan Silom prilike, v goste pa smo povabili še harfistko Tajdo iz Zasebne glasbene šole sv. Petra in Pavla ter pevko Urško Dajčman. Prireditev je povezovala vedno nasmejana Urška Vučak. Ob priložnosti neuradne otvoritve šolskih prostorov nas je obiskal podžupan Mestne občine Ptuj g. Gorazd Orešek, 95 učencev in njihovih staršev ter skrbnikov pa sta nagovorila tudi g. Franc Kozel iz Sveta za vzgojo in preventivo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj ter g. Boris Kozenburger, predstavnik policijske postaje Ptuj. Ponosni smo, da nas je obiskal in pozdravil tudi naš velik vzornik Dejan Zavec. Preden smo se razkropili po novih dehtečih hodnikih, se je ga. Andreja Zavec, predsednica Sveta staršev, zahvalila vsem, ki so s prizadevnostjo in vztrajnostjo omogočili, da bo v tem šolskem letu med po novem rumenimi zidovi OŠ dr. Ljudevita Pivka končno začela nastajati nova zgodba.

Vojka Havlas